! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie vergelijken

Let op! De energiemarkt staat op zijn kop. Het aanbod is beperkt. Wat is er aan de hand en wat kun je doen? Lees meer

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Energiecollectieven
We doen ons best om goede deals te krijgen voor onze energiecollectieven. Schrijf je in voor ons 'gewone' Energiecollectief of kies voor het Zekergroen Collectief

Waarom energie vergelijken bij de Consumentenbond?

 • Onafhankelijk energie vergelijken

Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker van de Consumentenbond. Dus je kunt onafhankelijk energieprijzen vergelijken.
 

 • Actueel: dagelijks bijgewerkt

Je vergelijkt altijd actuele dagkoersen van de beste energiedeals. De tarieven van leveranciers waarmee we samenwerken, worden dagelijks bijgewerkt. Je ziet dus direct wie de goedkoopste energieleverancier is.
 

 • Vergelijken op duurzaamheid

Als je energieleveranciers alleen vergelijkt op prijs, kun je geen goede afweging maken. Daarom kun je bij ons energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid. Je ziet welke leverancier de meest duurzame energie levert. De aanbieders krijgen een rapportcijfer in ons jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek.

We onderzoeken de duurzaamheid van energieleveranciers samen met Natuur & Milieu en WISE. Hierbij kijken we naar:

 • De geproduceerde of ingekochte stroom
 • De geleverde stroom
 • Het investeringsbeleid
Weergave van de duurzaamheidsscore: de score uit het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek naar energieleveranciers. Deze score zegt iets over de duurzaamheid van energieleverancier en is deels gebaseerd op de samenstelling van een energieproduct (duurzame energie), deels op het investeringsbeleid van de energieleverancier en deels op de productie (inkoop/levering) van de energieleverancier.

Energie vergelijken: hoe werkt het?

Energie vergelijken en overstappen

Met onze Energievergelijker kun je energiecontracten vergelijken en overstappen. Zo vind je de beste energiedeal.

In onze energievergelijker moet je een aantal gegevens invullen. Zoals de grootte van je gezin, je postcode en energieverbruik. Ook kun je aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt. Vervolgens vul je in bij welke energieleverancier je nu zit. Zo kunnen we alle energieleveranciers vergelijken en krijg jij de beste energiedeal.

Je kunt ook 1 product afnemen, dus alleen stoom vergelijken of gas vergelijken. Dit geef je aan in de tweede stap van de vergelijker.

Vragen over energie vergelijken

Nog meer besparen op energie?

 • Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Isolatie: een slimme investering

  Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En bespaart je uiteindelijk veel geld. Investeren in verbeterde isolatie levert meer op dan de rente op een spaarrekening. Lees hoe je dat doet.

  Woning isoleren

 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Subsidies en leningen voor een duurzaam huis

  Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? We geven een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.

  Alle subsidies en leningen

Nieuws over energie

 • Artikel_enkelofdubbeltarief
  30 nov.

  Faillissement EnergieFlex

  We willen benadrukken dat we het betreuren dat een energieleverancier die aan het Energiecollectief heeft deelgenomen failliet is gegaan. En vooral dat consumenten daardoor schade hebben geleden.
 • Bescherming tegen faillissement energiebedrijf
  9 nov.

  Energiemarkt staat op zijn kop

  De energieprijzen stijgen. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We helpen je op weg.
 • Gebruikstips_energiebesparendoorslimstoken
  Nieuws | 20 okt.

  Energiebedrijven moeten stopzetting contracten terugdraaien

  De Consumentenbond heeft DGB Energie en Enstroga gesommeerd om de eenzijdige stopzetting van energiecontracten terug te draaien.

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of hoe zij besparen op hun energie? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum