Energie vergelijken
Energie Alert
De energiemarkt staat op zijn kop. Blijf op de hoogte met onze Energie Alert.
Waarom energie vergelijken bij de Consumentenbond?
Onafhankelijk energie vergelijken
Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker van de Consumentenbond. Dus je kunt onafhankelijk energieprijzen vergelijken.
Actueel: dagelijks bijgewerkt
Je vergelijkt altijd actuele dagkoersen van de beste energiedeals. De tarieven van leveranciers waarmee we samenwerken, worden dagelijks bijgewerkt. Je ziet dus direct wie de goedkoopste energieleverancier is. Lees meer over modelcontracten bij energieleveranciers.
Vergelijken op duurzaamheid
Als je energieleveranciers alleen vergelijkt op prijs, kun je geen goede afweging maken. Daarom kun je bij ons energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid. Je ziet welke leverancier de meest duurzame energie levert.
Energie vergelijken: hoe werkt het?
Energie vergelijken en overstappen
Met onze Energievergelijker kun je energiecontracten vergelijken en overstappen. Zo vind je de beste energiedeal.
In onze energievergelijker moet je een aantal gegevens invullen. Zoals de grootte van je gezin, je postcode en energieverbruik. Ook kun je aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt. Vervolgens vul je in bij welke energieleverancier je nu zit. Zo kunnen we alle energieleveranciers vergelijken en krijg jij de beste energiedeal.
Alleen gas of stroom vergelijken
Je kunt ook 1 product afnemen, dus alleen stoom gas of stroom vergelijken. Dit geef je aan in de tweede stap van de vergelijker.
Energietarieven vergelijken
Voor welke tarieven kies je?
Variabele energietarieven
Bij een variabel contract heb je tarieven die de energieleverancier aan kan passen. Dat was eens per half jaar, maar nu gebeurt dat vaker. Dat mag een leverancier doen. Hij moet je daar wel 30 dagen van tevoren van op de hoogte brengen.
Dynamische energietarieven
Dynamische tarieven bewegen mee met de prijs op de energiemarkt. Zo verandert je tarief voor gas dagelijks en voor stroom elk uur. Het kan dus zijn dat je ’s middags voordeliger een wasje kunt draaien dan ’s ochtends.
Vaste energietarieven
Bij vaste tarieven weet je voor langere tijd waar je aan toe bent. Deze contracten waren door de onrustige energiemarkt een tijd lang niet of nauwelijks af te sluiten.
Besparen op energie?
Isolatie: een slimme investering
Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En bespaart je uiteindelijk veel geld. Investeren in verbeterde isolatie levert meer op dan de rente op een spaarrekening. Lees hoe je dat doet.
Subsidies en leningen voor een duurzaam huis
Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? We geven een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.
Nieuw & Interessant
- 21 mrt.
Hoge energieprijzen
De energieprijzen zijn enorm gestegen. Veel consumenten merken dat in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We beantwoorden veelgestelde vragen. - Nieuws | 10 mrt.
Helft energieleveranciers onvoldoende bereikbaar
De helft van de energieleveranciers in Nederland voldoet niet aan de wettelijke eisen omtrent bereikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 32 energieleveranciers. De bedrijven hebben geen telefonische klantenservice of bieden klanten geen e-mailadres waar zij hun vragen naar toe kunnen sturen. - 30 sep.
Modelcontract
Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Met een modelcontract vergelijk je eenvoudig de tarieven van energieleveranciers. Het contact is maandelijks opzegbaar. - Nieuws | 6 mrt.
Inzicht in stroomverbruik apparaten in huis
Consumenten kunnen flink besparen op hun energierekening als ze inzicht hebben in het stroomverbruik van apparaten. De Consumentenbond maakte daarom een overzicht van het stroomverbruik van 40 elektrische apparaten. - Nieuws | 24 jan.
Geen afbouw salderingsregeling zonder goed alternatief
De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vereniging voor woningcorporaties Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling als er geen goed alternatief ligt voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters. - Nieuws | 13 jan.
Afbouw salderingsregeling slecht onderbouwd, solide terugleververgoeding nodig
De Consumentenbond maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de overheid de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters af wil bouwen. Er moet op zijn minst een solide terugleververgoeding in de wet staan.
Vragen stellen over de energievergelijker
Waarom hebben jullie een Energievergelijker?
Ik heb een klacht
Is de Energievergelijker van de Consumentenbond?
Verdienen jullie aan mijn overstap?
Hoe recent zijn de gegevens in de Energievergelijker?
Kan ik overstappen naar elke energieleverancier?