icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanvullende verzekering voor orthodontie: waar let je op?

Heeft je kind volgend jaar een beugel nodig? Of is hij of zij al onder behandeling van een orthodontist en blijft hij of zij dat ook komend jaar? Dan is een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar geen overbodige luxe.
fauve panis

Fauve Panis   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:13 december 2023

Beugel zorg v1

Let op de voorwaarden

Kies je voor een aanvullende verzekering met vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar? Let dan op verschillende zaken.

Hoogte van de vergoeding

Hoeveel kosten verwacht je dat je gaat maken voor de orthodontiebehandelingen van je kind? Vraag je orthodontist om een kosteninschatting, zodat je je zo goed mogelijk kunt verzekeren.

Wachttijd

Bij veel aanvullende verzekeringen met vergoeding voor orthodontie geldt een wachttijd. Dat betekent dat je pas na een bepaalde periode recht hebt op de vergoeding. Vaak geldt er een wachttijd van een jaar. Als je je vanaf 2024 verzekert voor een verzekering met 1 jaar wachttijd, kun je pas vanaf 2025 aanspraak maken op de vergoeding.

Acceptatieprocedure

Bij sommige verzekeringen geldt een acceptatieprocedure. In zulke gevallen zal de verzekeraar je bijvoorbeeld vragen of je kind een beugel heeft. En welke beugelbehandelingen je nog verwacht. Op basis van je antwoorden kun je geweigerd worden voor de verzekering.

Vergoedingstermijn

Sommige polissen keren een bepaald bedrag eenmalig uit. Andere verzekeringen vergoeden juist elk jaar een vast bedrag.

Advies per situatie

  • Ik heb al een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar. Mijn kind heeft ook volgend jaar beugelbehandelingen nodig.
    Vraag aan de orthodontist een offerte voor de behandelingen van volgend jaar. Dan kun je goed inschatten welke vergoeding je nodig hebt. Houd er verder rekening mee dat de vergoeding voor orthodontie vanuit de meeste aanvullende verzekeringen eenmalig is en niet per jaar.
    Je kunt het beste overstappen als je de vergoeding vanuit je aanvullende verzekering dit jaar (bijna) hebt opgemaakt.
     
  • Mijn kind heeft volgend jaar voor het eerst beugelbehandelingen nodig.
    Kies voor een aanvullende verzekering zonder wachttijd. Zo weet je zeker dat je voor volgend jaar recht hebt op vergoeding. Let ook op met medische acceptatie.
     
  • Mijn kind heeft niet volgend jaar, maar het jaar daarna waarschijnlijk beugelbehandelingen nodig.
    Vermoed je dat je kind niet volgend jaar, maar het jaar erop beugelbehandelingen nodig gaat hebben? Dan zijn er 2 opties:
    • Je kunt nu alvast een verzekering uitzoeken met dekking voor orthodontie. Dit om problemen rondom wachttijd (en medische acceptatie) volgend jaar te voorkomen.
    • Je kunt ook wachten tot volgend jaar en dan een aanvullende verzekering afsluiten zonder wachttijd. Tot nu toe bestaan die namelijk ook nog steeds.

Goedkoopste aanvullende verzekeringen orthodontie tot 18 jaar

Hieronder zie je per dekkingswens de top 3 goedkoopste aanvullende verzekeringen die in 2024 orthodontie tot 18 jaar vergoeden. We zijn uitgegaan van de premies die gelden voor een ouder van 40 tot 55 jaar met 1 meeverzekerd kind van 10 tot 18 jaar. Voor andere situaties kunnen andere premies gelden.

Let op: meestal sluit je een aanvullende verzekering af in combinatie met een basisverzekering bij dezelfde verzekeraar. Bij een enkele zorgverkeraar kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten. De premie voor je zorgverzekering is de premie voor je basisverzekering en de premie voor je aanvullende verzekering bij elkaar opgeteld. Vergelijk zorgverzekeringen en bekijk de totale premies voor basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen samen.

Deze verzekeraars hebben we meegenomen bij deze check: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, CZ, CZdirect, De christelijke zorgverzekaar, De Friesland, DSW, FBTO, HEMA, Ik kies zelf van a.s.r., Interpolis, inTwente, Just, Menzis, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, Salland, Stad Holland, United Consumers, Univé, VGZ, VGZbewuzt, VinkVink, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid.

We hebben in onze check alleen verzekeraars meegenomen die zich niet richten op een speciale doelgroep. En we hebben daarbinnen alleen naar individuele polissen en open collectieven gekeken. Gesloten collectiviteiten voor speciale groepen hebben we dus niet meegenomen.