icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Leaseauto en schadevrije jaren

Als je een autoverzekering op je naam hebt staan, bouw je schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt. Rijd je een leaseauto, dan staat de verzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Hoe zit het bij leasen met schadevrije jaren?
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel auto kopen of prive leasen

Van eigen auto naar leasen

Sommige leasemaatschappijen kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en die in de centrale database Roy-Data staan. Wie veel schadevrije jaren heeft, krijgt bij een aantal aanbieders een lagere leaseprijs. Andere leasemaatschappijen rekenen aan alle bestuurders dezelfde premie. Als je bij een autoverzekering de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, valt dat voordeel dus weg bij het leasen van een auto.

Bijschrijven schadevrije jaren

Na 3 jaar zonder eigen auto en bijbehorende verzekering gaan je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd, een punt om rekening mee te houden als je gaat leasen. 

Enkele leasemaatschappijen registreren schadevrije jaren in Roy-Data na afloop van het leasecontract, waardoor je ze niet verliest. Dit zijn ALD automotive, Autolease Midden Nederland, LeasePlan, Noordlease, Terberg Leasing, Ure Lease en Vemo Lease. Ondermeer leasemaatschappijen Athlon, Volkswagen Financial Services en Broekhuis Lease willen dit nog doen (peildatum: januari 2018). 

Leasemaatschappijen en Roy Data

De Consumentenbond roept andere leasemaatschappijen op zich ook aan te sluiten bij Roy Data en de schadevrije jaren hier te registeren. Verzekerden zijn hun schadevrije jaren dan niet zomaar kwijt bij beëindiging van een private leasecontract. 

bonusmalus klein

Risico en premie bij schade

De meeste leasebedrijven verhogen de premie of het eigen risico als je schade veroorzaakt met je leaseauto. Hierdoor kan het leasetarief tijdens de looptijd van het contract stijgen. Bij de meeste aanbieders stopt het leasecontract als je de auto total loss rijdt.

Van leasen naar eigen auto

Wil je de opgebouwde schadevrije jaren van je leaseauto meenemen naar de verzekering van je eigen auto? Je hebt dan een leaseverklaring nodig. Die kun je opvragen bij de leasemaatschappij. Autoverzekeraars nemen die jaren meestal wel over, behalve de Goudse. Sommige verzekeraars registreren de leasejaren niet als 'zuivere' schadevrije jaren maar geven een premiekorting, zoals ANWB, de Nederlanden van Nu, Unigarant en Univé.

Meenemen schadevrije jaren

Neemt je autoverzekeraar je opgebouwde schadevrije jaren van de leaseauto mee in de berekening van de premie? Hij bepaalt dan aan de hand van de schades die op de verklaring staan of en hoeveel schadevrije jaren hij geeft.

Leaseverklaring

Ga voordat je de verklaring gebruikt goed na wat erin de leaseverklaring staat. Bij een leaseauto worden soms schades hersteld die je voor je eigen auto waarschijnlijk nooit zou hebben geclaimd. Zo kan het gebeuren dat er meer schades vermeld staan, dan je zou verwachten.

Lees ook:

Test autoverzekeringen