icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren overnemen

Schadevrije jaren bouw je alleen op als een autoverzekering op jouw naam staat. Als partner van de verzekerde of kind bouw je niets op, ook al rijd je evenveel in de auto. In sommige gevallen kun je als partner of kind toch schadevrije jaren overnemen, zoals na een scheiding of overlijden.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:27 januari 2022

Schadevrije-jaren-opbouwen-regelmartig-bestuurder-HIPPO

Dubbele opbouw met 1 auto

De Consumentenbond vindt dat autoverzekeraars bij 1 auto ook schadevrije jaren moeten toekennen aan andere regelmatige bestuurders (vaak de partner). InShared is momenteel de enige autoverzekeraar die hier positief tegenover staat. De meeste anderen zien hier niets in of alleen als dit 'dubbele tellen' collectief wordt geregeld. 

Het Verbond van Verzekeraars liet ons eerder weten dat verzekeraars juist géén collectieve afspraken mogen maken over het toekennen van schadevrije jaren. Maar verzekeraars mogen dit wél op eigen houtje doen. Kortom: het is dus geen kwestie van kunnen, maar van willen.

Update 12 november 2019: Kamervragen

Op 12 november 2019 zijn er, onder meer naar aanleiding van het standpunt van de Consumentenbond, Kamervragen gesteld door D66 over het kunnen meenemen van schadevrije jaren. Bekijk de vragen op de website van de Tweede Kamer. De antwoorden vind je daar ook en staan in de documenten onderaan op de pagina.

Opbouw schadevrije jaren

Verzekeringsnemer 

Alleen als de autoverzekering op jouw naam staat (als verzekeringsnemer) dan bouw je jaarlijks 'zuivere' schadevrije jaren op. Ook al rijd je als partners of ouder en kind evenveel in de auto. Elk jaar dat je geen schade claimt, krijgt de verzekerde er 1 schadevrij jaar bij. Schadevrije jaren bepalen voor een groot deel de verzekeringspremie van een autoverzekering.

Regelmatige bestuurder

Bij sommige verzekeraars moet de verzekerde de hoofdbestuurder zijn. Maar meestal mag je als samenwonende partners die 1 auto delen wel kiezen op wiens de verzekering staat. Kies dus voor degene met de meeste schadevrije jaren en/of de jongste partner vanwege leeftijdstoeslagen. Je geeft jezelf dan op als verzekerde en je partner als regelmatige bestuurder. 

De regelmatige bestuurder moet wel op hetzelfde adres wonen, dan gaat de autoverzekeraar er vanuit dat jij ook in de auto rijdt. Het is overigens onduidelijk wanneer je een ‘regelmatige’ bestuurder bent: hiervoor zijn geen regels en het is lastig te controleren (soms een schade-uitkering).

Let op: Kies je een inwonend kind als regelmatige bestuurder, dan geldt daarvoor soms een premietoeslag of extra eigen risico tot wel €500. 

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's, dan kun je maar voor 1 daarvan schadevrije jaren opgeven. Met een tweedegezinsautoregeling krijg je dan vaak wel premiekorting. Voor een andere auto bouw je dan apart schadevrije jaren op en start je met nul. Na een schadeclaim sta je dan al snel in de min.

Schadevrije jaren overnemen

In principe gaan de opgebouwde schadevrije jaren verloren wanneer de verzekerde overlijdt of niet meer kan autorijden. Deel je een auto en ga je scheiden, dan blijft 1 van de 2 zonder schadevrije jaren achter. Je kunt een verzekeraar wel vragen de schadevrije jaren over te zetten op de andere regelmatige bestuurder zoals de partner of een kind. Sinds 2022 is hier een betere regeling voor.  

Wij strijden er al jaren voor om schadevrije jaren overdraagbaar te maken voor (ex-)partners, kinderen en andere regelmatige bestuurders. Sinds 1 januari 2022 kunnen schadevrije jaren opbouwd door een overledene worden overgedragen aan de partner die achterblijft. Dit geldt in elk geval voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast heeft de CAK Groep (bekend van Promovendum en National Academic)  laten weten dat zij de regeling van het Verbond ook zullen volgen.

Om als langstlevende partner van de nieuwe regeling gebruik te kunnen maken, moet je een verzoek indienen bij de autoverzekeraar. Je moet wel op hetzelfde adres wonen en een rijbewijs hebben.

Bij een scheiding kunnen schadevrije jaren tussen ex-partners worden verdeeld. De persoon op wiens naam de zuivere schadevrije jaren staan, bepaalt de verdeelsleutel. Die moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. 

Autoverzekeraars gaan zich in de loop van 2022 buigen over het opbouwen van schadevrije jaren door andere personen dan de polishouder. Zoals kinderen en andere regelmatige bestuurders van de auto. 

Bij bijvoorbeeld pakketpolissen heb je nu 1 polishouder en daaronder verschillende voertuigen met verschillende bestuurders. Op dit moment kunnen de jaren alleen opgebouwd worden op naam van de polishouder (wel per voertuig). De bedoeling is dat die opbouw ook mogelijk wordt op naam van de verschillende bestuurders. 

Echtscheiding en premiekorting

Bij een echtscheiding zijn sommige autoverzekeraars coulanter. Zo kennen Centraal Beheer en FBTO een premiekorting ook toe aan de partner op wiens naam de verzekering niet staat. Dit geldt niet voor de schadevrije jaren. Die blijven op naam staan van degene op wiens naam de autoverzekering staat (verzekeringsnemer). Je kunt de schadevrije jaren soms wel overzetten of verdelen.

Wisselend beleid autoverzekeraars

Autoverzekeraars gaan tot nu toe sterk verschillend om met het overzetten van schadevrije jaren, dat zie je in het overzicht hieronder. Let op: vanaf 1 januari 2022 geldt dat voor het overzetten van schadevrije jaren na overlijden en scheiden dezelfde regels gelden voor verzekeraars. Dat geldt helaas niet voor het overdragen van schadevrije jaren aan kinderen en andere regelmatige bestuurders.

Voorwaarde voor het overhevelen is vaak wel dat degene die de jaren krijgt (partner of het kind) regelmatige bestuurder is en op hetzelfde adres woont als de verzekerde. Vaak (behalve bij overlijden) moet de polishouder nu ook akkoord geven via een getekende 'afstandsverklaring'. 

ASR en Ik kies zelf van a.s.r. (tot 17 april 2023 Ditzo) eisen dat voor een overdracht van jaren de polis bij de maatschappij blijft lopen. Interpolis en Lancyr hebben niet gereageerd op onze vragen en staan niet in het overzicht.

Overzetten naar partner

Bij overlijden van de verzekerde doen de meeste autoverzekeraars nu al niet moeilijk met het overschrijven van jaren op de achtergebleven partner. Die moet dan wel op hetzelfde adres wonen en regelmatige bestuurder zijn. Als de verzekerde niet meer kan autorijden zetten de meeste autoverzekeraars de jaren ook over op de partner, behalve Allianz, ASR en Ik kies zelf van a.s.r. (tot 17 april 2023 Ditzo).

Bij een scheiding mag overhevelen meestal ook, mits dit uiteraard in goed overleg gebeurt. De jaren verdelen over de partners kan soms ook al, zoals bij Autoweek, de Goudse en Verzekeruzelf. De Goudse adviseert wel om de overdracht in een echtscheidingsconvenant op te nemen om gezeur achteraf te voorkomen. Een verdeling van jaren wordt dan geaccepteerd als beide partijen op papier en ondertekend hetzelfde verklaren.

Overzetten naar kind

Het overzetten van schadevrije jaren op naam van een kind gaat minder soepel. Helaas is daar nog geen verandering in. Slechts 3 op de 10 autoverzekeraars doen dit als de verzekerde ouder overlijdt of niet meer rijdt. Het kind moet dan overigens ook regelmatige bestuurder zijn. 

Er kan wel een correctie in jaren zijn als deze niet bij de leeftijd van iemand passen, zoals bij een jongere bestuurder. Het aantal jaar dat wordt toegekend kan het aantal zijn dat het kind zijn of haar rijbewijs heeft of als regelmatige bestuurder geregistreerd staat. 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.