icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Schadevrije jaren overnemen

Schadevrije jaren bouw je jaarlijks alleen op als een autoverzekering op jouw naam staat. Als partner van de verzekerde bouw je niets op als je samen een auto deelt, ook al rijd je evenveel. In sommige gevallen kan de partner toch de schadevrije jaren overnemen, zoals na een scheiding of overlijden.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Schadevrije-jaren-opbouwen-regelmartig-bestuurder-HIPPO

Opbouw schadevrije jaren

Verzekeringsnemer 

Degene op wiens naam de verzekering staat (de verzekeringsnemer) bouwt jaarlijks 'zuivere' schadevrije jaren op. Elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je er 1 jaar bij. Deze zuivere schadevrije jaren bepalen voor een groot deel je verzekeringspremie van een autoverzekering.

Regelmatige bestuurder

Als je samen 1 auto hebt, is het gebruikelijk om de auto op naam te zetten van de persoon die er het meest in rijdt. Verzekeraars willen het liefst dat de verzekerde en de regelmatige bestuurder dezelfde persoon zijn, maar dat is niet verplicht. De regelmatige bestuurder moet wel op hetzelfde adres wonen, dan gaat de autoverzekeraar er vanuit dat jij ook in de auto rijdt.

Wil je zelf een autoverzekering afsluiten terwijl de oude verzekering van je partner blijft staan? Dan start je met 0 schadevrije jaren.

Premievoordeel schadevrije jaren

Heb je zelf meer schadevrije jaren dan de verzekeringnemer, dan kan dat premievoordeel opleveren. Je kunt de 'gezamenlijke' autoverzekering opzeggen en deze opnieuw aanvragen op jouw naam. Je geeft jezelf dan op als verzekerde en je partner als regelmatige bestuurder. Het nadeel is dat je partner vanaf dat moment geen eigen schadevrije jaren meer opbouwt.

Bij sommige verzekeraars kan dit niet en moet de verzekerde wel de hoofdbestuurder zijn

Schadevrije jaren overnemen

Je kunt ook bij de autoverzekeraar navragen of deze bereid is je schadevrije jaren over te schrijven naar je partner of met hem te ruilen. Werkt een verzekeraar hieraan mee, dan kun je de jaren overdragen via een schriftelijke verklaring (een afstandsverklaring). 

In principe gaan alle zorgvuldig opgebouwde schadevrije jaren verloren wanneer de verzekerde, zoals je partner, overlijdt of niet meer kan autorijden. Je kunt een verzekeraar dan ook vragen deze over te zetten op jouw naam. Vraag zo mogelijk ook een schriftelijke bevestiging hiervan vooraf, waarin staat dat de opgebouwde schadevrije jaren op een gewenst moment en/of na overlijden worden overgezet.

Dubbele opbouw mogelijk

De Consumentenbond vindt dat autoverzekeraars bij 1 auto ook schadevrije jaren moeten toekennen aan andere regelmatige bestuurder (vaak de partner). De meeste autoverzekeraars gaan hier niet in mee. Alléén ANWB en Unigarant staan hier echt voor open, als het gaat om levenspartners van de verzekerde.

De Nederlanden van Nu en Generali staan hier eventueel positief tegenover als het gaat om levenspartners en er een collectieve regeling komt. Ook ABN Amro, ASR, Ditzo, Turien & Co, Univé en United Insurance zijn welwillend, mits dit collectief wordt geregeld. 

Achmea, Allianz, London Verzekeringen en United Insurance willen eventueel aanvullend beleid, naast de bestaande bedrijfsregeling over schadevrije jaren, afstemmen binnen het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat verzekeraars juist géén collectieve afspraken mogen maken over het toekennen van schadevrije jaren. Maar verzekeraars mogen dit wél op eigen houtje doen.

Kortom: het is dus geen kwestie van kunnen, maar ook van willen.

Beleid autoverzekeraars

Overzetten naar een partner

De meeste verzekeraars zetten de schadevrije jaren op naam van de achterblijvende partner na overlijden van de verzekerde. Buiten een overlijden is het overnemen van schadevrije jaren als partner soms mogelijk: bekijk het overzicht hieronder.

   Naar  partner  Naar partner  onder  voorwaarden  Naar  anderen  dan  partner  Overzetten  niet (standaard) mogelijk
ABN Amro X   X  
Achmea (Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis) X   X  
Aegon       X
AllSecur X      
Allianz en London       X
ANWB en Unigarant X      
AON Direct       X
ASR  X   X  
Bovag en Polis Direct X      
Delta Lloyd en Ohra X   X  
de Goudse X      
Ditzo X      
Generali en de Nederlanden van Nu X      
Hema en InShared X      
Klaverblad X   X  
Kilometerverzekering X   X  
Lancyr   X    
onna-onna   X    
Proteq, Reaal, Route Mobiel en Zelf X      
SNS X      
Turien & Co X   X  
United Insurance X   X  
Univé X   X  
Van Kampen Groep (VKG) X   X  
VerzekerSnel.nl X      
Verzekeruzelf.nl   X    
ZLM X      

Het overzetten van jaren naar partners is bij de Kilometerverzekering mogelijk met een schriftelijk verzoek van de verzekerde, bij overlijden van de weduwe/weduwenaar. Lancyr en Verzekeruzelf beoordelen een verzoek hiervoor 'per geval', bij onna-onna kan het overzetten van de jaren naar een partner alleen bij overlijden van de verzekerde.

Bij Aegon kun je de jaren wel overnemen als partner met een schriftelijke verklaring, maar niet als je partner overlijdt.

Overzetten naar anderen 

Het overzetten van schadevrije jaren op naam van iemand anders dan de partner kan soms ook, bijvoorbeeld als de verzekerde overlijdt of niet meer kan autorijden. 

Bij Achmea, ASR, Delta Lloyd, Klaverblad, Ohra, Turien & Co, VKG en Univé kan dit als deze persoon als regelmatige bestuurder op de polis stond. Bij Klaverblad krijg je alleen de periode dat je als regelmatig bestuurder op de polis stond. Bij United Insurance kan dit met de kinderen (als zij regelmatig bestuurder zijn), tot maximaal het aantal jaar dat het kind een rijbewijs heeft.

ABN Amro geeft aan dat dit per geval verschilt en bij de Kilometerverzekering kan overnemen van jaren alleen met toestemming van de verzekerde, dus niet bij overlijden.

Correctie jaren na overzetten

Er kan wel een correctie in jaren zijn als deze niet bij de leeftijd van iemand passen, zoals bij een jongere bestuurder. Bij Bovag, Hema en Inshared kan overnemen van jaren bijvoorbeeld alleen als je heel aannemelijk maakt dat je (jaren) in de auto hebt gereden en/of regelmatige bestuurder was.

Over het onderzoek 

De Consumentenbond ging in mei/juni 2016 na hoe autoverzekeraars omgaan met het overzetten van schadevrije jaren naar de partner. Bijvoorbeeld bij overlijden, of als de partner niet meer mag autorijden. Ook wilden wij weten of verzekeraars bereid zijn de jaren toe te kennen aan andere regelmatige bestuurders die samen 1 auto delen. 

Bruns ten Brink (SAA), Fairzekering, ING, myJINI, Nationale-Nederlanden en Witgeld hebben niet inhoudelijk gereageerd op onze vragen. Fairzekering heeft een ‘nieuw beleid’ en wil niet meer meewerken aan de Autovergelijker en onderzoeken van de Consumentenbond.

Het bedrijf achter Fairzekering, Risk Verzekeringen, weigert hierover tekst en uitleg te geven.

Lees ook:

 

Test autoverzekeringen