icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vervangend vervoer bij total loss

Wanneer je auto na een schadegeval total loss is verklaard, is vervangend vervoer geen overbodige luxe. De vraag is of dit is gedekt via je autoverzekering. Dit verschilt per dekking én per verzekeraar.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:31 augustus 2021

Bijna-botsing 220 x 170(1)

Bij alle vormen van cascodekking is de schadegebeurtenis bepalend of je recht hebt op een vervangende auto. Denk bijvoorbeeld aan totaalverlies (total loss schade). De verzekeringsmaatschappij komt met een tegemoetkoming in de kosten of stelt kosteloos een vervangende auto ter beschikking.

Beperkt casco

Van de 36 autoverzekeringen met een beperkt cascodekking bieden de meeste polissen vervangend vervoer bij totaalverlies. Er gelden wel beperkingen zoals een maximumtermijn, uiteenlopend van 3 dagen (Klaverblad) tot een maand. 

Bij enkele autoverzekeringen geldt een maximumbedrag, zoals €200 of €350. Deze vergoedingen zijn vaak niet volledig dekkend voor de huurkosten van een vervangende auto.

Slechts 4 polissen bieden géén vervangend vervoer bij totaalverlies; Asr Voordeelpakket, Aon, Ditzo en United Insurance Autopakket. Bij Unigarant is vervangend vervoer optioneel mee te verzekeren.

Volledig casco (allrisk)

De meeste volledig cascoverzekeringen (allrisk) bieden ook vervangend vervoer bij totaalverlies. Hier zit veelal een maximumtermijn aan vast van in veel gevallen 5 dagen tot in sommige gevallen 30 dagen.

Bij sommige verzekeraars geldt een maximimbedrag, uiteenlopend van €225 tot €1050. Slechts 2 polissen bieden helemaal geen vervangend vervoer: Aon en United Insurance Autopakket. Kijk dus goed naar de voorwaarden voor een vervangende auto. 

WA-dekking

Bij een WA-dekking kan de verzekerde ook recht hebben op een vervangende auto. Bijvoorbeeld na een ongeval in het buitenland waarbij er sprake is van totaalverlies. Dit is een dekking die voortkomt uit de hulpverlening.

Bron: MoneyView en Consumentenbond