icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rood staan bij de bank

De rente voor rood staan op je betaalrekening is meestal erg hoog. Toch staan veel mensen wel eens rood. Wat kost dat eigenlijk en welke service biedt jouw bank om te voorkomen dat je rood staat?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 oktober 2018

Bankgebouw

Rente

Als je rood staat op je betaalrekening betaal je tussen de 9% (ASN Bank, RegioBank) en 12,9% (ING Kwartaallimiet en Rabobank) rente. Alleen bij Knab is de rente voor roodstaan een stuk lager: 5%.

Knab-klanten kunnen alleen roodstaan als ze een positief saldo op een andere Knab spaar- of betaalrekening hebben. Bij Bunq kun je helemaal niet rood staan.

Bank en product

Rente rood staan

ABN Amro Betaalrekening met Rood staan9,9%
ABN Amro Privélimiet Plus10,2% - 12,9% (afhankelijk van limiet)
ASN Bank ASN Roodstand9%
ING Continu Limiet9,9%
ING Kwartaallimiet12,9%
Knab Knab Roodstand5% (indien saldo op andere Knab-rekening)
Rabobank Rabo Kort Roodstaan12,9%
RegioBank Regiobank Roodstand9%
SNS SNS Rood staan11%
Triodos Bank Triodos Rood Staan10%

Peildatum: okotber 2018

Op de meeste spaarrekeningen ontvang je minder dan 1% rente. Veel mensen staan rood, terwijl ze tegelijkertijd ook spaartegoed hebben, vaak zelfs bij dezelfde bank. Dit is zonde van je geld. Dus sta je rood en heb je spaargeld? Vul het tekort op je betaalrekening dan aan. Bij Knab, RegioBank en SNS kun je je saldo automatisch laten aanvullen.

Rood staan op je betaalrekening is bedoeld voor mensen die af en toe rood staan, bijvoorbeeld als je een grote uitgave hebt of onverwachte kosten. Als je langdurig of een groot bedrag rood staat, is het vaak goedkoper om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten.

Alleen ING en ABN Amro bieden 2 verschillende producten voor rood staan aan:

ING:

 1. ING Kwartaallimiet, dat geschikt is als je af en toe rood staat.
 2. Voor mensen die langere tijd rood staan biedt ING naast een doorlopend krediet en een persoonlijk lening ook een Continulimiet.

ABN Amro:

 1. Privélimiet Plus: salaris hoeft niet binnen te komen op betaalrekening, maar wel elke maand minimaal een bedrag van 2,5% van het kredietlimiet op je betaalrekening binnenkomen.
 2. Betaalrekening met Rood Staan: salaris moet op je betaalrekening binnenkomen en minimaal eens per 90 dagen een positief saldo. De rente is lager dan Privélimiet Plus.

Limieten en eisen

Hoeveel je maximaal rood kunt staan verschilt per bank:

 • ABN Amro en Rabobank: maximaal €5000, maar nooit meer dan je netto inkomen.
 • ASN Bank, RegioBank en SNS: €2500.
 • ING (Kwartaallimiet): €2000.
 • Knab: €50.000.
 • Triodos Bank: €1000

Voor rood staan geldt daarnaast ook een minimum limiet:

 • ABN Amro, ING, Rabobank en Triodos Bank: €500.
 • Knab: €250.
 • ASN Bank: €200.
 • RegioBank en SNS: €100.

Wat je daadwerkelijk rood mag staan, is bij de meeste banken afhankelijk van je inkomen.

Banken stellen verschillende eisen aan hoe je moet aflossen of hoe vaak je een positief saldo moet hebben:

 • Bij de meeste banken moet je eens in de 3 maanden een positief saldo hebben (ABN Amro Betaalrekening met Rood Staan, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS).
 • Triodos Bank-klanten moeten maandelijks minimaal 2,5% van het kredietlimiet aflossen.
 • Wie rood staat met ABN Amro Privélimiet Plus moet zorgen dat er minimaal 2,5% van het bedrag dat hij rood staat op de rekening binnenkomt.
 • Als Knab-klant moet je het bedrag dat je rood staat binnen 30 dagen terugbetalen. Als je dat niet doet, zal Knab het bedrag dat je rood staat automatisch van een andere spaar- of betaalrekening overboeken.

Ongeoorloofd rood staan

Ook wie geen afspraak met de bank heeft kan soms toch ineens rood staan. Of wie een bepaalde limiet heeft afgesproken met de bank kan ook nog buiten die boven die limiet komen. De heet 'ongeoorloofd roodstaan'.

De 3 grote banken (ABN Amro, ING en Rabobank) rekenen meer rente als je ongeoorloofd rood staat: 14%. ABN Amro doet dit alleen bij klanten die helemaal niet rood kunnen staan. ABN Amro-klanten met de mogelijkheid om rood te staan (Privélimiet Plus) betalen dezelfde rente voor binnen en buiten de afgesproken limiet.

Ongeoorloofd rood staan wordt veroorzaakt door kosten die toch worden afgeschreven, ondanks dat er onvoldoende saldo is. Banken mogen zelf bepalen welke kosten dit zijn, Meestal zijn dit kosten voor eigen producten, zoals kosten voor betaalpakket of -rekening, verzekeringen, kredietrente en incasso van de creditcard.

Incasso bij onvoldoende saldo

Banken incasseren eigen kosten dus altijd, ongeacht het saldo. Incasso's van andere bedrijven worden bij onvoldoende saldo op de rekening (uiteindelijk) niet afgeboekt. Hoe dit werkt, verschilt per bank:

 • ABN Amro, ING, Knab en Triodos Bank: een incasso wordt bij onvoldoende saldo niet gehonoreerd, maar wordt herhaaldelijk gedurende een aantal dagen aangeboden
 • ASN Bank, Rabobank, RegioBank, SNS: een incasso wordt bij onvoldoende saldo wel afgeschreven. Indien er binnen een aantal dagen niet voldoende saldo is, wordt de incasso weer teruggeboekt. Er wordt over die periode dat het bedrag wel afgeboekt is geen rente voor rood staan berekend.
 • Bunq: klanten moeten eerst zelf toestemming geven voordat een bedrijf kan incasseren

Knab en Rabobank-klanten kunnen instellen dat ze een alert ontvangen als een incasso mislukt door onvoldoende saldo.

Service van banken

Rood staan is duur, maar sommige banken helpen je om zo min mogelijk rood te staan. Zo kan je bij sommige banken je saldo automatisch laten aanvullen vanuit je spaarrekening, zodat je helemaal geen debetrente betaalt. Andere banken stuur je een alert zodra je saldo onder een bepaald bedrag komt.

Dit doen banken om hun klanten te helpen de kosten voor rood staan zo laag mogelijk te houden:

 • Knab: automatisch aanvullen saldo, rente koppelen aan tegoed op andere rekeningen, alert bij saldo onder bepaald bedrag/roodstand, alert bij mislukte incasso’s, als de debetrente in een kwartaal lager is dan €3 dan hoef je die niet te betalen.
 • SNS: automatisch aanvullen saldo, 3 dagen per maand gratis rood staan, alert bij saldo onder bepaald bedrag/roodstand.
 • RegioBank: automatisch aanvullen saldo, alert bij saldo onder bepaald bedrag/roodstand.
 • Rabobank: alert bij saldo onder bepaald bedrag/roodstand, alert bij mislukte incasso’s.
 • ABN Amro: alert bij saldo onder bepaald bedrag/roodstand
 • ASN Bank, ING en Triodos Bank: geen service (bij ASN Bank is een alert bij saldo onder een bepaald bedrag/roodstand in ontwikkeling).

BKR

De faciliteit om rood te staan wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet registratie (BKR), ook als je er geen gebruik van maakt. Dit geldt voor alle krediet van meer dan €500 met een looptijd van langer dan 3 maanden.

Sinds 1 december 2016 worden alle kredieten vanaf €250 met een looptijd van langer dan een maand geregistreerd.

De kredietfaciliteit van Knab-klanten valt hier buiten omdat er altijd voldoende saldo op een andere Knab-rekening moet zijn om rood te kunnen staan en wordt dus niet bij het BKR geregistreerd. 

Nooit meer rood staan? Lees meer: