icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spoedoverboekingen

Een spoedoverboeking staat binnen een paar uur op de rekening van een ander. Waar moet je op letten bij een spoedoverboeking en wat zijn de extra kosten? 

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:16 november 2018

geld-overmaken-naar-het-buitenland

Update:

Vanaf 2019 zal een spoedoverboeking meestal niet meer nodig zijn. Dan staat een overboeking binnen 5 seconden op een andere rekening, ook in het weekend en tijdens de feestdagen.

Spoedoverboeking: wanneer wel en niet?

Geld overboeken van de ene Nederlandse bank naar de andere gaat vrij snel. De ontvanger kan meestal uiterlijk de volgende werkdag over het geld beschikken. Maar soms zit er meer haast achter een betaling; een spoedoverboeking biedt dan mogelijkheden. Met een spoedoverboeking staat het geld binnen maximaal 2 uur gegarandeerd op de rekening van de ontvanger. Je moet de betaling wel op werkdagen én voor een uur of 4 (afhankelijk van je bank) aanleveren.

 • ASN Bank, ING, Regiobank kantoor: 16.00 uur
 • ABN Amro, Rabobank, RegioBank internetbankieren, SNS Bank: 16.30 uur
 • Knab: 16.15 uur
 • Triodos Bank: 15.30 uur.

Tip: Vraag wel altijd eerst of de ontvanger zijn rekening bij dezelfde bank heeft. Betalingen binnen dezelfde bank worden namelijk altijd direct overgeboekt, ook in het weekend en tijdens feestdagen. Overigens kun je sinds de invoering van het Europese rekeningnummer (IBAN) ook in het rekeningnummer de bank van de tegenpartij zien, de eerste 4 letters van de bank(naam) staan erin.

Aanlevertijden

Als het geld snel op een ander rekeningnummer moet staan, maar je hebt de garantie van een spoedoverboeking niet nodig, let dan op de aanlevertijden van je bank. Een overboeking voor dat tijdstip (alleen op werkdagen) wordt nog dezelfde dag verwerkt:

 • ABN Amro: 15.00 uur
 • ASN Bank. Knab, RegioBank, SNS Bank en Triodos Bank: 15.30 uur
 • ING: 14.00 uur
 • Rabobank: 15.00 uur

Betalingen tussen ASN Bank, RegioBank en SNS Bank aangeleverd voor 21.30 uur worden altijd nog dezelfde dag verwerkt.

Kosten spoedoverboeking

Aan een spoedoverboeking zijn extra kosten verbonden. Een spoedoverboeking via internetbankieren is altijd het goedkoopst. De kosten variëren tussen de €2,20 en €5,50.

 • ABN Amro: €5,50
 • ASN Bank: €2,20
 • ING: niet mogelijk via internetbankieren
 • Knab: €4,50
 • Rabobank: €5,00
 • RegioBank: €2,20
 • SNS Bank: €4,50
 • Triodos Bank: €5

ING is enige bank waarbij een spoedoverboeking alléén via een bankkantoor mogelijk is. De kosten zijn dan €8. Let op, want het is alleen mogelijk bij kantoren met een kasbalie.

Bij ABN Amro (€17), Rabobank (€15), RegioBank (€4,50) en SNS Bank (€8) is een spoedoverboeking ook via een bankkantoor mogelijk.

Een telefonische spoedoverboeking is alleen bij de Rabobank (€15) en Triodos Bank (€12,50) mogelijk.

Realtime overboekingen (Instant Payments)

De Nederlandse bankensector werkt aan een nieuwe infrastructuur voor real-time betalingen (Instant Payments). Hiermee wordt het mogelijk om 24 uur per dag, 7 dagen per week overboekingen direct bij te schrijven op de bankrekening van iemand anders. Ook als dit bij een andere bank is en tijdens feestdagen gebeurt. Een spoedoverboeking is dan niet meer nodig. 

Volgens planning kunnen alle betaaldienstaanbieders vanaf het voorjaar van 2019 Instant Payments gaan aanbieden. De meeste Nederlandse banken gaan Instant Payments aanbieden. Banken regelen dat hun bankrekeningen bereikbaar zijn voor Instant Payments afkomstig van anderen. Een overboeking wordt automatisch als een Instant Payment verwerkt, je hoeft dus niet te kiezen tussen een 'gewone' overboeking en een Instant Payment. De overboeking moet via internetbankieren of mobiel bankieren gedaan zijn.

Klanten van Bunq en ABN Amro kunnen al (sinds december 2017) direct geld naar elkaar overboeken.

Spoedbetaling naar het buitenland

Spoedbetalingen naar een land binnen de eurozone worden ook gegarandeerd binnen 2 uur op de rekening van de ontvanger bijgeboekt. Een normale overboeking (zonder spoed) binnen de eurozone wordt binnen één werkdag bijgeschreven op de tegenrekening. Bij ING en Triodos Bank is een spoedoverboeking naar het buitenland helemaal niet mogelijk. De kosten voor een spoedoverboeking binnen de eurozone zijn hetzelfde als de kosten binnen Nederland. Het is de verwachting dat Instant Payments ook mogelijk worden van en naar andere Eurolanden.

Overboeken naar een land buiten de Eurozone - in vreemde valuta - duurt gemiddeld zo'n 5 werkdagen, afhankelijk van het land en de bank van de ontvanger. Een spoedoverboeking zorgt er meestal alleen voor dat dit één werkdag sneller gaat.

Aan een overboeking naar het een land buiten de eurozone of in vreemde valuta zijn altijd kosten verbonden. De kosten voor een spoedoverboeking komen daarbovenop. Voor niet-eurolanden en/of landen buiten het SEPA-gebied kost een online spoedbetaling via Rabobank €10 in plaats van €4,50 binnen de eurozone. Bij de RegioBank en SNS Bank is een spoedoverboeking duurder (€7.50/€7) als alle kosten voor de opdrachtgeven van de overboeking zijn. Bij de andere banken zijn de kosten voor betalingen binnen en buiten de eurozone gelijk.

Lees ook: