icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Instant Payments

Sinds de introductie van Instant Payments staan veel overboekingen binnen 5 seconden op de rekening van de ontvanger. Ook in het weekend en op feestdagen. Welke banken doen mee? En heb je soms toch een spoedoverboeking nodig?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 24 juni 2022

dubbele-overboeking-buitenland

Instant Payments

Met Instant Payments staan overboekingen via internet- of mobiel bankieren binnen 5 seconden op de rekening van de ontvanger. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dus ook in het weekend en tijdens feestdagen. Een spoedoverboeking is dan niet meer nodig. De meeste banken zijn inmiddels aangesloten op Instant Payments.

Betalingen tussen verschillende banken kunnen alleen via Instant Payments als ze bij dezelfde transactieverwerker aangesloten zijn. Bij de meeste grote banken levert dit geen probleem op. Maar maak je bijvoorbeeld geld over van je ING-rekening naar een Bunq-rekening dan vindt de verwerking niet binnen 5 seconden plaats. 

Bekijk het overzicht van de Betaalvereniging voor de deelnemende banken

Spaarrekeningen

Instant payments zijn in alleen nog voor betaalrekeningen ingevoerd. Als banken instant payments ook voor spaarrekeningen invoeren, heb je geen spaarrekening bij je huisbank nodig om snel over je spaargeld te beschikken. Dan staat spaargeld van een externe rekening net zo snel op je bankrekening.

Spaarbanken beslissen zelf of en wanneer ze instant payments invoeren. LeasePlan Bank is de mogelijkheden aan het onderzoeken, maar weet nog niet wanneer dit aangeboden zal worden. NIBC Direct heeft er nog geen besluit over genomen.

Spoedoverboeking: wanneer wel en niet?

Geld overboeken tussen de meeste Nederlandse banken gaat snel. De ontvanger kan meestal direct over het geld beschikken als je het via internet- of mobiel bankieren overboekt.

Een spoedoverboeking kan nodig zijn als je klant bent bij een niet-deelnemende bank of naar een niet-deelnemende bank moet overboeken. Dit kan een Nederlandse bank zijn, maar ook een bank in een ander euroland. Voor (spoed)overboekingen naar niet-eurolanden gelden andere regels en tarieven. Een spoedoverboeking kan ook nodig zijn als je geen internetbankieren of mobiel bankieren gebruikt.

Door de komst van Instant Payments bieden veel banken geen spoedbetaling meer aan. Je kunt hiervoor nog terecht bij ABN Amro en Rabobank. Met een spoedoverboeking staat het geld binnen maximaal 2 uur gegarandeerd op de rekening van de ontvanger. Doe de betaling wel vóór 15:30 uur. 

Tip: Controleer of de ontvanger zijn rekening bij dezelfde bank heeft. Betalingen binnen dezelfde bank worden altijd direct overgeboekt, ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Kosten spoedoverboeking

Aan een spoedoverboeking zijn extra kosten verbonden. Een spoedoverboeking via internetbankieren is (als dit kan) altijd het goedkoopst. 

Bank Internetbankieren Kantoor
ABN Amro

€5,50

€21,50

Rabobank

niet mogelijk 

€15 

Spoedbetaling naar het buitenland

Spoedbetalingen naar een land binnen de eurozone worden ook gegarandeerd binnen 2 uur op de rekening van de ontvanger bijgeboekt. Een normale overboeking (zonder spoed) binnen de eurozone wordt binnen 1 werkdag bijgeschreven op de tegenrekening.

De kosten voor een spoedoverboeking binnen de eurozone zijn hetzelfde als de kosten binnen Nederland. Het is de verwachting dat Instant Payments ook mogelijk worden van en naar andere Eurolanden. Bekijk het overzicht van de Betaalvereniging voor deelnemende banken.

Overboeken naar een land buiten de Eurozone in vreemde valuta ,duurt gemiddeld zo'n 5 werkdagen. Dat is afhankelijk van het land en de bank van de ontvanger. Een spoedoverboeking zorgt er meestal alleen voor dat dit 1 werkdag sneller gaat. Aan een overboeking naar het een land buiten de eurozone of in vreemde valuta zijn altijd kosten verbonden. De kosten voor een spoedoverboeking komen daarbovenop. 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.