icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spoedoverboekingen

Binnenkort duurt het nog maar 5 seconden voordat een overboeking tussen Nederlandse banken op de rekening van de ontvanger staat. Toch is een spoedoverboeking soms nog nodig. Wanneer doe je een spoedoverboeking en wat zijn de kosten?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:11 april 2019

dubbele-overboeking-buitenland

Instant Payments

Sinds 8 april 2019 worden alle klanten van de 7 deelnemende Nederlandse banken (ABN Amro, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank en SNS) geleidellijk aangesloten op Instant Payments. Hiermee wordt het mogelijk om 24 uur per dag, 7 dagen per week overboekingen direct over te schrijven naar een andere bankrekening van een van de deelnemende banken. Ook als dit tussen 2 verschillende banken is, of tijdens feestdagen. Een spoedoverboeking is dan niet meer nodig. 

In de zomer van 2019 zullen alle overboekingen tussen de deelnemende banken binnen 5 seconden op de rekening van de ontvanger moeten staan.

Let op: tusssen april 2019 en het moment dat álle overboekingen als Instant Payment verwerkt worden, weet je dus niet of je overboeking direct op de rekening van de ander staat. Is het belangrijk dat het geld direct op de rekening staat? Vraag dan bij je bank na of jouw overboeking al als Instant Payment verwekt wordt. Zo niet, dan moet je nog gebruikmaken van een spoedoverboeking.

Is Instant Paymant ingeschakeld, dan wordt een overboeking automatisch zo verwerkt. Je hoeft dus niet te kiezen tussen een 'gewone' overboeking en een Instant Payment. De overboeking moet wel via internet- of mobiel bankieren gedaan zijn en van én naar één van de deelnemende banken gaan. 

Klanten van Bunq en ABN Amro kunnen al sinds december 2017 direct geld naar elkaar overboeken. 

Spaarrekeningen

Instant payments worden in eerste instantie alleen voor betaalrekeningen ingevoerd. Als banken instant payments ook voor spaarrekeningen invoeren, is het niet langer nodig om een spaarrekening bij je huisbank te hebben om snel over je spaargeld te beschikken. Dan staat spaargeld van een externe rekening, vaak tegen een hogere rente, net zo snel op je bankrekening.

(Spaar)banken beslissen zelf of en wanneer ze overstappen naar instant payments. Dochterbank Moneyou van ABN Amro is bezig met het doorvoeren van instant payments voor Moneyou Go, de gecombineerde betaal- en spaarrekening. Het is nog onbekend hoe en wanneer rekeninghouders van de spaarrekeningen bij Moneyou daar gebruik van kunnen maken.

LeasePlan Bank, die alleen spaarrekeningen aanbiedt, verwacht instant payments eind 2019 in te voeren. NIBC heeft nog geen besluit heeft genomen over het invoeren van instant payments.

Spoedoverboeking: wanneer wel en niet?

Geld overboeken van de ene Nederlandse bank naar de andere gaat vrij snel. De ontvanger kan meestal uiterlijk de volgende werkdag over het geld beschikken, of nog eerder als je overboeking al als Instant Payment wordt verwerkt. Is dat niet het geval of maak je geld over naar een bank die niet is aangesloten op Instant Payments, dan biedt een spoedoverboeking mogelijkheden. 

Met een spoedoverboeking staat het geld binnen maximaal 2 uur gegarandeerd op de rekening van de ontvanger. Je moet de betaling wel op werkdagen vóór een bepaalde tijd aanleveren:

  • bij ASN Bank, ING, Regiobank kantoor voor 16.00 uur;
  • bij ABN Amro, Rabobank, RegioBank internetbankieren, SNS Bank voor 16.30 uur;
  • bij Knab voor 16.15 uur;
  • bij Triodos Bank voor 15.30 uur.

Tip: controleer altijd eerst of de ontvanger zijn rekening bij dezelfde bank heeft. Betalingen binnen dezelfde bank worden namelijk altijd direct overgeboekt, ook in het weekend en tijdens feestdagen. Sinds de invoering van IBAN, het Europese rekeningnummer, kun je ook aan het rekeningnummer zien welke bank de ontvanger heeft: de eerste 4 letters van de banknaam staan erin.

Aanlevertijden

Als het geld snel op een ander rekeningnummer moet staan, maar je hebt de garantie van een spoedoverboeking niet nodig, let dan op de aanlevertijden van je bank. Een overboeking vóór dat tijdstip wordt op werkdagen nog dezelfde dag verwerkt:

  • ABN Amro: 15.00 uur;
  • ASN Bank. Knab, RegioBank, SNS Bank en Triodos Bank: 15.30 uur;
  • ING: 14.00 uur;
  • Rabobank: 15.00 uur.

Betalingen tussen ASN Bank, RegioBank en SNS Bank aangeleverd vóór 21.30 uur worden altijd nog dezelfde dag verwerkt.

Kosten spoedoverboeking

Aan een spoedoverboeking zijn extra kosten verbonden. Een spoedoverboeking via internetbankieren is altijd het goedkoopst. De kosten variëren tussen de €2,20 en €5,50. 

BankKosten
ABN Amro

€5,50

ASN Bank

€2,20

ING

niet mogelijk via internetbankieren

Knab

€4,50

Rabobank

€5,00

RegioBank

€2,20

SNS Bank

€4,50

Triodos Bank

€5

NG is enige bank waarbij een spoedoverboeking alléén via een bankkantoor mogelijk is. De kosten zijn dan €8.
Let op, want het is alleen mogelijk bij kantoren met een kasbalie.

Bij ABN Amro (€17), Rabobank (€15), RegioBank (€4,50) en SNS Bank (€8) is een spoedoverboeking ook via een bankkantoor mogelijk.

Een telefonische spoedoverboeking is alleen bij de Rabobank (€15) en Triodos Bank (€12,50) mogelijk.

Spoedbetaling naar het buitenland

Spoedbetalingen naar een land binnen de eurozone worden ook gegarandeerd binnen 2 uur op de rekening van de ontvanger bijgeboekt. Een normale overboeking (zonder spoed) binnen de eurozone wordt binnen 1 werkdag bijgeschreven op de tegenrekening. Bij ING en Triodos Bank is een spoedoverboeking naar het buitenland helemaal niet mogelijk.

De kosten voor een spoedoverboeking binnen de eurozone zijn hetzelfde als de kosten binnen Nederland. Het is de verwachting dat Instant Payments ook mogelijk worden van en naar andere Eurolanden.

Overboeken naar een land buiten de Eurozone - in vreemde valuta - duurt gemiddeld zo'n 5 werkdagen, afhankelijk van het land en de bank van de ontvanger. Een spoedoverboeking zorgt er meestal alleen voor dat dit 1 werkdag sneller gaat.

Aan een overboeking naar het een land buiten de eurozone of in vreemde valuta zijn altijd kosten verbonden. De kosten voor een spoedoverboeking komen daarbovenop. Voor niet-eurolanden en/of landen buiten het SEPA-gebied kost een online spoedbetaling via Rabobank €10 in plaats van €4,50 binnen de eurozone. Bij de RegioBank en SNS Bank is een spoedoverboeking duurder (€7.50/€7) als alle kosten voor de opdrachtgeven van de overboeking zijn. Bij de andere banken zijn de kosten voor betalingen binnen en buiten de eurozone gelijk.

Lees ook: