icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Energiezuinig koken

Op jaarbasis kost koken op gas gemiddeld €44 per huishouden, en op een elektrische kookplaat ruim €120, afhankelijk van het gebruikte systeem. We geven een overzicht van de kosten per kooktoestel én tips voor energiezuinig koken.
Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


Tips om energiezuinig te koken

Naast de keuze van je kookplaat kun je ook tijdens het koken energie besparen.

  • Kook op maat en gebruik de juiste pan voor de brander of kookzone.
  • Als je iets aan de kook wilt brengen, maakt het niet zoveel uit of je het deksel op de pan hebt. Maar als het water eenmaal kookt, gebruik dan de deksel. Koken met deksel zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft, zodat de warmtebron op een lagere stand kan.
  • Doe het voedsel direct in de pan, dus als het water nog niet kookt. Dan warmt het al mee met het opwarmen van het water. Als iets eenmaal kookt, kan de brander lager gezet of soms zelfs helemaal uit. Koken op vol vermogen zorgt er niet voor dat het eten sneller gekookt is.
  • Vis is doorgaans veel sneller klaar dan vlees; pasta is sneller klaar dan gewone rijst. Daarbij zijn kleine reepjes vlees of plakjes eerder klaar dan grote stukken.
  • Roerbakken is erg energiezuinig.
  • Met een snelkookpan is voedsel veel sneller klaar. Dat komt door de stoomdruk die ontwikkeld wordt, waardoor het kookpunt op een hogere temperatuur ligt.
  • Bij een elektrische kookplaat heb je een pan nodig met een vlakke bodem.

Voorverwarmen niet nodig

Hoewel vaak wordt geadviseerd de oven voor te verwarmen, is dat bijna nooit nodig.

  • Terwijl je het gerecht bereidt, kun je alvast de oven aanzetten. Dat kan een beetje tijd besparen omdat het gerecht dan in een al hete oven belandt.
  • Maar voorverwarmen kan ook tijd kosten, bijvoorbeeld bij een diepvriespizza. Die kan er ook meteen in terwijl de oven opwarmt.
  • Niet-voorverwarmen bespaart vooral energie, omdat de oven niet onnodig aan staat. Je moet wel even inschatten hoe lang de baktijd moet worden.
  • Alleen bij heel gevoelige recepten, zoals soufflé, is het wel nodig voor te verwarmen.
  • Sommige ovens hebben een 'boost-functie', waardoor het opwarmen sneller kan.

Lees ook:

Nieuwste artikelen