icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Infrachef halogeenoven

Eerste indruk | De halogeenoven van Infrachef is een vrijstaande oven. Je zou er zoveel mee kunnen dat je geen pannen meer nodig zou hebben: bakken, frituren, braden, stomen en koken. Is het écht allemaal zo mooi als het lijkt?
Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  2 augustus 2011


Merk Infrachef

Richtprijs € 60 euro, maar in de aanbieding gezien voor €35Wat is de Infrachef halogeenoven?

Waarom een halogeenoven?

De halogeenoven is een veel geziene gast bij de homeshoppingkanalen en is nu ook te koop bij de Blokker. Je zou er zoveel mee kunnen dat je pannen niet meer nodig hebt: bakken, frituren, braden, stomen en koken. Dat allemaal met een lager energieverbruik dan een gewone oven en hij zou zelfreinigend zijn. Kosten: een paar tientjes.

Hoe werkt een halogeenoven?

Wat opvalt als je de halogeenoven gebruikt, is dat er een lamp in de deksel zit die steeds aan en uit gaat. Daarbij hoor je een ventilator draaien die ervoor moet zorgen dat de warmte verdeeld wordt. De halogeenlamp zorgt voor snelle warmte en daar zit hem de tijdwinst en het energievoordeel in. Halogeenovens hebben een aansluitwaarde van rond de 1300 Watt. Van een gewone heteluchtoven is dat zo'n 3500 Watt. De inhoud van de halogeenovens is rond de 11 liter.

Hoe gebruik je een halogeenoven?

Het werkt allemaal heel eenvoudig. Je hebt een temperatuur-, een tijd- en een aan/uit schakelaar. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, hoef je niet te kiezen voor een bepaalde functie zoals stomen of bakken. Het ligt er puur aan hoe je ingrediënten erin doet wat er mee gebeurt.

 • Bevroren voedsel kan erin zolang het niet te groot is;
 • Stomen doe je door koud water in de kom te gieten tot onder het lage rooster. De groente, vis of het vlees plaats je op het hoge rooster;
 • Koken van bijvoorbeeld eieren kan ook;
 • Vlees of vis kun je grillen/roosteren of braden afhankelijk van het rooster dat je gebruikt (het hoge of lage);
 • Groente kun je verpakken in aluminiumfolie of stomen;
 • Aardappelen kun je poffen, bakken of stomen;
 • Taarten en cakes kun je bakken als je het lage rooster gebruikt;

Hoe zit het met de Flavor of Flavor wave halogeenovens?

De Infrachef halogeenoven heeft een broertje bij Telsell, de Flavor halogen oven. Die heeft een iets andere deksel en bediening (een speciale ontdooistand), andere rekjes, geen houder voor de deksel (da's wel cruciaal want waar laat je die warme deksel?) maar werkt verder volgens hetzelfde principe. Kosten €99.

Hij lijkt meer op de Flavor wave turbo oven (met MR T van the A-team). Kosten: in de aanbieding van €129,95 voor €99,95. Bij Flavor wave turbo krijg je een receptenboek, bij de Infrachef niet. Er staan wel een paar recepten in de handleiding, net als bij de handleiding van Telsell.

 • Bekijk wat wij van de Infrachef halogeenoven vonden.

Infrachef halogeenoven: review

Conclusie

Als je al een gewone oven hebt, is dit apparaat absoluut overbodig. Voor klein behuisden of bijvoorbeeld studenten die op kamers wonen en geen mogelijkheid hebben voor een echte oven is de Infrachef wel een alternatief. De kok moet dan wel genoegen nemen met net voldoende prestaties.  Overigens stonk het apparaat in het begin behoorlijk, maar dat werd na verloop van tijd minder. 

Testresultaat

Voordeel van de halogeenoven is dat hij makkelijk te gebruiken is. En hij is groot, waardoor je er bijvoorbeeld ook een hele kip in kunt bereiden. Het grote nadeel is dat de warmteverdeling in de oven niet goed is. Hoewel een ventilator voor voldoende luchtcirculatie moet zorgen, blijft de hitte bovenin geconcentreerd. Hierdoor valt het resultaat vaak tegen. Gerechten worden niet helemaal gaar of knapperig. Echt frituren kan niet, je kunt wel snacks geschikt voor de oven erin bereiden. Stomen gebeurt alleen wanneer je zelf water toevoegt en grillen is gewoon een kwestie van op het hoge rooster zetten. Met veel oefening is wel aardig resultaat te behalen maar gerechten die echt ook onderwarmte nodig hebben kun je er beter niet in maken. 

Toch nog afwassen

De zelfreinigende functie klinkt veelbelovender dan het is. Het komt er op neer dat je een laagje water met afwasmiddel in de kom doet. Dan zet je de timer op 5 minuten en laat je hem op 80 graden verwarmen. Aanslag onderin de kom komt dan inderdaad los, maar alles wat hoger zit moet je daarna nog afwassen. Voor de vaatwassers is de kom te groot.

Zwaar

In het gebruik is de halogeenoven erg simpel. Iedereen moet er mee overweg kunnen. Enige nadeel is dat de deksel en kom zwaar zijn. Die deksel moet je steeds in een houder plaatsen en de kom moet je afwassen en drogen en voor mensen met weinig kracht is dat een opgave.

De praktijk

We maakten een paar dagen maaltijden klaar in de Infrachef. Onze bevindingen:

 • Recept uit de handleiding voor gevulde kipfilets: Ging prima, kip was iets droog;
 • Afbakbroodjes: Op het hoge rooster gaat dat veel te snel, handleiding geraadpleegd: blijken in aluminium folie verpakt te moeten worden: da's wel veel aluminium folie voor een paar broodjes. Volgende dag broodjes maar in eigen oven verwarmd.;
 • Hele kip met aardappeltjes en groente: Eerst de kip voorgegaard met een klont boter in de kip. Aardappels er later bij en gemengd met de jus van de kip. Als laatste de groente. Op het plaatje van de doos lijkt de kip gewoon in de schaal te liggen, dat blijkt niet helemaal te werken want de onderkant wordt dan niet gaar. De kip moet dus gekeerd worden en bereidingstijd was langer, maar uiteindelijk toch een goed resultaat bereikt;
 • Appeltaart: Toen de bovenkant van de appeltaart echt wel genoeg warmte had gekregen en de appeltaart daarom uit de oven moest wast de overkant nog niet helemaal gaar;
 • Pizza: De pizza moet volgens de handleiding op het hoge rooster worden geplaatst. De pizza wordt niet gelijkmatig bruin (aan de randen veel lichter) en de bodem is niet knapperig;
 • Kipnuggets en ovenfrites: Er worden alleen roosters geleverd dus de frietjes legden we op een schaal voor de magnetron. Je kunt de frietjes moeilijk omdraaien en ze blijven slap ook al zijn ze aan de uiteindjes bruin. De kipnuggets werden wel gaar, maar waren aan de onderkant niet knapperig, moet je dus ook omdraaien en dat gaat lastig omdat ze op een rooster liggen.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken