icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lotusgrill

Eerste indruk | De Lotusgrill is een compacte houtskoolbarbecue die claimt rookvrij te zijn. Handig voor op de boot, het balkon of bij een picknick.
Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  24 mei 2013


Merk Lotusgrill

Richtprijs € 159


Type rookvrije barbecueWat is de Lotusgrill

De Lotusgrill is een compacte houtskoolbarbecue (doorsnede 34 cm, hoogte 24 cm). Er zit een batterijgestuurde ventilator in. Met een draaiknop is de luchtstroom van de ventilator eenvoudig en traploos te regelen. Daarmee regel je dus ook hoe heet de barbecue wordt en hoe snel je eten klaar is. Hij is verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren bij .

Aansteken

  • Om hem aan te steken heb je aanmaakgel nodig.
  • Je brengt de gel aan op een klein schaaltje in een cirkel van 10 mm.
  • Zet de luchtstroom helemaal open en steek de gel aan.
  • Brandt de gel, plaats dan de houder met houtskool erop.
  • Grillrooster erop en vergrendelen.

Even wachten tot hij goed warm is en hij is klaar voor gebruik.

Klinkt simpel, of het dat ook is lees je in onze review.

 

Lotusgrill: review

 

De Lotusgrill is een handige barbecue. Het aansteken is eenvoudig en de bediening ook. Hij is stabiel en de buitenkant wordt niet heet. Hij is geschikt voor ongeveer 4 personen.

Houtskool

Er zou 250 gram kolen in moeten, maar bij ons paste maar 150 gram kolen. Dat ligt misschien aan de soort kolen. In de handleiding staat dat je goede kwaliteitshoutskool moet gebruiken, maar je kunt via de site geen houtskool bestellen en wat onder goede kwaliteitshoutskool wordt verstaan wordt niet uitgelegd. Wij gebruikten houtskool geschikt voor de barbecue van Albert Hein.

Rookvrij

De Lotusgrill zou rookvrij zijn en dat klopt. Alleen in het begin is er een beetje rook. In de handleiding staat dat ook, dit komt doordat de olie, waarmee de onderdelen zijn ingesmeerd bij de productie, verbrandt. Al snel is de Lotusgrill echter rookvrij. Sappen uit het vlees en de andere gerechten die je erop bereidt vallen namelijk niet op de houtskool maar worden opgevangen in de binnenschaal.

Ventilator

De Lotusgrill heeft een ventilator die zorgt voor de luchtstroom langs de kolen. Dat werkt snel en effectief. Je kunt de sterkte van de luchtstroom eenvoudig regelen met een draaiknop. De ventilator werkt op 4 AA-batterijen, die worden meegeleverd.

Veilig

De Lotusgrill staat stabiel en doordat de kolen in een mandje zitten blijven ze op hun plek, ook als je de barbecue kantelt. De buitenzijde van de Lotusgrill wordt tijdens gebruik niet heet. Je kunt hem dus veilig gebruiken, ook op tafel.

Schoonmaken

Het grillrooster en de binnenschaal kunnen beide in de vaatwasser. De buitenste schaal neem je af met een vochtige doek.

Accessoires

  • Het mandje voor de houtskool moet je op den duur vervangen (€14,95).
  • Nieuw is ook het deksel voor de Lotusgrill (€59). Die was niet voorradig toen wij bestelden. Volgens de informatie van de fabrikant is hij van metaal, met een glazen bovenkant. Door het glas zou je het bakproces in de gaten kunnen houden zonder het deksel op te tillen. Het is echter bij andere kookapparaten zo, dat een glazen deksel tijdens het koken beslaat zodat je er niet goed door heen kunt kijken. Maar daar lijkt Lotusgrill een oplossing voor gevonden te hebben. De glazen bovenkant van deze deksel kun je draaien. Je opent dan ventilatieopeningen, dat zou de kans moeten verkleinen dat de boel beslaat. 
  • De knop van het deksel is voorzien van een thermometer zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden.
  • Het deksel is circa 22 cm hoog, hoog genoeg om zelfs een hele kip de kunnen bereiden, belooft de fabrikant.

Lees hoe de Lotusgrill precies werkt.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken