icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor veilig koken

Koken betekent werken met zeer hoge temperaturen. En koken op gas zorgt voor open vuur in je keuken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Extra opties van een fornuis kunnen het koken veiliger maken. Waar moet je op letten?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:2 maart 2018

05_gebruik-fornuis-1200x800

Thermokoppel

Bij het koken werk je met hoge temperaturen, hete vloeistoffen en als je kookt op gas zelfs met open vuur. Een zuchtje wind kan al genoeg zijn om de vlam te doven. Dit stopt echter niet de toevoer van gas. Om die reden hebben veel fabrikanten een zogenaamde thermokoppel ingebouwd. Dan stopt de gastoevoer automatisch als de vlam onverwacht dooft.

Vonkontsteking

Sommige modellen zijn voorzien van een volautomatische vonkontsteking. Deze functie probeert zelf de vlam weer te ontsteken als deze opeens uitgaat en sluit automatisch de gastoevoer af als dit niet lukt na een aantal pogingen.

Kinderslot

Met name als er kleine kinderen in huis zijn, moet je extra goed opletten. Neem een ovendeur met een kinderslot om te voorkomen dat ze de oven kunnen openen. Voor elektrische kookplaten zijn er kindveilige opties, zoals een kinderslot of zelfs een afneembare aan- en uitknop.

Blusdeken

De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Vlam in de pan? Leg een passende deksel op de pan. De meeste beginnende brandjes kun je blussen met een blusdeken, water of een poederblusser. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op deze blusmiddelen en gebruik blusdekens alleen voor kleine brandjes.

Lees ook:

Artikelen binnen Fornuizen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • anti-aanbak-pan-keuken
  Test  |  17 mei.

  Test anti-aanbakpannen

  We testten 20 koekenpannen met verschillende soorten anti-aanbaklagen. Lang niet alle anti-aanbakpannen doen hun naam eer aan.
 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquĂȘte van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • Philips-Airfryer-XXL-still
  Eerste indruk  |  5 sep.

  Philips Airfryer XXL

  In de nieuwste XXL Airfryer van Philips passen grote porties eten tegelijk, zoals 1400 gram diepvriesfrites en 1800 gram kippenboutjes.
 • keuken kopen

  Onderhandelen met de keukenverkoper

  Als klant krijg je bij het kopen van een keuken te maken met een flink aantal verkooptrucs. Je daartegen wapenen is moeilijk, maar niet onmogelijk. We geven je een aantal tips om toch controle te houden bij de aankoop.