icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waarschuwing: niet koken op koffergastoestel door ontploffingsgevaar

Nieuws|De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) raadt aan koffergastoestellen niet te gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat de gasbus kan ontploffen. Koffergastoestellen, ook portable gas stoves genoemd, zijn kleine draagbare éénpits kooktoestellen.

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:23 mei 2014

Koffergasstel

De NVWA onderzocht 27 modellen, ongeveer 80% van de toestellen die te koop zijn. Al deze toestellen zijn niet veilig, zo bleek uit laboratoriumtests. Bij het koken met een braadpan bleek dat het gasbusje een temperatuur van meer dan 70 °C kan bereiken. Door de compacte constructie van de koffergastoestellen kan de warmte niet weg. Dat levert gevaar op voor gaslekkage en explosie.

Wat kun je doen?

De NVWA geeft aan dat de geteste modellen representatief zijn voor alle koffergastoestellen op de Nederlandse markt. Maar niet alle toestellen zijn getest, sommige modellen zijn misschien wel veilig. Producenten en leveranciers moeten dat nu aantonen. Is een product niet veilig dan moet het van de markt af en moeten consumenten daarover worden geïnformeerd.

Uit voorzorg raadt de NVWA aan alle koffergastoestellen niet te gebruiken.

Bron: nieuwsbericht NVWA, www.nvwa.nl

Nieuw & interessant

 • anti-aanbak-pan-keuken
  Test  |  17 mei.

  Test anti-aanbakpannen

  We testten 20 koekenpannen met verschillende soorten anti-aanbaklagen. Lang niet alle anti-aanbakpannen doen hun naam eer aan.
 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • Philips-Airfryer-XXL-still
  Eerste indruk  |  5 sep.

  Philips Airfryer XXL

  In de nieuwste XXL Airfryer van Philips passen grote porties eten tegelijk, zoals 1400 gram diepvriesfrites en 1800 gram kippenboutjes.
 • keuken kopen

  Onderhandelen met de keukenverkoper

  Als klant krijg je bij het kopen van een keuken te maken met een flink aantal verkooptrucs. Je daartegen wapenen is moeilijk, maar niet onmogelijk. We geven je een aantal tips om toch controle te houden bij de aankoop.