icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inzittendenverzekering

Bij de meeste autoverzekeraars kun je voor zo'n €5 per maand extra, een inzittendenverzekering afsluiten bij je autoverzekering. Hiermee verzeker je jezelf en je passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk. Bijvoorbeeld bij letselschade of invaliditeit.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:6 juni 2024

Wat is een inzittendenverzekering?

De inzittendenverzekering geeft dekking als jij of een andere inzittende door een verkeersongeluk of aanrijding gewond raakt of overlijdt. Maar ook als hierdoor schade ontstaat aan spullen in de auto. Er is dekking voor alle inzittenden van de auto, dus ook de bestuurder.

Een inzittendenverzekering kun je als extra dekking afsluiten bij je autoverzekering, niet als losse verzekering. De dekking is gekoppeld aan het motorrijtuig.

Waarom een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is niet meteen nodig. Maar het is wel een verzekering om over na te denken. Passagiers kunnen schade altijd claimen op de WA-verzekering van degene die het ongeval veroorzaakt. Dit kan de bestuurder of een tegenpartij zijn. Noodzakelijke medische kosten zijn gedekt via de zorgverzekering, zowel voor de bestuurder als passagiers. Een zorgverzekering dekt niet de kosten van bijvoorbeeld een uitvaart of blijvende invaliditeit. 

Soorten inzittendenverzekeringen

Je kunt een inzittendenverzekering afsluiten bij je autoverzekering, namelijk een: 

  • Ongevallen inzittendenverzekering (OIV).
  • Schadeverzekering inzittenden (SVI).

Beide verzekeringen gelden zowel voor de passagiers als de bestuurder. De schuldvraag speelt geen rol bij het claimen of indienen van schade.

Dekking bij een ongeval: wat valt daaronder?

Met een inzittendenverzekering is er dekking voor inzittenden bij een ongeval. Maar wat wordt precies verstaan onder een ongeval? Dat staat vaak niet (duidelijk) in de voorwaarden. We vroegen het verzekeraars met een schadeverzekering inzittenden (SVI). 

De meeste aanbieders geven aan dat het om een verkeersongeval gaat. En daarbij om een onvoorziene en plotselinge 'van buitenkomende' gebeurtenis. Met het voertuig in het verkeer, waarbij lichamelijk letsel of schade ontstaat. Het gaat dan om schade veroorzaakt door een aanrijding, botsing, te water raken, omslaan, slippen of van de weg raken.

Sommige verzekeraars geven aan dat er ook dekking is bij schade door blikseminslag, brand of ontploffing. Veel verzekeraars vermelden daarbij dat het letsel aantoonbaar moet zijn. Met andere woorden: vastgesteld door een arts.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.