
Zeker Online
Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Incognito modus: browsen zonder sporen
In elke browser kun je de lijst met bezochte websites wissen. En je kunt de geschiedenis ook automatisch wissen als je een browser afsluit. Je verwijdert de geschiedenis om je privacy te beschermen, of ruimte vrij te maken op je computer.

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 december 2020

Browsen in incognitomodus
Je kunt de browser zo instellen dat hij helemaal geen geschiedenis opslaat. Dit heet ook wel de privémodus of incognitomodus. Dan hoef je achteraf je browsergeschiedenis niet te wissen.
Hoe schakel je jouw browser om naar deze stand?
- In Chrome: Instellingen (rechtsboven) > Nieuw incognitovenster
- In Firefox: Instellingen (rechtsboven) > Nieuw Privévenster
- In Edge via: Instellingen (rechtsboven) > Nieuw InPrivate-venster
- In Safari via: 'Archief' (linksboven) > Nieuw privévenster
Let op: gedownloade bestanden zoals foto's, video's en tekstdocumenten zie je in de meeste gevallen niet in de downloadgeschiedenis. Maar deze worden wel op de computer bewaard.
Bespied of niet? Doe de privacyscan
Hoe goed bescherm jij je privacy? Doe de test en krijg advies op maat.
Zo wis je de browsegeschiedenis
De pc compleet wissen
Wil je een pc verkopen, bijvoorbeeld aan een vriend of via Marktplaats? Dan is alleen de browsegeschiedenis wissen en de 'Mijn documenten map' leegmaken niet voldoende om je privacy te waarborgen. Programma's zetten namelijk allerlei bestanden op je pc waar veel persoonlijke informatie in staat. Volg daarvoor onze uitgebreide instructies om de complete harde schijf van je pc te wissen.
Maak kennis met de Digitaalgids
De digitale ontwikkelingen en online dreigingen volgen elkaar razendsnel op. In de Digtiaalgids bespreken we de belangrijkste zaken. En we praten je bij, in begrijpelijke taal.

Artikelen binnen Privacy op internet
Alle artikelenNieuw & interessant
- 21 dec.
Online-supermarkten slordig met klantgegevens
9 van de 13 online-supermarkten gaan slordig om met gegevens van hun klanten. Bij 5 zijn zelfs wachtwoorden niet veilig. De winkels beloven beterschap, al zien we dat maar beperkt terug in de eerste hertest. - 10 dec.
CoronaMelder-app: veelgestelde vragen
De CoronaMelder-app is vanaf 10 oktober landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen. - 18 nov.
Vijftig verhuurders fout met ‘ID als borg’
We ontdekten 50 verhuurders van fietsen, boten en andere spullen die identiteitsbewijzen als borg inhouden. Dit is verboden. Toen wij bij de bedrijven aan de bel trokken beloofden de meesten er mee te stoppen. - Nieuws | 3 nov.
Twee nieuwe polissen tegen cybercriminaliteit
Internetcriminaliteit is in opkomst en verzekeraars springen daar op in. Deze week kwamen er 2 mogelijkheden bij om je tegen de gevolgen van 'cybercrime' te verzekeren.