icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

iPhone met Apple iOS

Apple waarborgt de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van zijn besturingssysteem Apple iOS met een strenge regie. Dat beperkt wel de mogelijkheden voor gebruikers en app-makers. Dit moet je weten over iOS.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  18 december 2017


Bediening van een iPhone

iOS beginscherm

Het beginscherm op een iPhone met iOS is van linksboven naar rechtsonder te vullen met:

  • apps;
  • snelkoppelingen naar webpagina’s;
  • mappen waarin je groepjes van een of meerdere van bovenstaande items maakt.

Onderaan ieder beginscherm staat een rij met apps die op ieder beginscherm terugkomt. Het is mogelijk om meerdere startschermen te hebben. Door naar links en rechts te vegen, blader je door de verschillende schermen.

Links van het beginscherm staan jouw widgets in de Vandaag-weergave. Widgets tonen informatie uit apps zonder die apps te openen, zoals het weerbericht.

iOS statusbalk en bedieningspaneel

Op het startscherm en tijdens het gebruik van apps staat bovenaan het scherm een balk met de tijd en statussymbolen. Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag voor het berichtencentrum met de meldingen van apps.

Veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog voor het bedieningspaneel, waarin ook de belangrijkste instellingen staan.

iOS knoppen

  • Druk op de fysieke thuisknop om naar het startscherm te gaan.
  • Druk tweemaal op die thuisknop om te schakelen tussen de meest recent gebruikte apps.
  • Aan de zijkant van de iPhone zit een schakelaar voor het belsignaal.

Geen thuisknop op iPhone X 

De nieuwste iPhone, de iPhone X, heeft geen thuisknop. In plaats daarvan gebruik je veegbewegingen om naar het starscherm te gaan of om te schakelen tussen apps. Hoe dat in de praktijk werkt, lees je in onze Apple iPhone X eerste indruk

Apps in iOS

Op een iPhone staan bij aankoop al apps voor e-mail, telefonie, berichten, internetten en kaarten. Telkens wanneer je op een e-mailadres, telefoonnummer, link of adres klikt, openen die standaardapps. Dat is niet aan te passen.

Je kunt ook zelf apps downloaden, maar alleen uit de Apple App Store. Het is niet mogelijk om apps buiten die winkel om te installeren en Apple staat geen andere appwinkels toe. Op die manier houdt Apple grip op de veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van de apps.

Apps kunnen om allerlei reden geweigerd worden uit de App Store, bijvoorbeeld vanwege onjuiste medische informatie, racisme, pornografie en kleingeestig commentaar op religie.

Apple iOS privacy

Apple verklaart jouw privacy te respecteren. De grootste inkomstenbron van Apple is de verkoop van iPhone-toestellen. Daarom heeft het bedrijf geen noodzaak om te verdienen aan jouw persoonsgegevens.

Op een iPhone zijn relatief veel mogelijkheden om zelf in te stellen welke informatie je wel of niet deelt met Apple en andere bedrijven.

Apple iPhone updaten

Apple doet geen beloften over updates, maar in de praktijk worden Apple-smartphones 5 jaar lang bijgewerkt naar de nieuwste versie.

iOS-updates zijn nodig voor de levensduur, veiligheid, een foutloze werking en nieuwe functies.

Kies altijd voor de nieuwste iOS-versie. Vergelijk smartphones en bekijk welke iOS-versie ieder toestel heeft. Winkeliers vermelden soms onterecht de oudere versie waarmee de smartphone is uitgebracht – wij vermelden de hoogst mogelijke versie met een software-update.

Diensten gebonden aan iOS

Het besturingssysteem iOS hangt samen met de andere diensten van Apple. Denk aan:

  • synchronisatie van gegevens tussen meerdere apparaten;
  • opslag van documenten en foto's;
  • e-mail, agenda en adresboek;
  • de App Store met allerlei apps.

De maker van het besturingssysteem bepaalt voor een deel je keus voor een smartphone. Gebruik je al diensten of apparaten van Apple? Dan past een iPhone daar prima bij. Maar misschien vertrouw je je gegevens liever toe aan Google.

iOS of Android?

Twijfel je nog tussen iOS en Android? Er is geen foute keuze, want beide systemen kunnen grotendeels hetzelfde. De belangrijkste verschillen lees je in het artikel Android of iOS-telefoon (pdf, alleen voor leden met de Consumentengids) of Android of Apple? (pdf, alleen voor leden met de Digitaalgids). Verder vind je in het eerste artikel een vergelijking van de meegeleverde apps en ontdek je van 3 gebruikers waarom zij voor hun telefoon kozen.

Smartphones met iOS

Je kunt kiezen uit een handjevol Apple iPhone-modellen, want geen enkele andere fabrikant maakt smartphones met iOS. Voor minder dan €300 vind je sowieso geen nieuwe iPhone.

In onze testresultaten kun je smartphones vergelijken met iOS.

Lees ook: