icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Hoverboard of grasmaaier: wat is waar verzekerd?

Nieuws | Voor veel voertuigen is het onduidelijk of een kenteken verplicht is en hoe je je kunt verzekeren voor schade. Denk aan de populaire hoverboard, een zitgrasmaaier en elektrische step.
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  17 februari 2017

hoverboard

Het Verbond van Verzekeraars maakte samen met het Platform Aansprakelijkheid en mobiliteit een overzicht van voertuigen, kenmerken en (verzekerings)plichten. Naast een omschrijving van het voertuig staat zwart op wit waar je je ermee mag begeven, informatie over rijbewijs- en kentekenplicht en eventuele dekking op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De lijst is vooral bedoeld als houvast voor verzekeraars, bijvoorbeeld bij het accepteren van aanvragen of het behandelen van schades.

Hoverboard linke soep

Als consument is het ook handig om te weten wanneer je aansprakelijk kunt zijn voor schade en wat de regels zijn. Zo is er een kentekenplicht voor zitgrasmaaiers en elektrische steps en niet voor een elektrische fiets die maximaal 25 kilometer per uur gaat. De Consumentenbond waarschuwde eind vorig jaar al dat rijden met een hoverboard niet zonder regels en risico's is. Schade die je met de gemotoriseerde tweewieler maakt, is niet altijd gedekt met een AVP. Met een hoverboard mag je alleen rijden op eigen terrein, maar toch zie je kinderen ermee op straat.

Tip: vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen op premies en voorwaarden en zie direct welke de beste is.