icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inzittendenpolis: niet-aantoonbaar letsel en huisdieren soms uitgesloten

Nieuws
|
Meerdere aanbieders van een schadeverzekering inzittenden dekken een whiplash en psychische klachten niet zonder bewijs of doktersverklaring. Ook zijn huisdieren en smartengeld soms uitgesloten van vergoeding.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:16 februari 2022

autoverzekering-autogordel-wel-niet

Radar ontdekte eind vorig jaar dat de Promovendum schadeverzekering inzittenden (SVI) klachten zonder aantoonbare lichamelijke oorzaak uitsluit. Denk hierbij aan een whiplash, psychische klachten, depressie of posttraumatische stress. Ook ASR en Ditzo dekken deze klachten alleen na vaststellen door een arts. Maar dat kan niet altijd. Aegon onderzoekt of de klachten passen bij het ongeval. Hema, InShared en ZLM vergoeden als bewezen kan worden dat de klachten een gevolg zijn van het ongeval.

Nationale Nederlanden en SNS dekken psychische schade en klachten helemaal niet. Vereniging Eigen Huis alleen na een verklaring van een medisch expert. Andere verzekeraars dekken wel, maar vermelden dit vaak niet of niet duidelijk in de voorwaarden.

Smartengeld en huisdieren

Ook vergoeden niet alle inzittendendekkingen een gewond of overleden huisdier en smartengeld. Bij smartengeld gaat het om een vergoeding voor immateriële schade, zoals verdriet en gemis. Dit is niet gedekt op de schadeverzekering inzittenden van Nationale Nederlanden en Vereniging Eigen Huis. Vier aanbieders vergoeden in beperkte situaties.

De helft van de SVI-aanbieders dekt letsel aan- en overlijden van huisdieren na een verkeersongeluk. Anderen vergoeden wel, maar dit staat vaak niet in de voorwaarden. De dekking voor 'schade' aan huisdieren valt dan onder dekking voor materiële schade. 

Bekijk meer verschillen tussen de 25 vergeleken schadeverzekering inzittenden dekkingen

Vergelijken

Bij veel autoverzekeraars kun je een schadeverzekering inzittenden (SVI) afsluiten. Deze aanvullende dekking vergoedt de schade na een verkeersongeval. Gemiddeld kost de dekking €64 per jaar. Dat is €5 per maand. De jaarpremies lopen uiteen van €42 tot €104.

Vergelijk autoverzekeringen en dekkingen van een schadeverzekering inzittenden via de Autoverzekeringvergelijker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen