! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overbruggingshypotheek: hoe werkt het?

Wie een nieuw huis koopt voordat het oude is verkocht en niet over voldoende eigen middelen beschikt, heeft een overbruggingskrediet nodig. Om in aanmerking te komen voor een overbruggingskrediet moet je aantonen dat je de tijdelijk hogere woonlasten kunt dragen.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 juni 2021

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet is een lening die de periode overbrugt tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van het oude huis. In deze periode kun je de hypotheek op je oude huis nog niet aflossen, terwijl je al wel een hypotheek afsluit voor je nieuwe huis. 

Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je oude woning opnemen om zo (deels) de nieuwe woning te financieren. 

De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt, is doorgaans (maar niet altijd) iets hoger dan de rente over een ‘normale’ hypotheek. De rente over de overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar. Je betaalt hem af zodra je je oude huis verkocht hebt.

Overbruggingskrediet nodig? 

Heb je een nieuwe woning gekocht of ben je dit van plan? Reken uit hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe huis en hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen.

Na de berekening kun je direct een gratis belafspraak inplannen met de Consumentenbond voor hypotheekadvies. 

Het alternatief voor overbruggingskrediet aanvragen is je huis verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. 

Overbruggingshypotheek aflossen

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke en aflossingsvrije hypotheek. Zodra het oude huis is verkocht, los je met de eventuele overwaarde eerst het overbruggingskrediet af. Dat zal de geldverstrekker ook van je verlangen. Blijft er daarna nog overwaarde over? Met het oog op de bijleenregeling is het fiscaal gezien aan te raden om daarmee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Levert je oude woning meer op dan gedacht? Zorg dan dat je dit meerdere boetevrij mag aflossen op je nieuwe hypotheek. In onze hypotheekrentevergelijker kun je per aanbieder zien hoeveel je zonder boete extra mag aflossen. Je kunt ook voor een leningdeel van je nieuwe hypotheek een variabele rente nemen. Dan betaal je geen boete bij een extra aflossing.

Wanneer krijg je overbruggingskrediet?

Meestal heb je 24 maanden de tijd om je huis (definitief) te verkopen. Een aantal banken heeft minder geduld. Ongeveer een derde van de geldverstrekkers biedt een overbruggingskrediet alleen als de oude woning op papier al is verkocht en de termijn van de ontbindende voorwaarden is verstreken.

De voornaamste ontbindende voorwaarde is dat de aankoop van het oude huis niet doorgaat als de koper de financiering niet rond krijgt. Pas als de termijn van de ontbindende voorwaarden is verstreken, is de verkoop van de oude woning definitief.

Een overbruggingshypotheek aflsuiten voor een nieuwbouwwoning die nog niet klaar is kan hierdoor uitdagend zijn. Als de bouw lang duurt, moet je je woning al verkopen voordat je in je nieuwe huis kunt.

Hoeveel krediet krijg je?

Is de woning (op papier) al verkocht? Dan is bij de meeste banken het overbruggingskrediet gelijk aan de behaalde verkoopprijs minus de restschuld minus de verkoopkosten. Veel banken stellen de verkoopkosten standaard op 3% van de verkoopprijs.

Is de woning nog niet verkocht of zijn de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken? Dan houden de meeste banken een veiligheidsmarge van 10% aan. Je krijgt dan maximaal 90% van de getaxeerde verkoopwaarde minus de restschuld van de hypotheek op de oude woning.

Heb je deze 10% niet? Dan kun je eventueel dit bedrag meefinancieren in de hypotheek op de nieuwe woning. Zodra het geld van de verkoop van de oude woning binnen is, los je dit bedrag weer af. Let dan op of de risico-opslag wellicht omlaag kan.

Rente van overbruggingskrediet

Banken hanteren geen onderscheid naar risicoklasse, hypotheekvorm of rentevaste periode. Er is gewoon één tarief voor het overbruggingskrediet. De rente van deze aflossingsvrije lening is fiscaal aftrekbaar. Het hangt van de bank af of de rente voor de looptijd van de lening vaststaat of niet. De rente voor zo'n krediet varieert van 1,37% bij Centraal Beheer tot 3,1 % bij Tulp Hypotheken (Bron: Moneyview, 30 juni 2021).