icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone met Google Android

Wil je je smartphone zoveel mogelijk naar eigen smaak inrichten en zelf bepalen welke standaard apps je gebruikt voor bijvoorbeeld mail en internet, kies dan voor Google Android. Dit moet je weten over Android.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  6 november 2017


Bediening van Google Android

Android startscherm

Het startscherm op een Android-smartphone is vrij in te delen met:

 • Apps
 • Snelkoppelingen naar content in apps
 • Widgets waarin informatie wordt weergegeven zonder apps te openen, zoals het weerbericht
 • Mappen waarin je groepjes van een of meerdere van bovenstaande items maakt

Onderaan ieder startscherm staat een rij met apps die op ieder startscherm terugkomt. Het is mogelijk om meerdere startschermen te hebben. Door naar links en rechts te vegen, blader je door de verschillende schermen. Links van het startscherm draait de Google-app.

Android statusbalk

Op het startscherm en tijdens het gebruik van apps staat bovenaan het scherm een balk met de tijd en statussymbolen. Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag om meldingen van apps en de belangrijkste instellingen te tonen.

Android knoppen

Op het startscherm en tijdens het gebruik van apps staan onderaan het scherm 3 knoppen:

 1. Terug: hiermee ga je terug naar het scherm ervoor, of dat nu in dezelfde of een andere app was.
 2. Homepage: hiermee ga je terug naar het eerste startscherm.
 3. Overzicht: hiermee schakel je tussen de meest recent gebruikte apps en browsertabbladen of creëer je een gesplitst scherm.

Apps in Android

Op een Android-telefoon staan bij aankoop al apps voor e-mail, telefonie, berichten, internetten en kaarten. Je kunt ook zelf apps downloaden. Het is mogelijk om Android zo in te stellen dat jouw apps en niet de vooraf geïnstalleerde apps worden geopend als je een e-mailadres, telefoonnummer, link of adres aanklikt.

Je kunt apps downloaden uit de Google Play Store en andere app-winkels. Sommige fabrikanten leveren zelf nog een extra app-winkeltje mee.

Je kunt ook app-installatiebestanden van het internet downloaden en die installeren. Zo kun je bijvoorbeeld apps downloaden die minder strikt beveiligd zijn; die zijn namelijk niet toegestaan in de Play Store.

De functie om apps te installeren op een andere manier dan via de Play Store staat standaard uitgeschakeld en we raden dat om veiligheidsredenen ook af.

Google Android privacy

Google verzamelt privacygevoelige informatie van Androidgebruikers. Google verdient namelijk het meeste aan reclamemakers. Die betalen meer geld als hun advertentie de juiste mensen bereikt; daarom verzamelt Google persoonsinformatie uit bijvoorbeeld zoekopdrachten, locaties, foto’s en appgebruik. Lees hoe je simpel meer privacy krijgt op je Android en hoe je je privacyinstellingen op je smartphone kunt optimaliseren.

Updates voor Android

Android-smartphones hebben een beperkte levensduur, want ze worden meestal niet langer dan 2 jaar na de eerste verkoopdatum voorzien van de nieuwste versie. Met onze actiecampagne Updaten! willen we bereiken dat fabrikanten al hun telefoons jarenlang bijwerken.

Android-updates zijn essentieel voor de levensduur, veiligheid, een foutloze werking en nieuwe functies.

Kies altijd voor de nieuwste Android-versie. Vergelijk smartphones en bekijk welke Android-versie ieder toestel heeft. Winkeliers vermelden soms onterecht de oudere versie waarmee de smartphone is uitgebracht; wij vermelden de hoogst mogelijke versie met een software-update.

Android maakt een verschil tussen de Android-versie en het ‘beveiligingsniveau’. De maandelijkse beveiligingsupdates kunnen onafhankelijk van de Android-versie worden uitgebracht. Veel Android-smartphones lopen achter met veiligheidsupdates.

Diensten gebonden aan Google Android

Het besturingssysteem Android hangt samen met de andere diensten van Google. Denk aan:

 • synchronisatie van gegevens tussen meerdere apparaten;
 • opslag van documenten en foto's;
 • e-mail, agenda en adresboek;
 • de Play Store met allerlei apps.

De maker van het besturingssysteem bepaalt voor een deel je keus voor een smartphone. Gebruik je al diensten van Google of apparaten met Android? Dan past een Android-smartphone daar prima bij. Maar misschien vertrouw je je gegevens liever toe aan Apple.

Android of iOS?

Twijfel je nog tussen Android en iOS? Er is geen foute keuze, want beide systemen kunnen grotendeels hetzelfde. De belangrijkste verschillen lees je in het artikel Android of iOS-telefoon (pdf, alleen voor leden met de Consumentengids) of Android of Apple? (pdf, alleen voor leden met de Digitaalgids). Verder vind je in het eerste artikel een vergelijking van de meegeleverde apps en ontdek je van 3 gebruikers waarom zij voor hun telefoon kozen.

Smartphones met Android

Je hebt de keuze uit talloze smartphones van allerlei fabrikanten, die Android vaak uitbreiden met fabrikant-gebonden apps, functies en uitstraling. In onze testresultaten kun je smartphones vergelijken met Android.

Lees ook: