icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone met Google Android

Wil je een smartphone zoveel mogelijk naar eigen smaak inrichten en zelf bepalen welke standaard apps je gebruikt voor bijvoorbeeld mail en internet, kies dan voor Google Android. Dit moet je weten over Android.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  19 april 2018


Waarom zou je Android kiezen?

Kies voor Android als je:

 • je smartphone zo veel mogelijk naar eigen smaak wilt inrichten;
 • niet meer dan €300 wilt uitgeven en/of wilt kiezen uit talloze smartphones van allerlei fabrikanten;
 • je weinig zorgen maakt om je privacy;
 • je er geen problemen mee hebt om je smartphone binnen 2 jaar te vervangen, vanwege uitblijvende updates.

Bekijk wat redenen kunnen zijn om voor iOS te kiezen. Om meer te weten te komen over Android, lees je de rest van dit artikel.

Bediening van Google Android

Android startscherm

Het startscherm op een Android-smartphone is vrij in te delen met:

 • apps;
 • snelkoppelingen naar content in apps;
 • widgets waarin informatie wordt weergegeven zonder apps te openen, zoals het weerbericht;
 • mappen waarin je groepjes van een of meerdere van bovenstaande items maakt.

Onderaan ieder startscherm staat een rij met apps die op ieder startscherm terugkomt. Het is mogelijk om meerdere startschermen te hebben. Door naar links en rechts te vegen, blader je door de verschillende schermen.

Links van het startscherm staat de feed van de Google-app. Hierin vind je informatie die Google op dat moment voor jou relevant vindt, zoals het weer van vandaag, verkeersmeldingen en sportuitslagen.

Android statusbalk

Op het startscherm en tijdens het gebruik van apps staat bovenaan het scherm een balk met de tijd en statussymbolen. Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag om meldingen van apps en de belangrijkste instellingen te tonen.

Android knoppen

Op het startscherm en tijdens het gebruik van apps staan onderaan het scherm 3 knoppen:

 1. Terug: hiermee ga je terug naar het scherm ervoor, of dat nu in dezelfde of een andere app was.
 2. Homepage: hiermee ga je terug naar het eerste startscherm.
 3. Overzicht: hiermee schakel je tussen de meest recent gebruikte apps en browsertabbladen of creëer je een gesplitst scherm.

Apps in Android

Op een Androidtelefoon staan bij aankoop al apps voor e-mail, telefonie, berichten, internetten en kaarten. Je kunt ook zelf apps downloaden. Het is mogelijk om Android zo in te stellen, dat jouw apps en niet de vooraf geïnstalleerde apps worden geopend als je een mailadres, telefoonnummer, link of adres aanklikt.

Je kunt apps downloaden uit de Google Play Store en andere appwinkels. Sommige fabrikanten leveren ook een eigen app-winkeltje mee. Je kunt ook app-installatiebestanden van het internet downloaden en die installeren. De functie om apps te installeren op een andere manier dan via de Play Store staat standaard uitgeschakeld. We raden om veiligheidsredenen af om apps op andere manieren te installeren.

Google Android privacy

Google verzamelt privacygevoelige informatie van Androidgebruikers, zoals zoekopdrachten, bezochte locaties, foto’s en appgebruik. Zo proberen ze zoveel mogelijk over je te ontdekken. Google verdient namelijk het meeste aan reclamemakers en zijn betalen meer geld als hun advertentie de juiste mensen bereikt.

We raden je aan om het privacybeleid te lezen voordat je de smartphone in gebruik neemt. We voeren actie omdat we vinden dat je baas over eigen data moet zijn.

Updates voor Android

Android-smartphones hebben een beperkte levensduur, want ze worden meestal niet langer dan 2 jaar na de eerste verkoopdatum voorzien van de nieuwste versie. Met onze actiecampagne Updaten! willen we bereiken dat fabrikanten al hun telefoons minimaal 4 jaar lang voorzien van updates.

Android-updates zorgen voor een langere levensduur, veiligheid, een foutloze werking en/of nieuwe functies. Mogelijk bevatten ze niet alle functies van de voorgaande softwareversies.

Kies altijd voor een smartphone met de nieuwste Androidversie. Vergelijk smartphones en bekijk welke Androidversie ieder toestel heeft. Winkeliers vermelden soms onterecht de oudere versie waarmee de smartphone is uitgebracht; wij vermelden de hoogst mogelijke versie met een software-update.

Android maakt een verschil tussen de Androidversie en het ‘beveiligingsniveau’. De maandelijkse beveiligingsupdates kunnen onafhankelijk van de Androidversie worden uitgebracht, maar er zijn maar weinig Android-smartphones die ze maandelijks ontvangen.

Online Veiligheid

We gebruiken iedere dag internet via onze smartphone, tablet en pc. Maar ook steeds meer met andere ‘slimme’ apparaten. En we kunnen niet meer zonder. Deze afhankelijkheid zorgt ook voor risico’s. In het boek Online veiligheid zetten we alle risico’s op een rij én we leggen uit hoe je ze kunt verkleinen en voorkomen.

Online veiligheid is als boek en e-book verkrijgbaar via de Webwinkel.

online-veiligheid

Diensten gebonden aan Google Android

Het besturingssysteem Android hangt samen met de andere diensten van Google. Denk aan:

 • synchronisatie van gegevens tussen meerdere apparaten;
 • opslag van documenten en foto's;
 • e-mail, agenda en adresboek;
 • een eigen streaming muziekdienst;
 • reservekopieën in de cloud maken;
 • de Play Store met allerlei apps.

De maker van het besturingssysteem bepaalt voor een deel je keus voor een smartphone. Gebruik je al diensten van Google of apparaten met Android? Dan past een Android-smartphone daar prima bij. Maar misschien vertrouw je je gegevens liever toe aan Apple.

Producten compatibel met Android

Er zijn allerlei producten die goed samengaan met Android, zoals een Android Wear-smartwatch, Google Chromecast, Android Auto op je dashboard en een televisie met het Android TV-besturingssysteem.

Android of iOS?

Twijfel je na het lezen van dit artikel en het artikel ‘Wat is iOS?’ nog tussen Android en iOS? Er is geen foute keuze, want beide systemen kunnen grotendeels hetzelfde.

Je kunt dan verder lezen in de artikelen Android of iOS-telefoon (pdf, alleen voor leden met de Consumentengids) en Android of Apple? (pdf, alleen voor leden met de Digitaalgids). 

Verder vind je in het eerste artikel een vergelijking van de meegeleverde apps en ontdek je van 3 gebruikers waarom zij voor hun telefoon kozen.

Smartphones met Android

Je hebt de keuze uit talloze smartphones van allerlei fabrikanten, die Android vaak uitbreiden met fabrikant-gebonden apps, functies en uitstraling. In onze testresultaten kun je smartphones vergelijken met Android.

Lees ook: