icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Alles-in-1-provider kiezen: waar let je op?

Aanbieders van internet, televisie en vast bellen bieden verschillende pakketten aan. Kun je elk pakket overal krijgen? En kun je via elke aanbieder programma's vanaf het begin terugkijken? En wat zijn ook al weer de verschillen tussen DSL, kabel en glasvezel?

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica


1
Doe de postcodecheck

Controleer altijd welke aanbieders op jouw adres internet, televisie en vast bellen aanbieden. Niet alle aanbieders van glasvezel zijn overal actief en glasvezel is nog niet overal uitgerold. 

Bij de aanbieders van alles-in-1-pakketten via dsl (via de telefoonlijn) is het van belang dat je niet te ver van de wijkcentrale woont. Hoe verder weg, hoe minder snel internet. Die snelheid is ook belangrijk als je digitale tv wilt opnemen of hd-televisie wilt kijken.

Wil je internetproviders en tv-aanbieders vergelijken? Doe dan de postcodecheck in onze vergelijker voor alles-in-1-providers.

Vergelijk alles-in-1-providers en krijg direct inzicht in de mogelijkheden voor jouw adres.

cb-allin1-koopadvies-channel1-Image

2
Kies de juiste internetsnelheid

 • Aanbieders hebben meestal 3 pakketten waar je kunt kiezen: instap, standaard en premium. Hoe hoger de snelheid, hoe duurder. Welke snelheid je nodig hebt, hangt af van je gebruik en het aantal apparaten dat je aansluit op internet:

  • 20 Mbit/s: net voldoende om (draadloos) te surfen, mailen en af en toe video's te streamen op enkele apparaten.
  • 30/ 40 Mbit/s: deze snelheid geeft meer 'comfort'. Grote websites laden zo net wat sneller en het down- en uploaden van bestanden kost minder tijd.
  • 50 Mbit/s en hoger: als je veel en vaak downloadt, met meerdere apparaten.

  Twijfel je tussen 2 snelheden? Neem dan het goedkoopste internetabonnement. Je kunt met één telefoontje naar de provider een sneller abonnement nemen. Let wel extra op bij aanbieders die internet via dsl aanbieden. De geadverteerde ‘tot’-snelheid (of pakketsnelheid) bij dsl-aanbieders is namelijk meestal niet wat je thuis aan snelheid krijgt.

  Doe de postcodecheck voor de snelheid op jouw adres in onze alles-in-1-vergelijker of op de website van de aanbieder. Je kunt er ook naar vragen bij de klantenservice van de provider. 

  Lees meer over een internetabonnement kiezen.

  Een flink aantal mensen in Nederland heeft last van traag internet, omdat er gewoonweg geen snel internet beschikbaar is. Die woonadressen liggen in zogenaamde buitengebieden, maar ook binnen de Randstad.

  Wat kun je zelf doen en wat zijn alternatieven als er geen snel internet beschikbaar is?

3
Kies je televisiepakket en andere tv-opties

Alle aanbieders hebben een basiszenderpakket met zo’n 60 zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse zenders. Alleen KPN Digitenne heeft een kleiner pakket. Dit is ook de enige aanbieder die (nog) geen hd-tv kijken aanbiedt.

Je kunt het basispakket uitbreiden met extra zenderpakketten of een abonnement nemen op betaalzenders, zoals Fox Sports Eredivisie of Film 1. Bij veel aanbieders kun je gemiste programma’s terugkijken en films huren. Bij onder andere Ziggo, KPN, XS4All en Telfort kun je een programma dat al begonnen is vanaf het begin te kijken. De mogelijkheden zijn afhankelijk van je provider en de techniek die hij gebruikt.

Lees meer over de opties voor televisie bij alles-in-1-providers.

Tv kijken hoeft niet altijd via de tv-aanbieder te gaan. Netflix is daar een voorbeeld van: je hebt hiervoor alleen een internet-abonnement nodig. En dat hoeft niet per se bij dezelfde aanbieder te zijn. Bekijk alle mogelijkheden van online tv kijken.

 

cb-allin1-koopadvies-channel3-Image

4
Wil je een vaste telefoonlijn?

Vaak combineer je uit automatisme je internetabonnement met vast bellen. Maar die combinatie is niet verplicht, en zeker niet altijd meer nodig. Bel je (nagenoeg) niet met de vaste lijn, en heb je naast je vaste telefoon nog een mobiele telefoon? Zeg dan je vaste telefonieabonnement op.

Wil je de vaste lijn niet kwijt, dan zijn er grofweg 2 mogelijkheden:

 • het standaardabonnement waarbij je achteraf gesprekskosten betaalt of
 • een duurder onbeperkt-bellen-bundel die je als optie extra afsluit.

Soms geldt dat ‘onbeperkt’ alleen voor vaste telefoonnummers, maar soms ook voor mobiele nummers.

Je kunt ook gratis bellen via internet met verschillende programma's, bijvoorbeeld met Skype. Voor Apple-gebruikers is er Facetime. Gratis is het als jij en de andere gebruiker bellen via dezelfde software en via je eigen (wifi-)netwerk.

Lees meer over de verschillen voor vast bellen via de provider.

cb-allin1-koopadvies-channel4-Image

5
Kies de juiste apparatuur

Bij alle aanbieders krijg je een internetmodem in bruikleen. Meestal is dit ook meteen een router voor wifi in je hele huis. Je kunt ervoor kiezen om hier nog een router aan te koppelen om zo het draadloos bereik te verbeteren.

Ook de tv-ontvanger (of decoder) krijg je meestal in bruikleen. Bij veel aanbieders is het mogelijk om gebruik te maken van de ingebouwde tuner van je televisie om zo digitale tv te kijken. Vaak heb je dan wel een CI+module nodig. Deze stop je samen met de smartcard in je televisie. Wil je tv opnemen, tv-programma’s terugkijken of films huren? Dan is een losse tv-ontvanger vaak beter.

Lees meer over welke apparatuur je nodig hebt voor een alles-in-1-abonnement

cb-allin1-koopadvies-channel5-Image

6
Storingen en service

Een tv-storing of traag internet kan bij elke provider gebeuren. Maar uit ons onderzoek waar we de beste provider kiezen blijkt dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders.

De service laat ook vaak te wensen over. De ene provider levert betere (klanten)service dan de andere. De wachttijden aan de telefoon verschillen enorm: bereikbaarheid klantenservice

Tijd om over te stappen naar een andere provider? Kijk welke alles-in-1-providers het beste scoren. De resultaten vind je ook in de alles-in-1-vergelijker.

Voorbeeldtabel alles-in-1

7
Over de aanbieders: kabel, dsl, glasvezel

Snel internet heb je met kabel, dsl of glasvezel. Maar wanneer kies je voor welke techniek? De 3 technieken hebben elk hun voor- en nadelen. Alleen enkele kabel- en glasvezelaanbieders geven radio nog analoog door.

Digitale televisie kun je ontvangen via kabel, dsl en glasvezel. Daarnaast kun je ook tv ontvangen via de ether (kamerantenne) en satelliet (met een schotel).

Lees alles over de voor- en nadelen van kabel, dsl en glasvezel en wat je kunt doen als je geen aansluitpunt hebt?

8
Betaal een goede prijs voor je abonnement

Alles-in-1-pakketten met internet, televisie en vast bellen zijn er vanaf ongeveer €35 tot zo’n €80 per maand. De goedkoopste pakketten vind je bij dsl-aanbieders. Deze pakketten hebben vaak lage internetsnelheden van ongeveer 20 Mbit/s.

Uitgebreidere, en daardoor duurdere, pakketten hebben een hogere internetsnelheid en een groter zenderpakket. In onze alles-in-1-vergelijker kun je aangeven welke snelheid en tv-opties jij graag wilt. Je ziet dan welke aanbieder op jouw adres het goedkoopste is en je kunt meteen overstappen.

Je kunt ook kiezen voor internet en tv in 1 pakket wanneer je geen telefonie in je abonnement hoeft. Wil je wel vast bellen? Dan bieden veel aanbieders internet, tv en vast bellen (triple play), en kun je bij een aantal grote providers 4 diensten (quad play) afnemen, dus inclusief mobiele telefonie. Welke providers bieden het en wat zijn de voordelen en nadelen van quad play?

Lees meer over hoe je kunt besparen op je internet- en televisiekosten.

cb-allin1-koopadvies-channel8-Image

Test alles-in-één-providers

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wat zijn jouw ervaringen met je aanbieder? Hoe kun je je internet versnellen? En wat zijn interessante opties om je tv-abonnement uit te breiden? Deel je kennis en ervaring of stel een vraag op het forum.

Community-channel

Topics over alles-in-1-providers