icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Acceptgiro verdwijnt

De acceptgiro verdwijnt per 1 juni 2023. Het gebruik ervan is de afgelopen jaren enorm afgenomen. 
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:7 maart 2023

acceptgiro

Weinig gebruik acceptgiro

Currence, de producteigenaar van de acceptgiro, heeft besloten per 1 juni 2023 definitief te stoppen met de acceptgiro. De reden is dat het gebruik van de acceptgiro flink is afgenomen:

  • Het aantal per post verstuurde acceptgiro's is afgelopen 5 jaar met ruim 70% afgenomen. 
  • 9 op de 10 ontvangers van een acceptgiro betalen deze via internet- of mobiel bankieren.

De Consumentenbond heeft nu geen bezwaar meer tegen het uitfaseren van de acceptgiro. We vinden het wel belangrijk dat bedrijven en organisaties goede alternatieven aanbieden.

Tijdlijn uitfaseren acceptgiro

Er zijn een aantal data vastgelegd voor het afbouwen van het gebruik van de acceptgiro:

  • Banken verwerken acceptgiro's nog tot en met 31 mei 2023. Als je nog acceptgiro's gebruikt moeten die op tijd bij de bank zijn.
  • Na 31 maart 2023 ontvang je geen acceptgiro's meer van bedrijven en instellingen.

Banken zullen klanten die nog acceptgiro's gebruiken hierover ook nog informeren.

Goede alternatieven

Alternatieven voor de acceptgiro zijn bijvoorbeeld:

  • Een papieren factuur. Soms is die voorzien van een Standaard Betaal Instructie en/of een QR-code. Betalen kan via internet- of mobiel bankieren of met een papieren overschrijvingskaart. De papieren overschrijvingskaart verdwijnt niet.
  • Een digitaal alternatief, waarbij je een rekening of betaalverzoek via e-mail ontvangt. Betalen kan vervolgens via bijvoorbeeld iDeal.
  • Automatische incasso
  • 'Mijn eenmalige gift'. Dit alternatief voor de acceptgiro bieden ruim 100 goede doelen aan. Met 'Mijn eenmalig gift' machtig je een goed doel om éénmalig een bedrag van je rekening af te schrijven. Je kunt een eenmalige machtiging altijd binnen 8 weken terugboeken. Het ondertekende formulier stuur je naar het goede doel. Dus niet naar de bank zoals bij de acceptgiro. Je kunt het formulier ook gebruiken om zelf te betalen via internet- of mobiel bankieren. Let op: het is dan geen machtiging, maar een gewone overboeking.

Wij vinden dat bedrijven nooit alleen automatische incasso moet aanbieden voor terugkerende betalingen zoals je huur, telefoonabonnement of verzekeringspremie. Een bedrijf moet (daarnaast) altijd een betaalmiddel aanbieden waarbij je zelf bepaalt wanneer je betaalt. Dat kan bijvoorbeeld met een papieren factuur of een rekening per e-mail.

Eerder uitstel

In 2017 kondigde Currence ook al aan te stoppen met de acceptgiro, per 1 januari 2019. Destijds werd dit besluit teruggedraaid, onder meer op verzoek van het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer), waar de Consumentenbond deel van uitmaakt. Er is toen afgesproken dat een nieuw besluit minimaal een jaar van tevoren bekend moet zijn. Dat is nu gebeurd.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.