! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiel en contactloos betalen

Veel mensen betalen contactloos met hun betaalpas. Maar er komen steeds meer mogelijkheden. Betalen met je mobiel, een horloge of via een tikkie. Hoe werkt het en welke mogelijkheden zijn er?  En hoe kun je er veilig gebruik van maken?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 september 2020

Artikel_mobielencontactloosbetalen

Hoe werkt contactloos betalen?

Bij contactloos betalen houd je een betaalpas, smartphone of wearable bij de betaalautomaat. Vaak heb je dan al direct betaald. Soms moet je nog een pincode intoetsen. Dat is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en/of de app die je gebruikt.

Contactloos betalen is al behoorlijk ingeburgerd. In 2019 was bijna 70% van alle elektronische betalingen contactloos. Het grootste deel wordt met de betaalpas gedaan. 10% wordt met de mobiele telefoon of een wearable zoals een smartwatch afgerekend.

Contactloos betalen met je betaalpas of met je telefoon kan via je eigen bank. Maar er komen ook steeds meer betaalapps die niet specifiek gebonden zijn aan één bank, zoals Tikkie en Payconiq

Contactloos betalen met betaalpas

Alle banken bieden contactloos betalen met je betaalpas aan. Of je je pincode moet intoetsen is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en hoe vaak je achter elkaar contactloos betaalt.

Bedrag lager dan €50

Bedragen lager dan €50 reken je af zonder pincode. Je betaalt door je betaalpas dicht bij de betaalautomaat te houden, zonder op een toets te drukken. Betalingen worden direct van je betaalrekening afgeschreven, net als bij een gewone pinbetaling.

Bedrag hoger dan €50

Bedragen hoger dan €50 reken je af met pincode. Nadat je je betaalpas tegen de betaalautomaat hebt gehouden, toets je je pincode in op de betaalautomaat. 

Je kunt nooit meer dan €50 per keer afrekenen zonder pincode. In totaal kun je €100 zonder pincode afrekenen. Als je dit bedrag bereikt hebt, moet je je pincode intoetsen en je pas in de automaat steken. Daarna begint het weer bij €0. Als je tussendoor je pincode gebruikt om bijvoorbeeld geld op te nemen, begint de teller ook weer op €0. 

Let op: In verband met het coronavirus is de limiet van €50 tijdelijk verhoogd naar €100.

Contactloos betalen uitschakelen

Bij de meeste banken kun je contactloos betalen uitschakelen via internetbankieren of de mobiel bankieren-app. Of je kunt bijvoorbeeld instellen dat altijd om een pincode wordt gevraagd. Alleen bij ABM Amro is uitschakelen niet mogelijk. ABN Amro-klanten die niet contactloos willen betalen, moeten een andere betaalpas aanvragen.

Betalen met je mobiel 

Bij de meeste banken kun je contactloos betalen met je mobiele telefoon en soms ook met een wearable. Je moet wel een geschikte telefoon hebben. Meestal kan dat alleen met een toestel met Android 5.0 of hoger en een NFC-chip. Maar ook steeds meer banken bieden Apple Pay aan.

Betalen met een Android-telefoon

Betalen met een Android-telefoon werkt grotendeels hetzelfde als contactloos betalen met je betaalpas. De limieten voor betalen met je mobiel zijn meestal ook hetzelfde. Boven de €50 moet je ook je pincode invoeren.

Bij de meeste banken (behalve ING en Bunq) heb je een aparte app voor mobiel betalen nodig.

 • ABN Amro: Betalen met een Android-telefoon is niet meer mogelijk. De bank is gestopt met de Wallet app. Je kunt nog wel met bepaalde wearables betalen, zoals Garmin-smartwatches en Fitbit.
 • ING: Mobiel betalen is opgenomen in de Mobiel Bankieren App van ING. Je hebt dus geen aparte app meer nodig en er zijn geen extra kosten.
 • Rabobank: De app Rabo Wallet, alleen voor klanten met een Android-telefoon met versie 5.0 of hoger. De app is sinds 1 september 2019 gratis.
 • ASN Bank, SNS en RegioBank: Om te betalen heb je een telefoon met Android 5.0 of hoger en een NFC-chip nodig. Ook moet je mobiel bankieren-app hebben. De app kost €0,50 per maand.
 • Bunq: Om te betalen heb je een Android-toestel met NFC-chip nodig. Het gebruik is mogelijk binnen Bunq Premium, je betaalt dan geen extra kosten. Mobiel betalen gaat via de mobiel bankieren-app van Bunq, je hebt dus geen aparte app nodig.

Bij Knab en Triodos Bank kun je (nog) niet betalen met je telefoon.

Betalen met een iPhone: Apple Pay

Je kunt Apple Pay op je iPhone of Apple Watch alleen gebruiken als je bank dit aanbiedt. Deze banken ondersteunen Apple Pay:

 • ABN Amro
 • Bunq
 • ING
 • N26
 • Openbank
 • Rabobank
 • Revolut

Je betaling bevestig je met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of de ontgrendelingscode van je telefoon. Wij adviseren om de standaardinstelling 'ontgrendel via iPhone' uit te zetten als je met een Apple Watch betaalt.

De limieten voor Apple Pay zijn meestal dezelfde als voor gewoon betalen met je betaalpas. ING- en ABN Amro-klanten kunnen bijvoorbeeld tot €2500 per dag betalen en klanten van de Rabobank tot €5000 per week.

Welke betaalapps zijn er nog meer?

Voor contactloos betalen met je betaalpas of mobiele telefoon moet je klant zijn bij een bank. Maar er zijn nu ook apps waarbij dat niet nodig is. De apps hebben vaak ook verschillende functies. Je kunt er niet alleen in winkels mee betalen, maar bijvoorbeeld ook online en/of onderling:

 • Tikkie: Tikkie is vooral bekend van betaalverzoeken aan vrienden en familie, maar wordt ook vaker gebruikt om mee af te rekenen in winkels of om bijvoorbeeld een donatie te doen. Dit gaat dan via scannen van een QR-code.
 • Payconiq: Met de Payconiq-app kun je in winkels, online en onderling betalen. Het werkt zowel op Android als iOS. Je koppelt je eigen betaalrekening aan de app van Payconiq.

Tips voor veilig contactloos betalen

 • Bij diefstal of verlies van je betaalpas of mobiele telefoon kan voor maximaal €50 zonder pincode worden betaald. Meld diefstal en verlies altijd zo snel mogelijk bij je eigen bank. Er geldt geen eigen risico als iemand anders contactloos betaalt. 
 • Schakel contactloos betalen uit als je het niet gebruikt. Dit kan via internetbankieren en bij een aantal banken via de app. Alleen bij ABN Amro kun je dit niet uitschakelen en moet je een nieuwe pas aanvragen.
 • Blokkeer de NFC-chip in de betaalpas met metaal. Dat kan bijvoorbeeld met aluminiumfolie of met een speciaal hoesje of speciale portemonnee.
 • Scherm bij het pinnen de hand waarmee je de pincode intoetst af met je andere hand.
 • Verlaag de daglimiet (voor Rabobank-klanten de weeklimiet) voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag. ING-klanten kunnen de betaallimiet voor Apple Pay niet aanpassen.
 • Met Apple Pay via je Apple Watch: schakel de functie 'ontgendel met iPhone' uit.

Lees ook: