Test vleesvervangers

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 17 oktober 2017
Update november 2018
Dit is een test uit 2017. De samenstelling van de geteste voedingsmiddelen kan inmiddels gewijzigd zijn.
Vleesvervangers onder de loep
We onderzochten 36 verschillende vegetarische burgers uit diverse supermarkten die gemaakt zijn op basis van:
- Soja
- Peulvruchten
- Groenten
We beoordeelden deze burgers op voedingswaarde. Daarnaast onderzochten we de duurzaamheid en de smaak van vleesvervangers in het algemeen.
Hoe gezond zijn vleesvervangers?
Te veel vlees eten is niet gezond. De consumptie van rood vlees (varken, rund en lam) en bewerkt vlees (vleeswaren, worst) speelt een rol bij het ontstaan van beroertes, diabetes en kanker. Maar vlees bevat natuurlijk ook veel goede stoffen. Denk aan eiwitten, ijzer en vitamines.
We onderzochten of vegetarische burgers voldoende voedingstoffen bevatten om als volwaardige vleesvervanger te dienen. Vegetarische burgers op basis van soja scoorden het best. Lees meer over hoe gezond vleesvervangers zijn.
Welke vegaburger is de beste vleesvervanger?
Om te bepalen welke vegetarische burger de meest volwaardige vleesvervanger is, keken we naar het eiwitgehalte en de hoeveelheid vitamine B12, ijzer en zout.
Sojaburgers scoorden het best op deze punten. Op nummer 1 staat de verse plantaardige burger van de Albert Heijn. De vegetarische hamburger van Garden Gourmet kwam als tweede uit de bus, gevolgd door de Goodbite Bonenburger van de Jumbo.
1: Albert Heijn vers plantaardige burgers (€2,60)
Eiwitbronnen: soja, tarwe.
2: Goodbite plantaardige bonenburger (€2,05)
Eiwitbronnen: bruine bonen, tarwe, tuinbonen, aardappel.
3: Garden Gourmet vegetarische hamburger (€1,90)
Eiwitbronnen: soja, tarwe
Groenteburgers
De groenteburgers uit de test scoorden minder goed. Niet omdat ze ongezond zijn, maar omdat ze vaak niet geschikt zijn als volwaardige vleesvervanger. Zo bevatten ze vrij weinig eiwit en ijzer. Omdat onze voeding vaak al genoeg eitwitten bevat, is het geen probleem als je vlees af en toe vervangt met groenteburgers.
Bekijk alle resultaten van het onderzoek Hoe gezond zijn vegetarische burgers? (pdf)
Vlees of vleesvervanger: proef je het verschil?
Fabrikanten van vleesvervangers doen hun best om de structuur en smaak van vlees na te bootsen. Uit ons smaakonderzoek blijkt dat dit aardig lukt. We lieten consumenten verschillende maaltijden proeven, steeds een variant mét en een variant zónder vlees.
Nasi
Zo schotelden we nasi voor met vegetarische kipstukjes en nasi met stukjes kipfilet. Bijna 1 op de 3 proevers in het panel vond de vegetarische nasi lekkerder dan de vleesvariant.
Pasta met gehakt
Naast de nasi lieten we pasta met vegetarisch gehakt en pasta met rundergehakt proeven. 64% van de proevers wist het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. De rest van de proevers bestempelde het vlees onterecht als vleesvervanger.
Broodje hamburger
De derde maaltijd in de test was een broodje hamburger, waarbij de proevers zowel een vegetarische burger als een vleesburger kregen voorgeschoteld. Hier bleek 72% van de proevers de vegetarische burger van de vleesvariant te kunnen onderscheiden. 80% beoordeelde de vleeshamburger als lekkerder dan de vega-versie.
Smaak moeilijk te onderscheiden
Het bleek best moeilijk om het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. Toch werden de maaltijden mét vlees over het algemeen iets lekkerder gevonden. Lees meer over deze smaaktest in het rapport Onderzoek alternatieven voor vlees (pdf).
Wil jij ook graag dat een vleesvervanger naar vlees smaakt? Of vind je juist dat een vleesvervanger helemaal niet op vlees hoeft te lijken? Discussieer mee over dit vraagstuk in het Community-topic Vleesvervangers.
Duurzaamheid
Naast diervriendelijker zijn vleesvervangers tot 5 keer minder milieubelastend dan vlees. Dit is per type vleesvervanger verschillend.
Verschillende soorten vleesvervangers
De meeste vleesvervangers zijn gemaakt op basis van soja, peulvruchten of groenten. Maar ook insecten en wieren zijn geschikt om vlees te vervangen. Lees meer over deze nieuwe eiwitbronnen.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?