
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:24 februari 2020
In vegaburgers zit veel zout, gemiddeld 1,4 gram. Dat is ongeveer ongeveer hetzelfde als een hamburger bevat. Het Voedingscentrum vindt dat een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten.
De meeste vegaburgers bevatten een stuk minder verzadigd vet dan ‘gewone’ burgers. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige burgers zit zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Dat komt door het gebruik van kokosolie.
Een panel van 65 proevers beoordeelt de smaak van 16 vegetarische burgers. Het oordeel over de gezondheid bepalen we op basis van de voedingswaarde en ingrediënten op het etiket.
In de vleesvervangers zit gemiddeld 2,5% ongezond verzadigd vet. In hamburgers vaak 3 keer zoveel. Dat komt doordat er meestal zonnebloemolie is gebruikt.
Vier burgers bevatten wel veel verzadigd vet. Dat komt door het gebruik van kokosolie. Ondanks dat dit een plantaardige olie is, bestaat het bijna volledig (80%) uit verzadigd vet. Vandaar dat het bij kamertemperatuur hard en niet vloeibaar is.
Word lid, start 3 maanden gratis en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
