icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Klacht over autohuur

Ontevreden over de huurauto? Of heb je een spookafschrijving van je creditcard ontdekt? Lees wat je kunt doen.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Bijgewerkt op:3 september 2018

klacht-over-huurauto

Waar moet de klacht naartoe?

Leg de klacht eerst voor aan het verhuurbedrijf, de tussenpersoon of reisorganisatie.

Is autohuur onderdeel van een pakketreis die je bij een reisorganisatie geboekt hebt en kom je er niet uit? Je kunt dan een klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen als de reisorganisatie is aangesloten bij het ANVR.

Als je reisorganisatie niet is aangesloten bij het ANVR, kun je klacht voorleggen European Car Rental Conciliation Service als je in Europa de auto hebt gehuurd. Tenminste, als je rechtstreeks zaken deed met 1 van de 9 grote verhuurders, zoals Avis, Budget, Europcar of Hertz. Deze dienst is in het leven geroepen door de branche zelf, voor klachten over grensoverschrijdende autohuur binnen Europa.

Je kunt ook de hulp inroepen van het ECC, het Europees Consumenten Centrum. Dit is een onafhankelijke instantie met vestigingen in 28 EU-landen plus Noorwegen en IJsland. Het ECC kan bemiddelen bij grensoverschrijdende consumentenklachten.

Maakte de huurauto deel uit van een pakketreis van een ANVR-reisorganisatie? Dan kun je ook bij de Geschillencommissie Reizen terecht. Als je een auto gehuurd hebt bij Sunny Cars of Alamo dan kan dat ook.Tot slot kun je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering.

Wat doet de Consumentenbond?

Nog altijd worden er huurauto’s aangeboden voor stuntprijzen, terwijl de eindafrekening vanwege verplichte brandstofkosten en verzekeringen vele malen hoger uitvalt. Dat bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. Deze en andere conclusies worden voorgelegd aan de consumentenwaakhond ACM.

Recent zijn op Europees niveau opnieuw afspraken gemaakt met de grote verhuurders over betere en transparantere voorwaarden en een eerlijkere behandeling bij schade.

Lees ook:

Nieuw & interessant