icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade tussen 2 auto’s van 1 eigenaar

Stel, je partner rijdt met zijn auto tegen de jouwe aan. Of je hebt 2 auto’s en je botst met je ene auto op de andere... Is dat dan gedekt door je autoverzekering? De Consumentenbond legt het uit.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  31 mei 2018

schade binnen 1 huishouden

Aansprakelijk voor schade aan derden

Volgens de wet ben je aansprakelijk voor schade die je toebrengt aan derden. Rijd jij iemand aan met de auto, dan is schade van die ander gedekt op je WA-dekking. Als je bijvoorbeeld schade veroorzaakt aan je tweede auto en beide betrokken auto’s staan op jouw naam, dan krijg je die schade op basis van de wet eigenlijk niet vergoed. 

Autoverzekeraars bieden in zo’n geval tegenwoordig wel dekking via een zogenoemde sistercar-clausule, voor schade tussen 2 voertuigen die op 1 naam staan.

Sistercar-clausule: schade bij 2 auto’s van 1 eigenaar

Alle autoverzekeringen in onze Autoverzekeringvergelijker bieden via de sistercar-clausule dekking voor schade tussen 2 voertuigen van dezelfde eigenaar. Wel stellen een aantal verzekeraars voorwaarden aan bijvoorbeeld de locatie waar de schade is ontstaan of de bestuurder die de schade veroorzaakte:

  • De autoverzekeraars bieden allemaal dekking voor schade aan de tweede auto van een verzekerde die op de openbare weg is ontstaan.
  • Een kleine 10% van de autoverzekeringen biedt geen dekking voor schade aan een andere auto van de verzekerde, ontstaan buiten de openbare weg.
  • Ruim 10% van de polissen stelt eisen aan de bestuurder: alleen de verzekeringsnemer of een gezinslid mag de auto besturen om dekking te hebben via de sistercar-clausule. De overige verzekeringen dekken de schade via de reguliere voorwaarden.
  • Bij 45% van autoverzekeringen is schade veroorzaakt aan een ontkoppelde aanhangwagen van de verzekerde ook gedekt. De overige 55% biedt hiervoor geen dekking.
  • Gaat het om een verzekerde bedrijfsauto of is het voertuig waaraan schade is veroorzaakt een bedrijfswagen, dan geldt de sistercar-dekking vaak niet.

Autoschade tussen 2 auto’s in 1 huishouden

Als er schade ontstaat tussen 2 auto’s in 1 huishouden, maar de voertuigen op verschillende namen staan geregistreerd, dan is de sistercar-dekking niet van toepassing. De schadeafhandeling vindt dan tussen jou en je gezinslid plaats.

Bedenk goed of je een claim indient bij de verzekeraar of dat het loont de schade voor eigen rekening te nemen. We geven tips over de afhandeling van schade na een ongeluk(je).

Lees ook:

 

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Test autoverzekeringen