icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade tijdens en na carnaval

Menig Nederlander viert jaarlijks carnaval, ook inbrekers. Wat dekt de verzekering bij braakschade aan de auto? En hoe zit het met schade door dronken bestuurders en baldadige feestvierders? De Consumentenbond zocht het voor je uit.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 februari 2018

carnaval-verzekerd

Gemaskerde dieven 

Tijdens carnaval heb je in Brabant en Limburg dubbele kans op inbraakschade in je woning en verdubbelen het aantal claims op de opstalverzekering. Maar wat als je auto in de stad of voor de deur is leeggeroofd door gemaskerde dieven? Braakschade en schade aan autoruiten of aan de auto door glasscherven is gedekt met een beperkt casco autoverzekering. Na een claim verlies je dan geen schadevrije jaren en premiekorting. 

Vandalisme 

In andere gevallen is de (vandalisme)schade aan je auto voor eigen rekening of gedekt op een allriskpolis. Dan val je na een claim in principe wél terug in schadevrije jaren en no-claimkorting. Positieve uitzonderingen zijn de verzekeringen van:

  • Allianz (autoverzekering ABS)
  • Aon Direct
  • Avéro Achmea 
  • De Nederlanden van Nu
  • Delta Lloyd (Budget-, Basis- en Pluspolis)
  • Generali
  • Hema
  • nowGo
  • Zelf (Comfort-polis)

Die dekken vandalisme ook op beperkt-cascopolissen. Een claim leidt waarschijnlijk wel tot een lagere no-claimkorting. 

Peildatum: 5 februari 2018 

Anonieme schades 

Heeft een lallende automobilist je (geparkeerde) auto geraakt? Dan kun je diegene aansprakelijk stellen met het schadeformulier, op papier of mobiel. Blijft de dader onbekend of is die niet verzekerd? Dan kun je mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Maar let op: dit kan alleen als de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. 

Dronken bestuurder 

Wie met een slok op besluit te gaan autorijden en een ongeluk veroorzaakt, is uiteraard aansprakelijk. De kans is dan groot dat je autoverzekeraar de schade aan je auto niet vergoedt en je uit de polis wordt geknikkerd. Schade aan de tegenpartij is altijd gedekt op een WA-polis, maar de verzekeraar verhaalt de schade dan mogelijk weer bij jou. 

Auto in de optocht 

Rijd je met een (carnavals)optocht mee en gebeurt er iets met je auto? Autoverzekeraars gaan verschillend om met schadeclaims die hiermee samenhangen, maar dit staat niet altijd duidelijk in de voorwaarden. Vraag dit dus na bij je verzekeraar voor je je in een vrolijke stoet mengt. Bij bijvoorbeeld Allsecur zijn auto's die aan een carnavalsoptocht deelnemen niet verzekerd; in de voorwaarden uitgesloten onder de noemer 'auto's gebruikt voor wedstrijden'. Bij de autoverzekeringen van Achmea (Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis) is er wel dekking voor personenauto's in een carnavalsstoet, ondanks een soortgelijke uitsluiting in de voorwaarden als die van Allsecur. Voor carnavalsvoertuigen is onder voorwaarden verzekering mogelijk bij Interpolis, waaronder dat om een getekend voertuig gaat en je een bestaande klant van Interpolis bent.

Wil je een praalwagen verzekeren? Dan kun je terecht bij De Vereende.

Bekijk ook: