icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade tijdens en na carnaval

Veel Nederlanders vieren jaarlijks carnaval, ook inbrekers. Wat dekt de verzekering bij braakschade aan de auto? En hoe zit het met schade door dronken bestuurders en baldadige carnavalsvierders? Wij zochten het voor je uit.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 25 februari 2022

Carnaval

Gemaskerde dieven 

Als mensen langer van huis zijn dan slaan dieven hun slag. Tijdens carnaval heb je in Brabant en Limburg dan ook dubbel zoveel kans op inbraakschade in je woning en verdubbelen het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering.

Terwijl jij feestviert kan er ook worden ingebroken in je auto of kan deze beschadigd raken in het feestgedruis. Schade aan de autoruiten of auto door glasscherven of andere inbraakschade is gedekt met een beperkt casco en volledig casco (allrisk)autoverzekering. Na een claim verlies je géén schadevrije jaren en korting op je verzekeringspremie. 

Vandalisme 

In andere gevallen is de (vandalisme)schade aan je auto voor eigen rekening of alleen gedekt als je een allriskautoverzekering hebt. Dan val je na een claim wél terug in schadevrije jaren en no-claimkorting. Positieve uitzonderingen zijn de verzekeringen van:

  • Allianz (autoverzekering ABS)
  • Aon 
  • Rhion
  • Verzekeruzelf
  • Voogd & Voogd (AutoPrismaPolis)

Die dekken autoschade door vandalisme ook op beperkt-cascopolissen. Hierdoor verlies je in principe geen schadevrije jaren na een schadeclaim. Een claim leidt waarschijnlijk wel tot een lagere no-claimkorting. 

Peildatum: 25 februari 2022

Anonieme autoschade

Heeft een lallende automobilist je (geparkeerde) auto geraakt? Dan kun je diegene aansprakelijk stellen met het schadeformulier, op papier of via de mobiele telefoon. Blijft de dader onbekend of is die niet verzekerd? Dan kun je mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Maar let op: dit kan alleen als de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. Bij materiële schade door een onbekend motorrijtuig geldt een eigen risico van €250.

Dronken bestuurder 

Wie met een slok op besluit te gaan autorijden en een ongeluk veroorzaakt, is uiteraard aansprakelijk. De kans is dan groot dat je autoverzekeraar de schade aan je auto niet vergoedt en je uit de polis wordt geknikkerd. Schade aan de tegenpartij is altijd gedekt op een WA-polis, maar de verzekeraar verhaalt de schade in dit geval mogelijk weer op jou. 

Auto in de optocht 

Rijd je met een (carnavals)optocht mee en gebeurt er iets met je auto? Autoverzekeraars gaan verschillend om met schadeclaims die hiermee samenhangen, maar dit staat niet altijd duidelijk in de voorwaarden. Vraag dit dus na bij je verzekeraar voor je je in een vrolijke stoet mengt. 

Wil je een praalwagen verzekeren? Dan kun je terecht bij De Vereende.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.