! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade tijdens en na carnaval

Veel Nederlanders vieren jaarlijks carnaval, ook inbrekers. Wat dekt de verzekering bij braakschade aan de auto? En hoe zit het met schade door dronken bestuurders en baldadige carnavalsvierders? Wij zochten het voor je uit.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op:21 februari 2020

Carnaval

Gemaskerde dieven 

Als mensen langer van huis zijn dan slaan dieven hun slag. Tijdens carnaval heb je in Brabant en Limburg dan ook dubbel zoveel kans op inbraakschade in je woning en verdubbelen het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering.

Terwijl jij feestviert kan er ook worden ingebroken in je auto of kan deze beschadigd raken in het feestgedruis. Schade aan de autoruiten of auto door glasscherven of andere inbraakschade is gedekt met een beperkt casco en volledig casco (allrisk)autoverzekering. Na een claim verlies je géén schadevrije jaren en korting op je verzekeringspremie. 

Vandalisme 

In andere gevallen is de (vandalisme)schade aan je auto voor eigen rekening of alleen gedekt als je een allriskautoverzekering hebt. Dan val je na een claim wél terug in schadevrije jaren en no-claimkorting. Positieve uitzonderingen zijn de verzekeringen van:

  • Allianz (autoverzekering ABS)
  • Aon Direct
  • Avéro Achmea (Rustig op Weg polis)
  • nowGo
  • Vereniging Eigen Huis
  • Witgeld

Die dekken autoschade door vandalisme ook op beperkt-cascopolissen, waardoor je na een schadeclaim geen schadevrije jaren verliest. Een claim leidt waarschijnlijk wel tot een lagere no-claimkorting. 

Peildatum: 21 februari 2020

Anonieme autoschade

Heeft een lallende automobilist je (geparkeerde) auto geraakt? Dan kun je diegene aansprakelijk stellen met het schadeformulier, op papier of via de mobiele telefoon. Blijft de dader onbekend of is die niet verzekerd? Dan kun je mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Maar let op: dit kan alleen als de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. Bij materiële schade door een onbekend motorrijtuig geldt een eigen risico van €250.

Dronken bestuurder 

Wie met een slok op besluit te gaan autorijden en een ongeluk veroorzaakt, is uiteraard aansprakelijk. De kans is dan groot dat je autoverzekeraar de schade aan je auto niet vergoedt en je uit de polis wordt geknikkerd. Schade aan de tegenpartij is altijd gedekt op een WA-polis, maar de verzekeraar verhaalt de schade in dit geval mogelijk weer op jou. 

Auto in de optocht 

Rijd je met een (carnavals)optocht mee en gebeurt er iets met je auto? Autoverzekeraars gaan verschillend om met schadeclaims die hiermee samenhangen, maar dit staat niet altijd duidelijk in de voorwaarden. Vraag dit dus na bij je verzekeraar voor je je in een vrolijke stoet mengt. Bij de autoverzekeringen van Achmea (Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis) is er bijvoorbeeld wel dekking voor personenauto's in een carnavalsstoet. 

Wil je een praalwagen verzekeren? Dan kun je terecht bij De Vereende.

Bekijk ook: 

Hulp bij financiële vragen

Heb je een algemene financiële vraag over bijvoorbeeld betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen, hypotheken en schenken? Met het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd staan we voor je klaar en helpen je snel op weg.

Speciaal voor leden: de Financiële Helpdesk
Onze experts zijn bereikbaar op 070 - 445 45 45 (ma t/m vrij, 9:00 tot 18:00 uur).

helpdesk