icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenken aan kind of kleinkind voor woning

Schenken voor de woning van je kind of kleinkind kan nog steeds. Maar wel minder. Hoe regel je de verlaagde jubelton en waar moet je op letten? Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst. Opa's en oma's kunnen alleen in 2023 nog maximaal €29.000 belastingvrij schenken. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 oktober 2023

jubelton 1200x800

Schenking voor eigen woning in 2024 afgeschaft

De belastingvrije schenking voor de eigen woning, de jubelton, wordt in 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling verlaagd. Dit jaar mag je nog maximaal €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. 

Opa's en oma's let op

Ouders kunnen vanaf 2024 nog steeds eenmalig bijna €29.000 belastingvrij aan hun kind schenken. Voor opa's en oma's is 2023 het laatste jaar dat ze zo'n groot bedrag belastingvrij mogen schenken.

Schenking eigen woning regelen

De schenking eigen woning moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Aflossen van de hypotheek mag ook. De ontvanger moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Een schenking kan ook als er nu nog geen huis is. Want je (klein)kind heeft nog tot eind 2025 om dit bedrag te besteden.

De schenker kan ook extra voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat de schenking in mindering komt op de erfenis. Of het uitsluiten van de partner van je (klein)kind. Als je ons stappenplan volgt dan vergeet je niets. 

De regeling is ingewikkeld. Daarom is het belangrijk de schenking goed vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Dat kan een akte van de notaris zijn. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook onze voorbeeldovereenkomst gebruiken. Ook voor het aanvullen van de schenking over 2021 of 2022 hebben we een voorbeeldovereenkomst. En we beantwoorden veelgestelde vragen over de schenking eigen woning.  

Kinderen gelijk behandelen?

Het komt voor dat kinderen niet altijd op hetzelfde moment en op dezelfde manier een schenking ontvangen. Meer informatie hierover vind je in stap 2. Je hebt de keuze om het schenkingsbedrag na je overlijden in mindering te brengen op de erfenis van het kind. Of wil je dat juist niet? In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘4 inbreng schenking’.  

Uitsluiting van de partner van de ontvanger

Als je dat wilt, kun je voorkomen dat de schoonzoon- of dochter aanspraak kan maken op het schenkingsbedrag. Bijvoorbeeld als je kind en de partner ooit gaan scheiden. In de schenkingsovereenkomst sluit je dan de partner uit als begunstigde. In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘5 uitsluiting van de partner van de ontvanger’.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  16 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen. Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.