icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Biologische voeding in kaart

Betere smaak, meer aandacht voor dier en milieu: allemaal redenen om voor biologisch te kiezen. Het prijsverschil met niet-biologische producten wordt kleiner. Waar koop je het voordeligst biologisch?

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:22 maart 2019

Artikel keurmerken voedsel

Waar is biologisch het goedkoopst?

Het loont om de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Dat blijkt uit ons onderzoek naar de prijzen van 115 veelverkochte biologische producten bij 13 supermarktketens en 4 biowinkels.

Aldi, Lidl hebben een te beperkt assortiment om een prijsindex van te berekenen, maar de bioproducten die we er aantroffen zijn goedkoper dan gemiddeld.

Bij Dirk betaal je het minst voor de biologische boodschappen, al zijn de verschillen met Vomar, Dekamarkt, Jumbo en (de goedkopere winkels van) Hoogvliet niet groot. De goedkoopste biowinkel is Marqt, op de voet gevolgd door Ekoplaza. Het duurst, bijna 30% duurder dan gemiddeld, ben je uit bij Odin en Natuurwinkel.

WinkelPrijsindex
Dirk87
Vomar89
Dekamarkt90
Hoogvliet (goedkopere vestigingen), Jumbo91
Albert Heijn, Plus, Picnic92
Deen, Hoogvliet (duurdere vestigingen)93
Coop97
Spar105
Marqt117
Ekoplaza119
Natuurwinkel128
Odin129

Peildatum: februari 2019

EU-logo biologisch

Prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch

Het verschil in prijs tussen biologisch en niet-biologisch is kleiner dan 5 jaar geleden. Toen waren biologische producten gemiddeld 2 keer zo duur als niet-biologische. Nu zijn ze 1,75 keer zo duur. Dat is nog best fors, maar door goed te vergelijken kun je geld besparen.  

Vaak zijn A-merken duurder dan het biologische (huis)merk. Zo betaal je voor een literpak verse halfvolle biomelk bij Hoogvliet €1,02 terwijl een pak niet-biologische melk van Campina daar €1,21 kost. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bij Albert Heijn €0,40 meer dan het biologische AH-merk.

Ook kun je besparen door grootverpakkingen te kopen in biowinkels. Zaden, noten en meel bijvoorbeeld zijn grootverpakt vaak goedkoper dan de kleinere verpakkingen in de supermarkt.

Biologisch en milieueffect

Meestal is biologisch voedsel milieuvriendelijker, onder andere doordat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Biologisch vlees, zuivel en eieren scoren ook beter op dierenwelzijn. Op de website van het Voedingscentrum staat een boodschappenhulp dierenwelzijn. Hier zie je hoe het gesteld is met het dierenwelzijn van verschillende soorten vlees en eieren. Voor de productie van biologisch vlees is vaak wel meer ruimte nodig. Dat kan tegelijkertijd voor een ongewenst milieueffect zorgen. Biologische dieren leven vaak langer, waardoor er meer uitstoot van broeikasgassen is. Gewassen brengen per vierkante meter waarschijnlijk minder op. Nederlandse bioboeren nemen wel vaak extra maatregelen op hun land om de biodiversiteit te bevorderen.

Is biologisch gezonder?

Naast het milieu is voor veel consumenten de eigen gezondheid een reden om biologisch te kopen. Via biologische producten krijg je minder resten van bestrijdingsmiddelen binnen en er zitten minder voedseladditieven in. E-nummers zoals conserveermiddelen en kleurstoffen worden zo min mogelijk gebruikt, alleen de meest noodzakelijke zijn toegestaan. In biologische producten worden soms andere ingrediënten gebruikt: jam en koekjes zijn niet gezoet met gewone suiker, maar met rietsuiker, honing, tarwestroop of agavesiroop.

Deze verschillen in samenstelling leiden vaak tot een minder gekunsteld product, maar dat betekent niet automatisch veiliger of gezonder. De voedingswaarde van onbewerkte biologische producten verschilt meestal niet veel van de niet-biologische varianten.

Uit sommige studies blijkt dat biologische groente meer gezonde stoffen als polyfenolen bevat. Maar de onderzoeken zijn niet eenduidig. Als er al verschillen zijn, zijn ze klein en kun je voor je gezondheid beter simpelweg meer groente en fruit eten.

Nooit preventief antibiotica

Een belangrijk verschil tussen biologisch en niet-biologisch is dat biologisch gehouden dieren nooit preventief antibiotica toegediend krijgen. In de niet-biologische veehouderij gebeurt dit wel. Op zich leidt dit niet direct tot ongezonde hoeveelheden in zuivel en vlees. Maar op de lange termijn kan het wel leiden tot een toename van antibiotica-resistente bacteriën.

De smaak van biologisch

Uit onze onderzoeken blijkt regelmatig dat smaak en kwaliteit van biologische producten afwijken van niet-biologische varianten. Vaak omdat er minder of andere ingrediënten zijn gebruikt. Dat kan de smaak en de kwaliteit positief beïnvloeden, soms ook is een product juist zouter of wordt het minder smakelijk gevonden.

Assortiment

Ruim de helft van de biologische producten wordt bij de supermarkt gekocht en iets meer dan een vijfde bij biologische/natuurvoedingswinkels. Een veelgenoemde reden om naar een natuurvoedingswinkel te gaan is het assortiment. Dat verschilt namelijk aanzienlijk van de gewone supermarkt. Je hebt er meer keus in bioproducten. Ook kun je bij deze winkels terecht voor producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Dat is een speciale vorm van biologisch met extra eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.

Verder verkopen de biowinkels relatief veel producten voor wie een voedselallergie of –intolerantie heeft. 

Ook kopen veel mensen bij biowinkels vanwege de kwaliteit van de producten. Zo bevatten vleeswaren er bijvoorbeeld minder vaak water en andere toevoegingen. En soms zijn de producten bij de biologische winkels net wat minder anoniem. De melk van de biowinkels bijvoorbeeld heeft als extraatje dat je meer te weten komt over de herkomst. 

Lees ook:

Wil je ons verder op weg helpen?

Ben je tussen de 25-40 jaar oud en heb je een mening over een gezonde levensstijl? Dan gaan we graag met je in gesprek! Dit kan via Skype, telefonisch of bij ons op kantoor in Den Haag. Lijkt je dit leuk? 

Meld je aan

Internetpanel 1

Nieuw & interessant

 • groep-snacks
  9 apr.

  Tussendoortjes, lekker én gezond?

  Makkelijk voor onderweg of na het sporten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende tussendoortjes te koop. Maar zijn die wel zo gezond?
 • biologische-prijspeilingen-nieuws
  Nieuws  |  25 mrt.

  Prijsverschil biologisch en niet-biologisch steeds kleiner

  Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt steeds kleiner, blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.
 • acrylamide-patat-kinderen
  Nieuws  |  6 mrt.

  Betere bescherming tegen acrylamide nodig

  Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie.
 • Frituur patat
  Test  |  21 feb.

  Uit de oven of frituur?

  Er komen steeds meer ovensnacks op de markt. Daar zitten misschien minder vet, zout en suiker in, maar ze zijn toch minder gezond dan je misschien denkt.