Biologische voeding in kaart

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 mei 2019

Waar is biologisch het goedkoopst?
Het loont om de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Dat blijkt uit ons onderzoek naar de prijzen van 115 veelverkochte biologische producten bij 13 supermarktketens en 4 biowinkels.
Aldi, Lidl hebben een te beperkt assortiment om een prijsindex van te berekenen, maar de bioproducten die we er aantroffen zijn goedkoper dan gemiddeld.
Bij Dirk betaal je het minst voor de biologische boodschappen, al zijn de verschillen met Vomar, Dekamarkt, Jumbo en (de goedkopere winkels van) Hoogvliet niet groot. De goedkoopste biowinkel is Marqt, op de voet gevolgd door Ekoplaza. Het duurst, bijna 30% duurder dan gemiddeld, ben je uit bij Odin en Natuurwinkel.
Winkel | Prijsindex |
Dirk | 87 |
Vomar | 89 |
Dekamarkt | 90 |
Hoogvliet (goedkopere vestigingen), Jumbo | 91 |
Albert Heijn, Plus, Picnic | 92 |
Deen, Hoogvliet (duurdere vestigingen) | 93 |
Coop | 97 |
Spar | 105 |
Marqt | 117 |
Ekoplaza | 119 |
Natuurwinkel | 128 |
Odin | 129 |
Peildatum: februari 2019
Prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch
Het verschil in prijs tussen biologisch en niet-biologisch is kleiner dan 5 jaar geleden. Toen waren biologische producten gemiddeld 2 keer zo duur als niet-biologische. Nu zijn ze 1,75 keer zo duur. Dat is nog best fors, maar door goed te vergelijken kun je geld besparen.
Vaak zijn A-merken duurder dan het biologische (huis)merk. Zo betaal je voor een literpak verse halfvolle biomelk bij Hoogvliet €1,02 terwijl een pak niet-biologische melk van Campina daar €1,21 kost. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bij Albert Heijn €0,40 meer dan het biologische AH-merk.
Ook kun je besparen door grootverpakkingen te kopen in biowinkels. Zaden, noten en meel bijvoorbeeld zijn grootverpakt vaak goedkoper dan de kleinere verpakkingen in de supermarkt.
Biologisch en het milieu
Biologische groente, fruit, aardappelen, graanproducten, noten en peulvruchten doen het op een aantal milieuaspecten beter dan niet-biologische. Er worden bijvoorbeeld geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.
Maar wat betreft landgebruik scoren biologische producten slechter. Omdat de opbrengst lager is, is er meer grond nodig om dezelfde hoeveelheid te produceren. De grond raakt door wisselteelt en plantkeuze wel minder uitgeput. Dat is gunstig voor de biodiversiteit. Als het gaat om vervoer en energieverbruik (zoals verwarming van kassen) is er geen verschil met gangbare landbouw.
Is biologisch gezonder?
Op biologische producten zitten over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen. Ook worden er minder E-nummers zoals conserveermiddelen en kleurstoffen gebruikt. Alleen de meest noodzakelijke zijn toegestaan. In biologische producten worden soms andere ingrediënten gebruikt. Zo worden producten vaak niet gezoet met gewone suiker, maar met rietsuiker, honing, tarwestroop of agavesiroop. Voor je gezondheid maakt dit weinig uit. De uiteindelijke voedingswaarde van onbewerkte biologische producten verschilt meestal niet veel van de niet-biologische varianten.
Meer antioxidanten
Een paar jaar geleden zijn de resultaten van ruim 300 studies naar verschillen in de samenstelling van biologische en niet-biologische plantaardige voedingsmiddelen op een rij gezet. Biologische producten bleken vooral meer antioxidanten te bevatten. Zoals 19-69% meer flavonoïden, 17% meer carotenoïden en 6% meer vitamine C. Opmerkelijk genoeg was het gehalte aan vitamine E, ook een antioxidant, juist 15% lager. Antioxidanten beschermen lichaamscellen tegen beschadiging en verlagen daarmee mogelijk de kans op ziekten.
Of deze verschillen biologische producten gezonder maken is nauwelijks onderzocht. Een onderzoek onder ruim 600 duizend vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk vond in elk geval geen significant verschil in het risico op kanker tussen vrouwen die regelmatig biologische producten eten en vrouwen die dat niet doen.
De smaak van biologisch
Uit onze onderzoeken blijkt regelmatig dat smaak en kwaliteit van biologische producten afwijken van niet-biologische varianten. Vaak omdat er minder of andere ingrediënten zijn gebruikt. Dat kan de smaak en de kwaliteit positief beïnvloeden. Maar ook negatief, soms is een product juist zouter of wordt het minder smakelijk gevonden.
Assortiment
Ruim de helft van de biologische producten wordt bij de supermarkt gekocht en iets meer dan een vijfde bij biologische/natuurvoedingswinkels. Een veelgenoemde reden om naar een natuurvoedingswinkel te gaan is het assortiment. Dat verschilt namelijk aanzienlijk van de gewone supermarkt. Je hebt er meer keus in bioproducten. Ook kun je bij deze winkels terecht voor producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Dat is een speciale vorm van biologisch met extra eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.
Verder verkopen de biowinkels relatief veel producten voor wie een voedselallergie of –intolerantie heeft.
Ook kopen veel mensen bij biowinkels vanwege de kwaliteit van de producten. Zo bevatten vleeswaren er bijvoorbeeld minder vaak water en andere toevoegingen. En soms zijn de producten bij de biologische winkels net wat minder anoniem. De melk van de biowinkels bijvoorbeeld heeft als extraatje dat je meer te weten komt over de herkomst.
Lees ook:
- Het volledige artikel 'Prijspeiling biologische producten' (pdf, Consumentengids april 2019)
- Duurzaam eten
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.