icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips tegen voedselverspilling

Een groot deel van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, terwijl ze nog prima eetbaar zijn. Dat is zonde voor het milieu en je portemonnee. Je kunt veel doen tegen voedselverspilling door te letten op hoe je voedsel bewaart. Wij geven je tips.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:13 september 2018

duurzaam-eten

Let op!

Je bent niet akkoord gegaan met ons cookiebeleid. Hierdoor kun je op onze website nu geen video's bekijken. Wil je toch de video bekijken, verwijder dan je cookies en ga akkoord met ons cookiebeleid.


Minder voedsel verspillen

Maar liefst 40% van het wereldwijde voedselaanbod gaat verloren tussen productie en bord. Dat kost een gemiddeld Nederlands huishouden zo'n €350 per jaar. Bijna 10% van de gekochte levensmiddelen belandt in de vuilniszak. Sommige daarvan zijn nog prima te eten, maar 'over de datum'. Dat is vaak onnodig: producten met een 'ten minste houdbaar tot' (tht)-datum die je in een gesloten verpakking ongekoeld bewaart, blijven jaren langer goed dan die tht-datum.

Enkele tips om minder voedsel te verspillen:

  • Stel de koelkast op een gemiddelde temperatuur van 4°C in. Bewaar vlees en vis op de koudste plek, meestal direct boven de groentela. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staan goed bruikbare tips over waar je wat het beste kunt leggen.
  • Bewaar producten onder optimale omstandigheden. Bekijk de gratis Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
  • Zet producten die het eerst op moeten vooraan in de koel- of voorraadkast.
  • Vries bederfelijke producten die je anders niet op tijd op krijgt zoveel mogelijk in. Zelfs vleeswaren en kaas lenen zich hiervoor. Sluit producten in de vriezer zoveel mogelijk luchtdicht af zodat ze niet uitdrogen. Gebruik de ‘fast freeze’-knop van de vriezer als je veel eten tegelijk invriest. Door dat te doen gaat het invriezen sneller, worden al ingevroren producten niet te warm en blijven de voedingsstoffen beter behouden.
  • Houd de voedselvoorraad beperkt.
  • Kweek zelf groente en fruit in je eigen moestuin. Daarmee heb je het proces zelf in de hand.

Meer tips

Het Voedingscentrum geeft ook tips om voedselverspilling te voorkomen.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk voedsel verspilt? Lees tips van anderen en praat mee in de discussie Hoe kunnen we voedselverspilling voorkomen?

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Nieuw & interessant

  • gluten vrij
    11 sep.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
  • videostill to good to go
    6 sep.

    App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

    Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. Oprichters van de app ‘Too Good to Go’ besloten hier iets tegen te doen. In de app bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
  • brood
    6 sep.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor in deze tijd. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
  • tafeltje-dekje-andijviestampot-gehaktbal-jus
    Nieuws  |  28 aug.

    Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

    Veel kant-en-klaar-maaltijden die aan huis bezorgd worden zijn te zout en bevatten te weinig groente. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook de smaak houdt niet over, vinden experts.