icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips tegen voedselverspilling

Een groot deel van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, terwijl ze nog prima eetbaar zijn. Dat is zonde voor het milieu en je portemonnee. Je kunt veel doen tegen voedselverspilling door te letten op hoe je voedsel bewaart. Wij geven je tips.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:13 september 2018

duurzaam-eten

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.


Minder voedsel verspillen

Maar liefst 40% van het wereldwijde voedselaanbod gaat verloren tussen productie en bord. Dat kost een gemiddeld Nederlands huishouden zo'n €350 per jaar. Bijna 10% van de gekochte levensmiddelen belandt in de vuilniszak. Sommige daarvan zijn nog prima te eten, maar 'over de datum'. Dat is vaak onnodig: producten met een 'ten minste houdbaar tot' (tht)-datum die je in een gesloten verpakking ongekoeld bewaart, blijven jaren langer goed dan die tht-datum.

Enkele tips om minder voedsel te verspillen:

  • Stel de koelkast op een gemiddelde temperatuur van 4°C in. Bewaar vlees en vis op de koudste plek, meestal direct boven de groentela. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staan goed bruikbare tips over waar je wat het beste kunt leggen.
  • Bewaar producten onder optimale omstandigheden. Bekijk de gratis Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
  • Zet producten die het eerst op moeten vooraan in de koel- of voorraadkast.
  • Vries bederfelijke producten die je anders niet op tijd op krijgt zoveel mogelijk in. Zelfs vleeswaren en kaas lenen zich hiervoor. Sluit producten in de vriezer zoveel mogelijk luchtdicht af zodat ze niet uitdrogen. Gebruik de ‘fast freeze’-knop van de vriezer als je veel eten tegelijk invriest. Door dat te doen gaat het invriezen sneller, worden al ingevroren producten niet te warm en blijven de voedingsstoffen beter behouden.
  • Houd de voedselvoorraad beperkt.
  • Kweek zelf groente en fruit in je eigen moestuin. Daarmee heb je het proces zelf in de hand.

Meer tips

Het Voedingscentrum geeft ook tips om voedselverspilling te voorkomen.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk voedsel verspilt? Lees tips van anderen en praat mee in de discussie Hoe kunnen we voedselverspilling voorkomen?

Nieuw & interessant

  • Bouillonblokjes
    Test  |  24 apr.

    Test bouillonblokjes

    Bouillonblokjes kun je voor van alles gebruiken: voor in de soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar wat voeg je daarmee eigenlijk toe aan je eten? We bekeken 49 bouillonblokjes.
  • groep-snacks
    9 apr.

    Tussendoortjes, lekker én gezond?

    Makkelijk voor onderweg of na het sporten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende tussendoortjes te koop. Maar zijn die wel zo gezond?
  • biologische-prijspeilingen-nieuws
    Nieuws  |  25 mrt.

    Prijsverschil biologisch en niet-biologisch steeds kleiner

    Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt steeds kleiner, blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.
  • Artikel keurmerken voedsel
    22 mrt.

    Biologische voeding in kaart

    Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt kleiner. Waar koop je het voordeligst biologisch?