icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips tegen voedselverspilling

Een groot deel van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, terwijl ze nog prima eetbaar zijn. Dat is zonde voor het milieu en je portemonnee. Je kunt veel doen tegen voedselverspilling door te letten op hoe je voedsel bewaart. Wij geven je tips.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  3 juli 2018


Minder voedsel verspillen

Maar liefst 40% van het wereldwijde voedselaanbod gaat verloren tussen productie en bord. Dat kost een gemiddeld Nederlands huishouden zo'n €350 per jaar. Bijna 10% van de gekochte levensmiddelen belandt in de vuilniszak. Sommige daarvan zijn nog prima te eten, maar 'over de datum'. Dat is vaak onnodig: producten met een 'ten minste houdbaar tot' (tht)-datum die je in een gesloten verpakking ongekoeld bewaart, blijven jaren langer goed dan die tht-datum.

Je kunt met de Weggooitest uitrekenen hoe spaarzaam je met voedsel omgaat.

Enkele tips om minder voedsel te verspillen:

  • Stel de koelkast op een gemiddelde temperatuur van 4°C in. Bewaar vlees en vis op de koudste plek, meestal direct boven de groentela. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staan goed bruikbare tips over waar je wat het beste kunt leggen.
  • Bewaar producten onder optimale omstandigheden. Bekijk de gratis Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
  • Zet producten die het eerst op moeten vooraan in de koel- of voorraadkast.
  • Vries bederfelijke producten die je anders niet op tijd op krijgt zoveel mogelijk in. Zelfs vleeswaren en kaas lenen zich hiervoor. Sluit producten in de vriezer zoveel mogelijk luchtdicht af zodat ze niet uitdrogen. Gebruik de ‘fast freeze’-knop van de vriezer als je veel eten tegelijk invriest. Door dat te doen gaat het invriezen sneller, worden al ingevroren producten niet te warm en blijven de voedingsstoffen beter behouden.
  • Houd de voedselvoorraad beperkt.
  • Kweek zelf groente en fruit in je eigen moestuin. Daarmee heb je het proces zelf in de hand.

Meer tips

Het Voedingscentrum geeft ook tips om voedselverspilling te voorkomen.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk voedsel verspilt? Lees tips van anderen en praat mee in de discussie Hoe kunnen we voedselverspilling voorkomen?

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...