! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezond broodbeleg voor kinderen

Elk kant-en-klaar broodbeleg heeft plus- en minpunten. Variëren dus! En je kunt natuurlijk ook zelf broodbeleg maken, dan bepaal je zelf wat erin gaat.
Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 25 februari 2021

bruine-boterham-eten

Appelstroop

Pluspunt: ijzer, geen zout of verzadigd vet

Op appelstroop staat vaak ‘bron van ijzer’. Vlees is de belangrijkste ijzerbron, maar in appelstroop zit ook flink wat ijzer. Dat komt vooral door de suikerbieten die erin zitten, daar zit meer ijzer in dan in fruit. Een appelstroop met alleen appels bevat helaas minder ijzer dan eentje waar ook stroop uit suikerbieten (of beetwortel) in zit. IJzer is een belangrijk mineraal, zeker voor peuters. Er is ook appelstroop waar nog eens éxtra ijzer aan is toegevoegd. In een boterham met deze soort appelstroop zit tot 4 gram ijzer.

Minpunt: suiker

Appelstroop is meestal gemaakt van appels en suikerbieten. In fruitstroop zitten ook nog andere vruchten zoals peren of druiven. Omdat in suikerbieten en fruit suikers zitten, is appelstroop suikerrijk. In een broodbeleg zit ruim 9 gram suiker. Er is ook appelstroop zonder toegevoegd suiker of suikerbietenstroop. Daarin zitten alleen appels, peren en andere vruchten. Ook in deze fruitstropen zit suiker, uit de vruchten. Soms is dat iets minder dan in reguliere appelstropen, maar niet altijd.

Hagelslag, vlokken, vruchtenhagel

Pluspunt: geen zout

Een groot voordeel aan hagelslag is dat kinderen het erg lekker vinden. Ook zit er geen zout in hagelslag, maar daar blijft het bij.

Minpunt: suiker (en verzadigd vet)

In hagelslag en vlokken zitten nogal wat vet en suiker, net als in chocola. In een boterham met hagelslag zit ongeveer 9 gram suiker en 1,5 gram verzadigd vet. Vlokken zijn van hetzelfde laken een pak. Vruchtenhagel is suiker met wat vruchtensap.

Hummus

Pluspunten: vezels, eiwitten, ijzer, B-vitamines

Peulvruchten zijn gezond! Hummus dus ook, omdat kikkererwten de basis van dit smeersel zijn. Hummus bevat veel vezels, maar ook eiwitten, ijzer en B-vitamines.

Minpunt: zout

Hummus uit de winkel bevat vaak veel zout. Daarom loont het om het etiket te bekijken en de minst zoute te kiezen. Minder dan 0,2 gram zout per broodbeleg heeft de voorkeur. Zelf maken kan natuurlijk ook, dan heb je het helemaal zelf in de hand.

Jam

Pluspunt: geen zout of verzadigd vet

Vergeleken met vleeswaren of kaas is jam op 2 punten gezonder: het bevat geen zout of verzadigd vet, waar kinderen vaak al veel van binnenkrijgen.

Minpunt: suiker

Jam wordt meestal voor de helft gemaakt van vruchten. De andere helft is suiker of glucose- fructosestroop. Er zit flink wat suiker in gewone jam: ongeveer 8 gram per broodbeleg. Minder zoet is halvajam of delight jam, daarin zitten alleen suikers uit de vruchten. Dat scheelt vaak de helft.

Kaas en smeerkaas

Pluspunten: eiwit, calcium en vitamine B12

Kaas is een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Deze stoffen zijn belangrijk om goed te kunnen groeien.

Minpunten: zout, verzadigd vet

In kaas zit doorgaans veel zout en verzadigd vet. Dat geldt ook voor smeerkaas, een favoriet beleg voor veel kinderen. Veel zout eten is niet goed voor de nieren van jonge kinderen. Kaas en smeerkaas hebben daarom tot 4 jaar niet de voorkeur. Toch een (smeer)kaasfan in huis? Kies dan voor (smeer)kaas met minder zout. Ook een lager vetgehalte (30+ of minder vet) is aan te bevelen. Huttenkäse, mozzarella of zuivelspread zijn ook een goede alternatieven: het is minder zout en vet.

Pindakaas

Pluspunten: eiwit, ijzer, vitamines, gezonde vetten

Pindakaas en notenpasta bevatten veel gezonde stoffen. Zo zit er veel eiwit, gezonde (onverzadigde) vetten en vitamine E in pindakaas. Het Voedingscentrum adviseert kinderen om ongeveer 15 gram noten per dag te eten. Dat mag ook met 100% pindakaas of notenpasta. Het is al genoeg om daar 1 boterham mee te smeren.

Minpunten: zout, verzadigd vet, suiker

Dat pindakaas vet is, en veel calorieën bevat hoeft geen nadeel te zijn. Kinderen hebben doorgaans veel energie en vet nodig om te groeien. Wel bevat pindakaas meestal zout en palmolie. Palmolie bestaat grotendeels uit ongezond (verzadigd) vet. In light-pindakaas zit vaak ook extra suiker. Kies daarom voor 100% pindakaas. Daar zit niets anders in dan pinda.

Smeerleverworst

Pluspunten: ijzer, vitamine D, B-vitamines

Net als in vlees en andere vleesproducten zit er ijzer in smeerleverworst. Ook zit er vitamine D in en aardig wat B-vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur.

Minpunten: zout, verzadigd vet, vitamine A

Smeerworst bevat veel zout en verzadigd vet. Het grootste nadeel aan smeerleverworst en leverproducten is echter dat er veel vitamine A in zit. Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen. Geef ze daarom geen smeerworst, of in elk geval niet vaker dan één keer per week.

Groente en fruit(spread)

Pluspunten: geen zout of verzadigd vet

Altijd goed op brood zijn pure groenten en fruit. Denk aan schijfjes aardbeien, banaan, geprakte frambozen, avocado of tomaatjes. Net wat jouw kind als lievelingsfruit of -groente heeft. Maar ook groentespread of fruit & groentespread is gezond broodbeleg, zelfgemaakt of uit de supermarkt.

In groente zit niet zoveel energie. Smeer er gerust een laagje volvette margarine (80% vet) onder: zeker jonge kinderen hebben vetten nodig en die zitten niet in groente. 

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • Pannenkoekenmixen
  Test | 12 nov.

  Pannekoekenmix: test suiker

  Wij onderzochten welke pannenkoekenmixen het gezondst zijn. 
 • Kinderdrankjes nieuws
  Nieuws | 20 aug.

  Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

  Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.
 • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
  20 aug.

  Fruitdrank voor kinderen

  Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.