icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babyvoeding: eten uit een potje of zelf maken?

Maakt jouw kind smakkende geluidjes en sabbelt hij op zijn handjes? Waarschijnlijk is het tijd voor de eerste hapjes. Dit is waar je op moet letten bij het geven van babyvoeding.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:24 september 2018

Babyvoeding

De eerste hapjes

Als je baby 6 maanden oud is, is het tijd om te beginnen met vaste voeding. Daarnaast blijf je borstvoeding of flesvoeding geven, want tot 8 maanden is dat de belangrijkste voeding.

Bijvoeding is vanaf 6 maanden nodig omdat in borstvoeding of flesvoeding niet meer voldoende voedingsstoffen zit, zoals ijzer. Na 6 maanden raakt de ijzervoorraad waar baby's mee geboren worden op. En al wordt het ijzer uit borstvoeding goed opgenomen, er zit na 6 maanden niet voldoende in voor je baby.

Starten met vaste voeding is ook belangrijk voor de kauwspieren. Door hapjes te eten leert je kind kauwen en maakt het kennis met andere voeding dan alleen vloeibaar voedsel. Je kunt eten geprakt aanbieden, maar ook in hele stukken volgens de Rapley-methode.

Eerder dan 6 maanden beginnen met af en toe een oefenhapje kan ook, als je denkt dat je baby eraan toe is. Maar begin niet vóór 4 maanden. Dan is het lichaam, vooral de darmen, van je kind nog niet in staat om vaste voeding te verteren.

Bij prematuur geboren kinderen gelden de 'standaard adviezen' niet altijd. Het starten met vaste voeding is soms minder vanzelfsprekend. Overleg bij vragen altijd met een arts of diëtist.

Begin met groente

Baby’s houden van zoet, dus meestal eten ze een fruithapje zonder problemen. Groenten moeten ze echt leren eten, daarom kun je daar het beste mee beginnen. 

Geef de groenten puur, dus niet gemengd met andere groenten, vlees, of appelmoes. En geef niet zomaar op! Het is normaal dat baby’s een smaak 5 tot 10 keer moeten proeven voordat ze het waarderen.

Kent je kind meerdere smaken, dan kun je beginnen met hapjes waar meerdere groenten in zitten of maaltijdhapjes met vlees of kaas. Die bevatten meer energie en bouwstoffen en die heeft je baby op den duur steeds meer nodig.

Zelf babyvoeding maken

Het scheelt uiteraard in je portemonnee, maar door zelf te koken kun je ook variëren qua smaak. En hierdoor weet je precies wat je kind binnenkrijgt.

Ook kun je, als je zelf kookt, zelf bepalen hoe fijn je het eten pureert en óf je het pureert. Je kunt er ook voor kiezen om de Rapley-methode te gebruiken waarbij je kind zelf uit het vuistje eet.

De smaak van zelfgekookte maaltijden is puurder dan die van kant-en-klare-maaltijdhapjes. In de potjes worden soms alle ingrediënten met elkaar gemengd, waardoor je baby de smaken minder goed kan herkennen. Bovendien vlakt het steriliseren van de hapjes, om de bacteriën te doden, de smaak erg af.

Zout is niet goed voor baby’s, tot 1 jaar mogen ze geen toegevoegd zout krijgen. Vanaf 1 jaar kunnen kinderen met de pot mee-eten.

IJzer in babyvoeding

IJzer is erg belangrijk voor baby’s van 6 tot 8 maanden. Dat komt omdat ijzervoorraad waar baby's mee geboren worden, opraakt. Een goede bron voor ijzer is rundvlees. Hetzelfde geldt voor volkorenbrood, broccoli en sperziebonen.

Aan sommige babypotjes is ijzer toegevoegd, maar dat is niet per se nodig. Een baby heeft niet snel een ijzertekort, zeker niet als je gevarieerd eet. Het ijzer uit de groenten en andere voedingsmiddelen is voldoende. 

Let op: ijzer uit plantaardige producten (zoals volkorenbrood en peulvruchten) wordt minder goed opgenomen in het lichaam dan ijzer uit vlees.

Tip: Extra vitamine C (uit bijvoorbeeld fruit) helpt bij het opnemen van ijzer.

Goede vetten zijn belangrijk

Vet heeft geen goede naam, maar het is hartstikke belangrijk voor de groei van je baby. In vetrijke producten zitten ook belangrijke vitaminen.

Borst- en flesvoeding zijn erg vet, maar ook de bijvoeding moet vet zijn. Voeg aan groente gerust wat extra vet toe: een scheutje olie of klontje boter. 

Besmeer de boterhammen ook altijd met wat vet, en wees niet bang voor vet broodbeleg. Geef wel de voorkeur aan de onverzadigde vetten.

Lees ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Jongens-koekjes
  24 sep.

  Gezond snoepen

  Trekken jouw kinderen ook als magneten naar snoep toe? Zo houd je het nog een beetje gezond.
 • stroop-sfeerbeeld-ontbijt
  Test  |  28 aug.

  Appelstroop? Suikerstroop!

  In de meeste appelstropen zit vooral suikerbiet en maar een beetje appel. Wij testten 16 rinse appelstropen en 3 varianten van 100% appel op ijzer- en suikergehalte en op smaak. Welke is de beste?
 • infantino-feeding-squeeze-station
  Eerste indruk  |  26 apr.

  Infantino Squeeze Station

  Met de Infantino Squeeze Station vul je zelf knijpzakjes met gepureerd eten. Wij zijn vooral verrast hoe makkelijk en met weinig geknoei je de zakjes vult. 
 • MG Vitamine 1200x800

  Bestel gratis de Minigids Vitaminen

  Als je gezond wilt eten, is de Schijf van Vijf een handig hulpmiddel. Maar heb je dan nog multivitaminen nodig? Je leest het in de Minigids Vitaminen.

  Vraag gratis aan