! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babyvoeding: eten uit een potje of zelf maken?

Maakt jouw kind smakkende geluidjes en sabbelt hij op zijn handjes? Waarschijnlijk is het tijd voor de eerste hapjes. Maar wat is dan beter, zelfgemaakte babyvoeding of uit een potje? Dit is waar je op moet letten vanaf de eerste hapjes tot aan het met de pot mee-eten.
Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 25 februari 2021

De eerste hapjes

Begin al vanaf 4 maanden voorzichtig met oefenhapjes groente en wat fruit. Maar wel in combinatie met borstvoeding of flesvoeding, want dat blijft tot 8 maanden de belangrijkste voeding. Begin niet vóór 4 maanden. Dan kunnen vooral de darmen van je kind nog geen vaste voeding verteren.

Is je kind gewend aan vaste voeding, dan kun je starten met het geven van een beetje pindakaas (100%) en ei. Dat zijn producten waar baby's een allergie voor kunnen ontwikkelen. Door het vroeg aanbieden hiervan - in ieder geval voor het kind 8 maanden is - is de kans hierop kleiner.

Bijvoeding is vanaf 6 maanden nodig, omdat in borst- en flesvoeding niet meer voldoende voedingsstoffen zitten, zoals ijzer. Na 6 maanden raakt de ijzervoorraad waar baby's mee geboren worden op. Starten met vaste voeding is ook belangrijk voor de kauwspieren. Je kunt eten geprakt geven, maar ook in hele stukken volgens de Rapley-methode.

Bij prematuur geboren kinderen gelden deze standaardadviezen niet altijd. Overleg bij vragen altijd met een arts of diëtist.

Begin met groente

Baby’s houden van zoet, dus meestal eten ze zonder problemen een fruithapje. Groenten moeten ze echt leren eten. Daar kun je dus beter maar vroeg mee beginnen. Geef de groenten puur en niet gemengd met andere groenten, vlees of appelmoes. En geef niet zomaar op! Het is normaal dat baby’s een smaak 5 tot 10 keer moeten proeven voordat ze het waarderen.

Is je kind inmiddels gewend aan meerdere smaken, dan kun je beginnen met hapjes waar meerdere groenten in zitten.

Warme maaltijd

Het Voedingscentrum adviseert vanaf 9 maanden een warme maaltijd te introduceren. In het begin zal je dreumes hier nog aan moeten wennen en wellicht niet alles opeten. Je baby geeft zelf aan hoeveel hij eet. De inhoud van bijvoorbeeld een potje is niet leidend. Opdringen van eten is echt niet gewenst.

Eten zal steeds makkelijker gaan en de porties zullen steeds groter worden. Vanaf 12 maanden is de avondmaaltijd een volledige maaltijd. Vanaf nu kan er met de pot meegegeten worden.

Uit een potje of zelf koken?

Een potje geven is handig als je weinig tijd hebt of onderweg bent, maar babyvoeding zelf maken heeft de voorkeur. Voeding uit potjes heeft namelijk snel een wat ondefinieerbare smaak en is vaak erg glad van structuur.

Het is juist belangrijk dat kinderen wennen aan de complexiteit van een zelfgekookte maaltijd met meer verschillende losse smaken en texturen. Dit verhoogt de kans dat kinderen op latere leeftijd meer verschillende soorten groenten gaan eten. Ook gebruiken kinderen bij grove structuren de tong en kaakspieren. Dat is gunstig voor een goede mondmotoriek.

Het kan lastig zijn altijd gezond te koken. Veel mensen grijpen zo nu en dan naar een pizza of kant-en-klaarmaaltijd. Ook kun je als ouder onzeker zijn of je gekookte maaltijd wel alle benodigde voedingstoffen bevat. Helemaal als je kind geen grote eter is, wil je een optimaal samengestelde maaltijd. Af en toe een potje is dan prima.

Van potjes zou je verwachten dat ze precies zijn aangepast aan de behoefte van het kind. Uit onze test babypotjes blijkt dit regelmatig niet het geval. Zo bevatten de potjes vaak te weinig vet en energie.

Lees ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina

Nieuw & interessant

 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • Pannenkoekenmixen
  Test | 12 nov.

  Pannekoekenmix: test suiker

  Wij onderzochten welke pannenkoekenmixen het gezondst zijn. 
 • Kinderdrankjes nieuws
  Nieuws | 20 aug.

  Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

  Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.
 • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
  20 aug.

  Fruitdrank voor kinderen

  Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.