icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Schadelijke supplementen 1200x800

Actie: Stop schadelijke supplementen

Fabrikanten overtreden de regels als het gaat om de dosering en claims voor voedingssupplementen. Wij komen hier tegen in actie.
| Lees meer

Is algenolie een goede vervanger van visolie?

Algenolie is een bron van omega 3-vetzuren. Is algenolie een goede vervanger van visolie? En wanneer is een omega-3 supplement nodig? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over algenolie.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 5 juli 2022

Algenolie vervanger van visolie

Dit artikel is gebaseerd op de test algenolie uit de Gezondgids van augustus/september 2022.

1. Wat maakt vis eten gezond?

Het eten van vis verkleint het risico op ernstige hartritmestoornissen, die kunnen leiden tot een hartstilstand. Voor dit beschermende effect is één keer per week vis, bij voorkeur vette vis, eten genoeg. Dit effect is waarschijnlijk te danken aan de omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). DHA is ook belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het netvlies.

2. Wat zit er in algenolie?

EPA en DHA heten in de volksmond visvetzuren. Maar de omega 3-vetzuren die vissen opslaan in hun vet, komen uit de algen die ze eten. Vervang je visolie door algenolie? Dan eet je dezelfde omega 3-vetzuren direct uit de bron. ‘Algenvetzuren’ is dus eigenlijk een betere benaming dan ‘visvetzuren’.

3. Is algenolie duurzaam?

Algenolie is duurzamer dan visolie. Om visolie te produceren, worden vissen gekweekt en gevangen. Dat draagt bij aan de wereldwijde overbevissing. Algen worden in een gecontroleerde en afgesloten omgeving geproduceerd, waardoor de productie nauwelijks impact heeft op het ecosysteem.

4. Heb je een supplement nodig als je geen vis eet?

Volgens de Vegetariërsbond kun je prima zonder vis. Andere dingen zijn minstens zo belangrijk voor gezonde hart- en bloedvaten. Denk aan matig zijn met verzadigd vet en alcohol, voldoende beweging en een gezond gewicht.

Juist een plantaardig eetpatroon met minder dierlijke producten verlaagt het risico op hart- en vaatziektes. Klachten door een tekort aan EPA en DHA zijn zeldzaam. Het lichaam kan deze vetzuren in kleine hoeveelheden zelf aanmaken uit een ander omega 3-vetzuur: alfalinoleenzuur (ALA).

5. Moet je omega-3 slikken als je zwanger bent?

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen die geen of onvoldoende vis eten een supplement te nemen met EPA en DHA. 'Voldoende vis' is voor zwangere vrouwen 2 keer per week vette vis. Dit verkleint het risico op een vroeggeboorte. DHA is tijdens de zwangerschap en borstvoeding nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind.

Val je in de doelgroep? Neem dan een supplement met EPA en DHA. Let erop dat je 250 tot 450 mg DHA per dag binnenkrijgt.

Lees meer in de Gezondgids

Wij testten 23 merken algenolie voor de Gezondgids van augustus/september 2022.

Populaire artikelen

 • Algenolie vervanger van visolie

  Algenolie: vervanger visolie?

  Is algenolie een goede vervanger van visolie? En wanneer is zo'n omega-3 supplement nodig? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over algenolie. Dit artikel is gebaseerd op een test algenolie uit de Gezondgids van augustus/september 2022.
 • Gezondheidsclaims supplementen etiket lezen

  Veel misleidende claims over weerstand

  Claims over de weerstand gaan vaak te ver. Verkopers beloven allerlei voordelen van supplementen en drankjes die niet zijn toegestaan.
 • Artikel vitamines
  Nieuws

  Verbod op schadelijke doseringen vitamine B6

  Vitaminepillen met te veel vitamine B6 zijn vanaf 1 oktober verboden. Fabrikanten mogen ze niet meer op de markt brengen.
 • vitaminen-met-hand

  Extra vitamines of mineralen nodig?

  Niet iedereen krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen via de voeding. Check of je wat extra's nodig hebt, en zo ja wat.