icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Schadelijke supplementen 1200x800

Actie: Stop schadelijke supplementen

Fabrikanten overtreden de regels als het gaat om de dosering en claims voor voedingssupplementen. Wij komen hier tegen in actie.
| Lees meer

Extra vitamines en mineralen helpen niet tegen coronavirus

Nieuws
|
Er worden op dit moment nogal wat opmerkelijke berichten verspreid over vitamines, mineralen en andere supplementen die zouden helpen tegen corona. Er zijn geen voedingssupplementen die helpen tegen het coronavirus. Dit soort claims van verkopers zijn ernstig misleidend en wettelijk verboden.
rosa rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 27 maart 2020

Vitamines en voedingssupplementen

Valse claims

In de berichten staat dat extra vitamines, mineralen of andere supplementen zouden helpen tegen het coronavirus. Het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen is belangrijk voor je weerstand. Maar het innemen van extra vitamines of mineralen beschermt niet tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Negeer zulke berichtgeving dus en zorg dat je gezond en gevarieerd eet.

Melden bij NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt tegen reclames van verkopers van voedingssupplementen die de suggestie wekken dat hun producten helpen tegen het coronavirus. Dit is niet waar en bovendien in strijd met de wet. Je kunt misleidende claims van bedrijven over corona-bestrijding bij voedingssupplementen bij hen melden.

Vitamine C

Er zijn ook een hoop berichten in het nieuws dat vitamine C zou helpen tegen het coronavirus. Patiënten met corona worden in sommige (buitenlandse) ziekenhuizen behandelt met (extreem) hoge dosissen vitamine C. via het infuus en vaak in combinatie met andere medicijnen. Het gaat om patiënten waarbij het gehalte vitamine C gedaald is door een overreactie op infecties. In hoeverre deze behandeling met vitamine C helpt wordt nog onderzocht. 

Vitamine D

Als je momenteel minder buiten komt dan normaal ben je misschien bang voor een vitamine D tekort. Wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet en elke dag een kwartier tot een half uur buiten bent krijg je voldoende vitamine D binnen. Maar dit geldt niet voor jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar, mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur en zwangeren. Voor hen geldt het advies om extra vitamine D te slikken.

Lees ook: Hoe voorkom je een vitamine D-tekort?

Belangrijk: Hamster geen extra supplementen als je deze niet nodig hebt. Dan blijft er genoeg over voor degenen die wel risico op een tekort lopen.

Goede weerstand

Gezond eten, goed slapen en bewegen is belangrijk voor een goede weerstand. Het slikken van extra voedingssupplementen in tijden van corona is niet nodig. Wel kun je tot een groep behoren die wat extra vitamines nodig heeft. Meer hierover vind je op de pagina extra vitamines of mineralen nodig?

Te veel vitamines kunnen schadelijk zijn

Vaak wordt gezegd ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Dat is niet waar. Van sommige vitamines kun je een overdosis krijgen. Vooral met vitamine A en B6 moet je goed oppassen. Maar ook te veel vitamine D, E, B3 en foliumzuur is ongezond. Soms geeft het zelfs problemen die onomkeerbaar zijn. Te veel vitamine C is ook niet goed voor je. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan o.a. leiden tot darmklachten of diarree. Overschrijd de dagelijks aanbevolen dosis dus niet.  

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • Algenolie vervanger van visolie

  Algenolie: vervanger visolie?

  Is algenolie een goede vervanger van visolie? En wanneer is zo'n omega-3 supplement nodig? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over algenolie. Dit artikel is gebaseerd op een test algenolie uit de Gezondgids van augustus/september 2022.
 • Gezondheidsclaims supplementen etiket lezen

  Veel misleidende claims over weerstand

  Claims over de weerstand gaan vaak te ver. Verkopers beloven allerlei voordelen van supplementen en drankjes die niet zijn toegestaan.
 • Artikel vitamines
  Nieuws

  Verbod op schadelijke doseringen vitamine B6

  Vitaminepillen met te veel vitamine B6 zijn vanaf 1 oktober verboden. Fabrikanten mogen ze niet meer op de markt brengen.
 • vitaminen-met-hand

  Extra vitamines of mineralen nodig?

  Niet iedereen krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen via de voeding. Check of je wat extra's nodig hebt, en zo ja wat.