! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligheid hamburgers in de horeca

Naast McDonalds of Burger King kun je voor een burger tegenwoordig terecht in hippe hamburgerrestaurants. De trend is om hamburgers medium of rare (rosé) te serveren. Maar is dat wel verstandig? We onderzochten hamburgers uit 14 hamburgerrestaurants op (ziekmakende) bacteriën en gaarheid.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:22 januari 2019

Hamburgers_1200x800px

Geen ziekmakende bacteriën gevonden

Wij vonden op geen enkele hamburger ziekmakende bacteriën. Uit onze steekproef blijkt dat je bij de onderzochte ketens prima een hamburger kunt eten. Dat wil niet zeggen dat hamburgers altijd veilig zijn. Er zijn veel meer restaurant dan de door ons onderzochte ketens waar hamburgers op de kaart staan.

Je weet nooit zeker of restaurants de juiste maatregelen treffen om besmetting met bacteriën te voorkomen. Een goed doorbakken burger blijft het veiligst. Zeker voor risicogroepen als ouderen, jonge kinderen en zwangeren.

Hamburgers in de horeca vaak niet goed gaar

Bij het bestellen van de burgers kregen we bijna nooit de vraag hoe we onze burger gebakken wilden hebben. Vreemd, want dat is wel standaard bij het bestellen van biefstuk. Terwijl daar veel minder risico’s aan kleven. 

Bij hamburgerketens ‘Thrill grill’ en ‘Ter marsch & co’ zijn ze duidelijk over de bereidingswijze. Op de menukaart staat duidelijk: ‘we serve our beef medium rare’ en ‘served medium rare’. De binnenkant van de burgers van deze ketens waren dan ook nog rood, net als die van Burger bar en Burgermeester (zie tabel).

Steekproef hamburgerrestaurants

Burgerrestaurant In hoeveel steden gevestigd? Aantal burgers rosé*
Burgerij 2 0
Burgerme 

10

 0
Five guys 6 0
Johnny's burger co. 5 0
Burgerfabriek 2 1
Cannibale royale 1 1
Meneer smakers 1 1
The butcher 2 2
Ellis gourmet burger 4 3
Firma pickles 4 3
Burger bar 3 4
Burgermeester 1 4
Ter marsch & co 2 4
Thrill grill 3 4

* Op basis van foto's van doormidden gesneden burgers. We hebben per keten 2 vestigingen bezocht en daar steeds 4 burgers besteld.

hamburger-rauw-vleeshamburger-rauw-vlees-zonder-flits

De risico’s van rosé hamburgers

Bij een niet goed doorbakken hamburger ligt een voedselinfectie op de loer. Ziekmakende bacteriën zoals E.coli en Salmonella zitten voornamelijk aan de buitenkant van vlees.

Hamburgers bestaan uit gemalen vlees. Hierdoor komen bacteriën ook binnenin de burgers terecht. Alleen de buitenkant verhitten is bij een biefstuk genoeg. Maar bij een hamburger dood je dan niet alle bacteriën.

Hoe zit het met hamburgers uit de supermarkt?

Volg bij de bereiding van vleesproducten altijd het advies op de verpakking. Dan zijn de risico’s beperkt. Voor producten die vaak rosé of zelfs rauw worden gegeten, zoals steak tartaar, gelden strengere kwaliteitseisen dan andere vleesproducten.

Hier mogen bijvoorbeeld minder bacteriën inzitten dan in ‘gewoon’ gehakt. Bij supermarktgehakt wordt er vanuit gegaan dat je het goed doorbakt. Doe dit dus ook.

Zo hebben we getest 

 • We bezochten 14 hamburgerrestaurants met minimaal 2 vestigingen.
 • Fastfoodketens als McDonalds zijn hierin niet meegenomen. 
 • We bezochten per keten 2 vestigingen.
 • Per keer bestelde we 2 soorten hamburgers, van allebei 2 stuks. Een setje burgers sneden we direct in de auto doormidden om te zien of de burgers doorbakken waren of nog rood van binnen. 
 • De andere 2 burgers werden gekoeld vervoerd naar het laboratorium om te testen op ziekmakende bacteriën.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Geproefd Houmous Trio Jumbo
  24 jun.

  Geproefd: Jumbo Trio Houmous

  Wij proefden de Trio Houmous van Jumbo. Drie smaakjes in 1 bakje: bloemkool/kaas, pompoen/wortel en rode kool/appel. 
 • Grote verschillen in supermarkt hummus
  Nieuws | 3 jun.

  Grote verschillen in supermarkthummus

  Er zitten grote verschillen qua gezondheid tussen hummusvarianten in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 37% van de hummus krijgt Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42%) of C (21%).
 • Hummus diverse smaken
  3 jun.

  Test hummus met smaakjes

  Er zijn allerlei smaakjes hummus in de supermarkt. Hoe gezond zijn ze? We bekeken de samenstelling van 78 bakjes.
 • ah_vegan_zoetRibs-bewerkt
  4 mei.

  Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

  Het bbq-seizoen gaat van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat?