Veiligheid hamburgers in de horeca

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 22 januari 2019

Geen ziekmakende bacteriën gevonden
Wij vonden op geen enkele hamburger ziekmakende bacteriën. Uit onze steekproef blijkt dat je bij de onderzochte ketens prima een hamburger kunt eten. Dat wil niet zeggen dat hamburgers altijd veilig zijn. Er zijn veel meer restaurant dan de door ons onderzochte ketens waar hamburgers op de kaart staan.
Je weet nooit zeker of restaurants de juiste maatregelen treffen om besmetting met bacteriën te voorkomen. Een goed doorbakken burger blijft het veiligst. Zeker voor risicogroepen als ouderen, jonge kinderen en zwangeren.
Hamburgers in de horeca vaak niet goed gaar
Bij het bestellen van de burgers kregen we bijna nooit de vraag hoe we onze burger gebakken wilden hebben. Vreemd, want dat is wel standaard bij het bestellen van biefstuk. Terwijl daar veel minder risico’s aan kleven.
Bij hamburgerketens ‘Thrill grill’ en ‘Ter marsch & co’ zijn ze duidelijk over de bereidingswijze. Op de menukaart staat duidelijk: ‘we serve our beef medium rare’ en ‘served medium rare’. De binnenkant van de burgers van deze ketens waren dan ook nog rood, net als die van Burger bar en Burgermeester (zie tabel).
Steekproef hamburgerrestaurants
Burgerrestaurant | In hoeveel steden gevestigd? | Aantal burgers rosé* | ||
Burgerij | 2 | 0 | ||
Burgerme | 10 | 0 | ||
Five guys | 6 | 0 | ||
Johnny's burger co. | 5 | 0 | ||
Burgerfabriek | 2 | 1 | ||
Cannibale royale | 1 | 1 | ||
Meneer smakers | 1 | 1 | ||
The butcher | 2 | 2 | ||
Ellis gourmet burger | 4 | 3 | ||
Firma pickles | 4 | 3 | ||
Burger bar | 3 | 4 | ||
Burgermeester | 1 | 4 | ||
Ter marsch & co | 2 | 4 | ||
Thrill grill | 3 | 4 |
* Op basis van foto's van doormidden gesneden burgers. We hebben per keten 2 vestigingen bezocht en daar steeds 4 burgers besteld.
De risico’s van rosé hamburgers
Bij een niet goed doorbakken hamburger ligt een voedselinfectie op de loer. Ziekmakende bacteriën zoals E.coli en Salmonella zitten voornamelijk aan de buitenkant van vlees.
Hamburgers bestaan uit gemalen vlees. Hierdoor komen bacteriën ook binnenin de burgers terecht. Alleen de buitenkant verhitten is bij een biefstuk genoeg. Maar bij een hamburger dood je dan niet alle bacteriën.
Hoe zit het met hamburgers uit de supermarkt?
Volg bij de bereiding van vleesproducten altijd het advies op de verpakking. Dan zijn de risico’s beperkt. Voor producten die vaak rosé of zelfs rauw worden gegeten, zoals steak tartaar, gelden strengere kwaliteitseisen dan andere vleesproducten.
Hier mogen bijvoorbeeld minder bacteriën inzitten dan in ‘gewoon’ gehakt. Bij supermarktgehakt wordt er vanuit gegaan dat je het goed doorbakt. Doe dit dus ook.
Zo hebben we getest
- We bezochten 14 hamburgerrestaurants met minimaal 2 vestigingen.
- Fastfoodketens als McDonalds zijn hierin niet meegenomen.
- We bezochten per keten 2 vestigingen.
- Per keer bestelde we 2 soorten hamburgers, van allebei 2 stuks. Een setje burgers sneden we direct in de auto doormidden om te zien of de burgers doorbakken waren of nog rood van binnen.
- De andere 2 burgers werden gekoeld vervoerd naar het laboratorium om te testen op ziekmakende bacteriën.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?