! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Handgels tijdens de coronacrisis

Bij de start van de coronacrisis in Nederland waren handgels vrijwel overal uitverkocht. Tegenwoordig zijn ze op bijna elke straathoek te koop en verplichten veel winkels je om je handen te desinfecteren met de handgel bij de ingang. Maar hoe goed werken handgels? En waar moet je op letten als je ze zelf aanschaft?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:4 augustus 2020

Gebruik handgel

Handgel of wassen met water en zeep?

Ziekteverwekkers op de handen kun je het beste tegengaan door je handen te wassen met water en zeep. Zo week je vuil en virusdeeltjes los en spoel je ze weg. Bekijk de handenwasinstructie van het RIVM. Dan weet je hoe je je handen op de juiste manier wast.

Bij langdurig gebrek aan water en zeep kun je desinfectiemiddelen op alcoholbasis gebruiken, zoals desinfecterende handgels. Deze handgels doden virusdeeltjes, maar deze verdwijnen niet van je handen. Handgels en -alcohols werken minder goed op vieze en plakkerige handen. Daarnaast kunnen ziekteverwekkers ongevoelig worden voor handgel. Gebruik handgel dus alleen als het echt noodzakelijk is.

Waar moet ik op letten als ik een handgel koop?

Conclusie

De meeste handgels hebben geen virusclaim die door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) beoordeeld en goedgekeurd is. Maar heeft een handgel een alcoholpercentage van minimaal 70% én een toelatingsnummer van het Ctgb? Dan is het aannemelijk dat de gel werkzaam is tegen het coronavirus. 

Hoe gebruik ik een handgel?

Voor een goede werkzaamheid is het belangrijk dat je de handgel of handalcohol 30 seconden laat inwerken. Droog je handen niet af met een handdoek of keukenrol. Je veegt dan de gel weer van je handen af. Vergeet ook je vingertoppen niet mee te nemen: daarmee raak je het meest aan.

Bronnen: RIVM, Ctgb

Coronavirus

Alle actuele berichten rondom de coronavirusuitbraak houden we bij op een pagina.

Corona: wat zijn de gevolgen voor jou?

Coronavirus mediapool

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Coronavirus mondkap
  2 dec.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er eigenlijk allemaal? En is het nuttig om een mondkapje te gebruiken in de openbare ruimte?
 • Prijspeiling drogisterijartikelen 2020
  26 nov.

  Test prijspeiling drogisterijartikelen

  Shampoo, douchegel en deodorant zijn vaak in de aanbieding. Maar niet iedereen slaat drogisterijartikelen groot in. Bij welke winkel ben je het goedkoopst uit zonder alle acties?
 • Meldingen coronavirus 3
  18 nov.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is vanaf 10 oktober landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.
 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek