icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wat je moet weten over medicijnen bij de drogist

Zelfzorgmedicijnen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist, apotheek of supermarkt. Je hebt er geen recept van een arts voor nodig. Wij vertellen je wat je moet weten over zelfzorgmedicijnen.
fauve panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 21 maart 2022

Houdbaarheid-zelfzorggeneesmiddelen-onbekend

Vraag drogist om advies en geef informatie

Kom je er bij de drogist niet uit welk geneesmiddel voor jou het meest geschikt is? Vraag het dan aan de (assistent-)drogist. Zij zijn opgeleid om je advies op maat te geven.

Informeer de drogist zo uitgebreid mogelijk over je situatie. Welke andere geneesmiddelen gebruik je? Zijn er nog andere gezondheidsklachten? Sinds wanneer heb je deze klachten? Wat heb je al geprobeerd om de klachten te verhelpen? Met meer informatie kan de drogist persoonlijker adviseren. Drogisterijen zijn verplicht om er altijd een in huis te hebben.

Geef je zelfzorgmiddelen door

Het is belangrijk dat je medicatieoverzicht bij de apotheek compleet is. Bedenk dat zelfzorgmiddelen die je koopt bij de drogist, supermarkt of het tankstation niet in het medicatieoverzicht van je apotheek komen. Geef daarom de zelfzorggeneesmiddelen die je gebruikt zelf door aan je huisarts en apotheek.

Zelfzorgmedicijnen kunnen een wisselwerking hebben met alcohol en andere medicijnen. En er kan een contra-indicatie zijn.

Wisselwerking

Als je meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruikt, is er het risico dat de middelen niet goed samen gaan. Deze medicijnen hebben dan een wisselwerking met elkaar. Hoe meer middelen je gebruikt, hoe groter de risico’s. Ook bij het gebruik van zelfzorgmiddelen kan zo’n wisselwerking ontstaan.

Zo kunnen pijnstillers als ibuprofen en naproxen de werking van plastabletten verminderen. Geef daarom het gebruik van zelfzorgmiddelen door aan je apotheek.

Contra-indicatie

Een contra-indicatie is een aanwijzing dat een bepaald geneesmiddel beter niet gebruikt kan worden. Als je lever of nieren bijvoorbeeld niet goed werken, kun je bepaalde geneesmiddelen beter links laten liggen. Want het lichaam is dan onvoldoende in staat ze te verwijderen.

Een andere reden om een geneesmiddel niet te gebruiken, is overgevoeligheid of allergie. Ook voor contra-indicaties is het dus belangrijk om je gebruik van zelfzorgmiddelen door te geven.

Gebruik kruidengeneesmiddelen overleggen met arts

Ook kruidengeneesmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. Een voorbeeld is sint-janskruid. Dat wordt gebruikt als plantaardig middel bij depressie. Dit kruid kan de werking van sommige receptgeneesmiddelen sterk beïnvloeden. Lees daarom altijd de bijsluiter van zelfzorgmiddelen. En overleg met je arts of apotheek of je het kruidengeneesmiddel veilig kunt gebruiken.

Geef bijwerkingen door

Niet alleen medicijnen die je van de arts krijgt kunnen bijwerkingen geven. Ook middelen die je zelf bij de drogist en apotheek koopt kunnen voor problemen zorgen. Zo kan de pijnstiller ibuprofen hoofdpijn verminderen, maar ook maagklachten veroorzaken.

Niet bij iedereen

Bijwerkingen komen lang niet bij iedereen voor. Als je geneesmiddelen kort gebruikt is de kans op bijwerkingen meestal klein. Zolang je je houdt aan de dosis en gebruiksduur die op het etiket of in de bijsluiter staat.

Grotere kans

Bij langdurig gebruik van geneesmiddelen neemt de kans op bijwerkingen toe. Denk bijvoorbeeld aan neusdruppels die het neusslijmvlies kunnen aantasten. Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn maag- en darmklachten, duizeligheid en huidproblemen.

Vermoed je dat een middel bijwerkingen geeft, volg dan onderstaande stappen:

 • Schrijf zo goed mogelijk op wat de klachten zijn.

 • Ga na wanneer de klachten zijn ontstaan. Was dit direct na het gebruik van het middel of juist een paar uur later?

 • Heb je het middel zonder recept gekocht, stop dan direct met het gebruik ervan. Neem, als de klachten ernstig zijn, contact op met de huisarts of apotheek en overleg wat je het beste kunt doen.

 • Zijn het middelen die je op doktersrecept hebt gekregen, stop dan niet met het gebruik, maar overleg eerst met de (huis)arts.

 • Meld (het vermoeden van) de bijwerking bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Ook al wordt de bijwerking in de bijsluiter genoemd. Met meer meldingen ontstaat een betrouwbaarder beeld van de bijwerking per middel.

Check de werkzame stof

Sommige geneesmiddelen worden onder verschillende namen verkocht. Soms als receptgeneesmiddel en als zelfzorgmiddel. Gebruik je een zelfzorgmiddel terwijl de arts hetzelfde middel onder een andere naam heeft voorgeschreven? Dan loop je gevaar op overdosering als je beide gebruikt. Probeer daarom altijd na te gaan wat de werkzame stof in een geneesmiddel is. Kom je hier zelf niet uit? Raadpleeg dan een apotheker.

Wees voorzichtig bij sommige patiëntgroepen

Een paar groepen gebruikers moeten voorzichtiger met geneesmiddelen omgaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor kinderen, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen. Zij kunnen anders op een geneesmiddel reageren.

Vraag advies aan de drogist

Voor deze patiëntgroepen is het belangrijk om advies aan de drogist te vragen bij het kopen van zelfzorgmiddelen. Ook is het belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen. En te overleggen met je arts of apotheker over het gebruik van het zelfzorgmiddel (en de combinatie met receptgeneesmiddelen).

Zelfzorgmiddel vaak goedkoper

Van veel geneesmiddelen op recept voor kleine kwalen bestaat een vergelijkbaar middel in de zelfzorg met zo goed als dezelfde werking. Dit geldt voor medicijnen tegen klachten als hoest, voetschimmel en hooikoorts. Verzekerden die hun eigen risico niet opmaken, zijn met het zelfzorgmiddel vaak goedkoper uit.

De productprijs van receptgeneesmiddelen kan misschien wel lager liggen. Maar voor de dienstverlening berekent de apotheek standaard een bedrag van ongeveer €7 bovenop de productprijs (terhandstellingskosten). Hier komt ook nog zo'n €7 bij als je het middel voor het eerst gebruikt.

Dit staat ook wel bekend als 'terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel'. Deze kosten betaal je bij zelfzorgmedicijnen van de drogist niet.

Check de houdbaarheid na opening 

Gebruik een middel niet meer als de houdbaarheidsdatum is verlopen. Let hierop, vooral als je middelen al een tijd in huis hebt. Na opening zijn medicijnen nog maar beperkt houdbaar. Check regelmatig je medicijnen in huis. Bekijk in de bijsluiter of op de verpakking hoelang je ze kunt gebruiken na openen.

Lees en bewaar bijsluiters

Lees altijd de bijsluiter voor gebruik van een zelfzorgmiddel. Ook producten op plantaardige basis kunnen bijwerkingen hebben. Of de werking van medicijnen beïnvloeden. Bewaar alle bijsluiters, ook van middelen die je maar soms gebruikt.

Bijsluiter kwijt?

Kijk dan op geneesmiddeleninformatiebank.nl. Daar kun je de bijsluiters van geneesmiddelen vinden door te zoeken op de stofnaam.

Bijsluiter te lang of te lastig?

Kijk dan op apotheek.nl voor actuele en juiste informatie over alle geneesmiddelen. Hier vind je ook video's waarin een apotheker over het middel vertelt. Of bekijk de animatievideo's op kijksluiter.nl. Daar wordt medicijninformatie in eenvoudige taal gegeven. 

Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg

Drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg geven bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen verantwoorde zorg. Zoals vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Het keurmerk geeft aan dat er altijd een (assistent-)drogist aanwezig is die je kan adviseren over het zelfzorgmiddel.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Coronavirus mondkap
  25 aug.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En waar moet je ze op?
 • Covid zelftest
  25 aug.

  Corona-zelftests

  Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.
 • Meldingen coronavirus 3
  15 dec.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.