Mondkapjes tijdens de coronacrisis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 25 augustus 2022

Soorten mondkapjes en de verschillen
In grote lijnen onderscheiden we 3 soorten mondkapjes (of mondmaskers, mondneusmaskers, gezichtsmaskers).
FFP-maskers
FFP-maskers (filtering facepiece particles-maskers) beschermen de drager tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen). Ze worden gebruikt door werknemers en consumenten die werken met schadelijke stoffen.
Er bestaan 3 soorten FFP-maskers. Een hoger getal geeft een hogere beschermingsgraad aan:
- FFP1 (80%)
- FFP2 (94%)
- FFP3 (99%)
FFP-maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen (NEN-EN 149+A1). Verder hebben ze een CE-markering.
Medische gezichtsmaskers
Medische mondkapjes beschermen vooral een ander voor besmetting. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof. Ze bestaan in 3 categorieën: type I, II en II-R (of 1, 2 en 2R). Op de verpakking moet staan dat het om een mondmasker voor medisch gebruik gaat.
Sinds 14 januari 2022 adviseert de overheid aan burgers om wegwerpmondkapjes te dragen. Bij voorkeur van minimaal type II. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid geldt het advies om een medisch mondkapje van type II-R te dragen.
Medische gezichtsmaskers voldoen aan de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers (NEN-EN 14683+C1). Verder hebben ze een CE-markering.
Niet-medische gezichtsmaskers
Niet-medische mondkapjes zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Ze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.
Sinds 14 januari 2022 adviseert de overheid om deze mondkapjes niet meer te dragen. Het advies is om te kiezen voor medische mondkapjes. Bij voorkeur van minimaal type II.
Mondkapjesplicht of -advies
Op de website van de Rijksoverheid staat op welke plekken een mondkapjesplicht of -advies geldt.
De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Als je geen mondkapje draagt waar dat wel moet, riskeer je een boete van €95.
Mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Je moet dan wel laten zien waarom je onder deze uitzondering valt.
Mondkapjes kopen
Je moet zelf een mondkapje regelen. De mondkapjes worden verkocht in de meeste supermarken en drogisterijen. Ook online zijn mondkapjes te koop. Meestal worden ze in een doos met 50 stuks verkocht. De prijs van een doos medische mondkapjes type II ligt rond de 5 euro. Zijn medische mondkapjes van minimaal type II niet op voorraad? Dan adviseert de overheid om een ander medisch mondkapje voor eenmalig gebruik te kopen.
Mondkapje veilig gebruiken
Doe het volgende om je mondkapje op een veilige manier te gebruiken:
- Was je handen met water en zeep voordat je het mondkapje opzet. Of gebruik desinfectiemiddel.
- Gebruik bij het opzetten de touwtjes of elastieken en raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Vermijd ook het aanraken van je gezicht (ogen, neus en mond).
- Het mondkapje moet goed aansluiten op het gezicht en zowel mond als neus bedekken.
- Raak het mondkapje tijdens het dragen niet aan. De touwtjes of elastieken kun je wel aanraken.
- Zorg bij het afzetten dat je de binnenkant van het mondkapje en je gezicht niet aanraakt. Daarna was je je handen opnieuw met water en zeep.
- Was je handen opnieuw als je het in de wasmachine hebt gestopt.
Mondkapjes eenmalig gebruiken
Medische wegwerpmondkapjes moet je na 1 keer gebruiken weggooien. Ze mogen bij het restafval.
Bij elke reis met het openbaar vervoer heb je een schoon mondkapje nodig. Reis je ergens heen en op een later moment weer terug? Dan moet je dus 2 mondkapjes meenemen.
Tips voor comfortabel mondkapje
Het dragen van een mondkapje kan best even wennen zijn. Sommige mensen vinden het benauwend. Anderen bemerken huidirritatie. Enkele tips:
Verzorg je huid
Een reiniger en vochtinbrengende crème zijn geen overbodige luxe. Was je handen met water en zeep voordat je je mondkapje aantrekt of afdoet. Was ze ook voordat je je gezicht aanraakt.
Verwissel je mondkapje regelmatig
Sowieso hoor je een mondkapje maximaal 4 uur te dragen, maar vervang het eerder als je merkt dat het vochtig wordt. Een vochtig masker kan ademen moeilijker maken en een vochtige omgeving op je gezicht creëren.
Heb je een bril? Draag een mondkapje met neusbrug
Als je een bril hebt, kan het dragen van een mondkapje leiden tot wazige glazen. Je adem vindt namelijk zijn uitweg aan de bovenkant van het mondkapje. Een mondkapje met een neusbrug van dun metalen draad kan dit probleem verhelpen. Want die sluit beter aan op je neus.
Bronnen: Rijksoverheid, RIVM, OMT, Which?
Nieuw & interessant
- 25 aug.
Corona-zelftests
Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt. - 15 dec.
CoronaMelder-app: veelgestelde vragen
De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen. - Nieuws | 5 jul.
CBD lanceert Keurmerk Zelfzorg Online
Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld. Dit keurmerk moet consumenten zekerheid en vertrouwen geven bij het online kopen van zelfzorggeneesmiddelen.