icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Aangifte Schenkbelasting

Eerste indruk
|
Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.
kirsten van loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 1 juni 2017

schenkbelasting

Conclusie

Je kunt nu kiezen op welke manier je aangifte schenkbelasting doet. Dit past in het tijdperk waarin je steeds meer zaken online kunt regelen. Het grote voordeel van online ten opzichte van offline is dat je niet alle vragen hoeft te doorlopen en dat je je aangifte met één druk op de knop kunt verzenden. Dat scheelt weer een ommetje naar de brievenbus. Een nadeel is dat je na invulling van het formulier niet ziet welk bedrag je eventueel aan schenkbelasting moet betalen (bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting zie je het te betalen bedrag wel); dit kun je weer uitrekenen met een aparte rekenhulp op de site van de Belastingdienst. Niet handig dus.

Gebruiksvriendelijk

Als je de aangifte online doet heb je als voordeel dat je de vervolgvragen overslaat die niet van toepassing zijn voor jou. Daarnaast werk je in 1 formulier in plaats van een formulier en een apart document als toelichting. In de online aangiftemodule kun je klikken op het vraagtekensymbool voor het openen van een toelichtingsveld. Het is aan te raden om de toelichting te lezen om het maximale uit de vrijstellingen te halen.

Wanneer doe je aangifte schenkbelasting?

Bij het online aangifte doen is meteen duidelijk wanneer je wel of geen aangifte moet doen. Als een schenking krijgt die binnen de jaarlijkse vrijstelling valt, hoef je geen schenkbelasting te betalen. Je hoeft dan ook geen aangifte te doen. Ontvang je je meer in dan het vrijgestelde bedrag, dan moet je aangifte schenkbelasting invullen en opsturen voor 1 maart van het jaar na de schenking.

Ontvang je je een bedrag onder de eenmalige vrijstelling voor kinderen, dan hoef je geen belasting te betalen, maar moet je wél aangifte schenkbelasting doen. Dat geldt ook voor een vrijgestelde schenking voor de eigen woning.

Stappenplan

 1. Verzamel gegevens over de schenking, schenker en ontvanger.
 2. Ga naar Mijn.Belastingdienst.nl en log in met je DigiD, Idensys of iDIN.
 3. Klik op het tabblad Formulieren en kies voor het formulier Schenk aangifte 2017. Klik op de link Ik wil aangifte schenkbelasting doen.
 4. Invullen van gegevens over de ontvanger, schenker, schenking, vrijstelling en aanslag.
 5. Ondertekenen met DigiD en verzenden van aangifte.

Meer weten over schenken en schenkbelasting?

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  2 jan.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  11 okt.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.