! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Creditcards

Een creditcard is bijna onmisbaar als je weleens reist of online aankopen doet. Waar moet je op letten bij de aanschaf en het gebruik?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 oktober 2021

Onderdeel van betaalpakket

Een creditcard is vaak een onderdeel van een betaalrekening of -pakket. Bij sommige uitgebreide betaalpakketten is een tweede creditcard zelfs 'gratis'.  Gebruik je geen (tweede) creditcard? Dan kan het misschien voordeliger zijn een ander (goedkoper) betaalpakket te kiezen.

De meeste banken bieden een creditcard aan. Alleen Triodos Bank heeft geen eigen creditcard. Ben je klant bij Triodos Bank dan kun je een 'losse' (niet bank -gebonden) creditcard aanschaffen. Denk aan de ANWB Visa Card, de Mastercard Classic en de Bijenkorf Card. Dit kan natuurlijk ook als je bij één van de andere banken bankiert. Bijvoorbeeld als je een pakket hebt waar een creditcard niet bij de prijs inbegrepen is. 

De meeste creditcards zijn van uitgever ICS, zowel die van banken (behalve ING en Rabobank) en als de 'losse' creditcards.

Kosten

De prijs van een creditcard varieert van rond de €15 tot boven de €100 per jaar. Vaak geldt: hoe duurder de kaart, hoe hoger de bestedingslimiet en hoe langer je spullen na aankoop verzekerd zijn. 

Als je buiten eurolanden betaalt of geld opneemt met een creditcard betaal je meestal extra kosten. De kosten variëren per creditcard.

Soms betaal je ook rente over het uitstaande saldo op je creditcard. Als je elke maand je uitstaande saldo moet aflossen hoeft dat niet. Maar als je elke maand een deel aflost (gespreid betalen) wel.  Je betaalt dan rente, vaak zo'n 10%. 

Bij ICS is gespreid betalen alleen nog mogelijk voor klanten die er al gebruik van maken en niet voor nieuwe klanten. Omdat gespreid betalen een vorm van krediet is, heeft ICS een zorgplicht. Er wordt dan regelmatig gecontroleerd of het krediet nog bij je huidige financiële situatie past.

Let op: geld opnemen met een creditcard is altijd duur, ook in Nederland. Je betaalt vaak een percentage van het opgenomen bedrag (rond de 4%). Daarnaast betaal je buiten eurolanden een koersopslag.

Kosten gebruik creditcard buiten eurolanden

  Betalen
(koersopslag)
Geld opnemen
(kosten per opname + koersopslag)
American Express 2,5% 3,5% (min. €4,50) + 2,5%
Bunq (Travel Card of debit Mastercard) gratis €0,99 
ICS (ABN Amro, ANWB Visa Card, ASN Bank, Bijenkorf Card, Knab, Mastercard Classic, RegioBank, SNS, World Card) 2% 4% + 2%
ICS (ANWB Visa Card Gold, Bijenkorf Card Glod, Mastercard Gold) 1,5% 4% + 2%
ING 2% 2% (min. €4,50) + 2%
Rabobank 2% €4,50 + 2%
Revolut gratis/0,5% gratis/2%
 • ICS: korting op de kosten voor een geldopname bij een positief saldo op je creditcard. Je betaalt 1% van het opgenomen bedrag  (max €1,50) plus de koersopslag van 2%.  Ook krijg je een (kleine) rentevergoeding over het positieve saldo.
 • Bunq: met Bunq Easy Money  zijn de eerste 10 opnames per maand gratis.
 • Revolut: betalen tot €5000 per maand gratis , daarna 0,5% per betaling. Geldopnames zijn tot €200 gratis per maand, daarna 2% per opname.
 • Rabobank: klanten krijgen sinds april 2020 in fases een nieuwe creditcard. Lees de veelgestelde vragen over de nieuwe creditcards van de Rabobank.

Let op: sinds de invoering van PSD2 in februari 2019 mogen (web)winkels in Europa geen toeslag meer rekenen als je betaalt met je creditcard. Dit zijn andere kosten dan de kosten die je betaalt voor betalen en geld opnemen in niet-eurolanden en de kosten voor geld opnemen met je creditcard.

Voordelen betalen met een creditcard

Chargeback-regeling

Een belangrijk voordeel van betalen met een creditcard is de zogenaamde chargeback-regeling (ook wel aflevergarantie of GeldTerugService genoemd). Dit betekent dat je een betaling kan betwisten.

Dit kan bij de meeste creditcards als een dienst niet is geleverd. Dat kan zijn om dat het bedrijf waar je iets besteld hebt failliet is, Maar ook als het om een annulering van een vliegreis (door de vliegtuigmaatschappij) gaat of om een bestelling die is zoekgeraakt.

Met een creditcard van Mastercard, Visa of American Express (bijna alle creditcards in Nederland) kun je een betaling betwisten. Het hangt van de voorwaarden van de creditcard af hoelang je hebt om dit te doen. Soms geldt die termijn pas vanaf de levering van het product en niet vanaf de aankoopdatum.

Voor een betwisting moet je vaak een formulier invullen en bewijsstukken meesturen. Soms moet je het verzoek ook nog motiveren. Hoe dit precies werkt, verschilt per creditcarduitgever.

Let op: een betaling met PayPal kun je ook betwisten via een geschil en claim. Maar je bent niet dubbel gedekt bij een betaling met PayPal en een daaraan gekoppelde creditcard. Een betwisting bij de creditcardmaatschappij is dan niet meer mogelijk.

Aankoopverzekering

Een voordeel van betalen, online of in de winkel, met je creditcard is dat je aankoop verzekerd is tegen diefstal, verlies en beschadiging. Dit geldt niet voor een aankoop met je betaalpas of bijvoorbeeld iDeal. Alleen SNS-klanten met SNS Compleet hebben ook bij aankopen met hun betaalpas een aankoopverzekering.

De aankoopverzekering geldt voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 90 dagen), afhankelijk van welke creditcard je hebt. Ook zijn sommige producten uitgesloten (bijvoorbeeld sieraden). Er geldt ook vaak een eigen risico.

Tips bij de aanschaf van een creditcard

Als je een creditcard wilt aanschaffen, kun je op de volgende punten letten:

 • Wat zijn de jaarlijkse kosten voor de kaart?
 • Wat is het bestedingslimiet?
 • Gelden er inkomenseisen?
 • Hoe moet je aflossen: bijvoorbeeld elke maand het hele openstaande bedrag of kun je ook gespreid betalen en wat is dan de rente?
 • Is er sprake van BKR-toetsing en -registratie?
 • Wat zijn de kosten voor betalen en geld opnemen?
 • Is er een aflevergarantie of chargeback-regeling?
 • Is er een aankoopverzekering en tot hoe lang na aankoop zijn je spullen verzekerd?
 • Zijn er nog extra's zoals een bagage- of vluchtvertragingsverzekering en wat zijn de voorwaarden van deze verzekeringen?

Extra authenticatie-stap bij online betalingen

De herziene richtlijn voor betaaldiensten, PSD2, verplicht 'Strong Costumer Authentication (SCA)' voor online betalingen. Dit moet de veiligheid verbeteren.

Dit betekent dat tweestapsverificatie verplicht is. De bank, creditcarduitgever of andere betaaldienstverlener controleert je identiteit dan op een combinatie van minimaal 2 gegevens:

 • Iets wat alleen de klant weet en onthoudt, zoals een geheime pincode of wachtwoord.
 • Iets wat alleen de klant in bezit heeft, zoals een persoonlijke pinpas, smartphone of armband met betaalchip.
 • Iets wat alleen de klant is en kenmerkt, zoals een vingerafdruk of gezichtsscan (met biometrie).

In Nederland heeft dit vooral gevolgen voor betalingen met een creditcard. Betalingen met iDeal bijvoorbeeld voldoen al aan de eisen van SCA.

Dienstverleners moeten de extra stappen eind 2020 hebben ingevoerd. Vanaf dat moment kun je online meestal niet meer alleen met je creditcardnummer, naam, vervaldatum en CVC-code betalen. 

In sommige gevallen is SCA niet verplicht. Bijvoorbeeld bij terugkerende betalingen (na een eerste betaling met SCA) en meestal voor bedragen onder de €30.

Vanaf 1 oktober moet je een online betaling steeds vaker met je creditcard met SCA goedkeuren. Je kunt de stappen volgen die tijdens de betaling worden aangegeven. Welke stappen dit precies zijn, hangt af van creditcarduitgever (zoals ICS of je bank).

Prepaid creditcard en debit creditcards

Je kunt een prepaid creditcard aanvragen zonder BKR-toetsing. Dit kan omdat je er vooraf zelf geld op moeten storten. Je leent dus geen geld.

Er zijn verschillende prepaid creditcards, bijvoorbeeld van Mastercard en Pay2d. Ook zijn er verschillende soorten kaarten, voor verschillende doeleinden:

 • Fysieke (voor op reis bijvoorbeeld) en virtuele kaarten (voor online aankopen)
 • Oplaadbare kaarten (steeds weer opnieuw te gebruiken) en niet-oplaadbare kaarten (meer als cadeaukaart bedoeld)
 • Kaarten met een speciaal doel, zoals een reis (voorbeelden zijn de prepaid creditcard van Revolut en de Travel Card van Bunq)

Er zijn ook verschillende soorten aanbieders. Grote bedrijven, die ook gewone creditcards uitgeven zoals ICS en kleine bedrijven die uitsluitenden prepaid creditcards aanbieden. 

Voordelen prepaid creditcard 

 • Je kunt niet meer geld uitgeven dan je hebt
 • Geen BKR-registratie
 • Geen hoge rente over een uitstaand saldo

Nadelen prepaid creditcard

 • Vaak worden er allerlei variabele kosten in rekening gebracht. Bijvoorbeeld voor geld storten op de kaart en voor het niet gebruiken van de kaart. 

 • De kaarten worden vaak niet geaccepteerd als borg voor bijvoorbeeld een huurauto.
 • Vaak is er geen chargeback-regeling en/of aankoopverzekering.
 • Veel aanbieders van prepaid creditcards zijn niet in Nederland gevestigd. Als je een vraag, probleem of klacht hebt, kun je niet bij een Nederlandstalige klantenservice terecht.

 

Nieuwste artikelen