! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afslanksupplementen: werken ze?

Fabrikanten doen je graag geloven dat de kilo’s eraf vliegen als je maar de juiste supplementen gebruikt. Webwinkels, drogisterijen en natuurvoedingswinkels liggen er vol mee. Maar hoeveel effect hebben zulke pillen en poedertjes echt?

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 juni 2019

Gevaarlijke dieetsupplementen v2 1200x800

De beloftes op afslanksupplementen zijn vaak flink aangedikt. De bestanddelen in de supplementen hebben vaak wel wat effect, maar leiden in het gunstigste geval slecht tot enkele kilo’s gewichtsverlies. Bovendien is het effect van korte duur. Als je stopt met de supplementen, komen de verloren kilo’s er vaak weer net zo hard aan.

Om slanker te worden blijft het devies: minder eten en meer bewegen. Dat werkt beter dan welk afslanksupplement ook.

  Vermijd louche webwinkels

  Wil je ondanks het matige effect toch een afslankmiddel proberen? Kijk dan uit met supplementen via onbetrouwbare aanbieders, zoals louche webwinkels. Deze verkopen soms supplementen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. 

  5 soorten werkzame stoffen 

  De werkzame stoffen in afslankmiddelen kun je onderverdelen in 5 categorieën:

  • stimulantia
  • hongerremmers
  • opnameblokkers
  • herverdelers
  • vochtafdrijvers

  Stimulantia

  Stimulantia imiteren de werking van adrenaline en andere stesshormonen. Zulke stoffen verhogen onder andere je lichaamstemperatuur en laten je hart sneller kloppen. Ze stimuleren daardoor je energieverbruik en kunnen het hongergevoel verminderen. Ook verdrijven ze vermoeidheid, wat je actiever maakt. De bekendste is cafeïne.

  Let op! Stimulantia kunnen nare bijwerkingen hebben. 

  Hongerremmers

  Zoals de naam al zegt, zijn verminderen deze stofjes de eetlust. De belofte is dat je er minder van gaat eten en zo afvalt. Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren werken.

  Soms gaat het om vezels die in de maag opzwellen (door water) en de maag vullen. Andere stoffen laten de hersenen geloven dat we geen honger hebben. Weer andere, zoals azijn, zorgen voor een langzamere vertering.

  Opnameblokkers

  Deze groep bestanddelen remt volgens de supplementenindustrie de opname van energierijke voedingstoffen, zoals vet, uit de voeding. Doordat je minder voedingsstoffen opneemt verlies je gewicht.

  Een bekend supplement in deze categorie is XL-S Medical-vetbinder. Het bevat onder andere vezels uit de Opuntia-cactus. Volgens de producent maken deze vezels zich in het spijsverteringskanaal vast aan vet in de voeding. Het vet zou dan niet meer in de darm worden opgenomen en je lichaam via de ontlasting verlaten. 

  Herverdelers 

  Deze groep bestanddelen heeft als effect dat de spieren iets meer energie opnemen en het vetweefsel juist iets minder. De samenstelling van je lichaam verschuift dus naar wat minder vet en wat meer spieren.

  Stoffen in herverdelers zijn vaak alleen op dieren getest. Over de werkzaamheid bij mensen is niets bekend. Het is dus zeer de vraag of je er echt door afvalt. 

  Vochtafdrijvers 

  Zoals de naam al zegt, zijn dit stoffen die vocht afdrijven. Daar heb je niet veel aan. Als je wilt afvallen wil je vet kwijt, geen water. Het verloren gewicht aan water drink je er ook zo weer aan. Toch gebruiken fabrikanten van afslanksupplementen zulke stofjes regelmatig. 

  Lees ook:

  Nieuw & interessant

  • Ontbijtgranen 1200x800
   Nieuws  |  2 jul.

   Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

   Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
  • dieet-pillen
   17 jun.

   Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

   Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
  • zeewier
   3 jun.

   Voedingshypes

   Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
  • gluten vrij
   3 jun.

   Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

   Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.