icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autodiefstal: wat vergoedt de autoverzekering?

Bij diefstal van de auto krijg je niet automatisch een uitkering. Dit is afhankelijk van de dekking maar ook van de beveiligingseisen die de autoverzekering stelt aan de auto.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 december 2017

inbraak diefstal auto

Auto gestolen, wat nu?

 • Meld diefstal van je auto direct bij de politie en je autoverzekeraar. De verzekeraar kan je polis dan (tijdelijk) stopzetten en je - afhankelijk van de polis - een vervangende auto bieden.
 • Je kunt ook alleen bellen naar het VBV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit). Met een telefoontje wordt de diefstal dan gemeld bij zowel de politie als de verzekeraar.

Uitkering bij diefstal

Bij diefstal is de uitkering afhankelijk van je autoverzekering.

Geen schade-uitkering?

Weigert je autoverzekeraar schade uit te keren na de diefstal? Kijk dan op het klachtenloket het Kifid of het register van Rechtspraak.nl of er over soortgelijke situaties al juridische uitspraken zijn gedaan. Die kun je aandragen om alsnog een vergoeding te krijgen.

Voorbeeld: een boer had zijn auto op zijn akker laten staan met de sleutels er nog in. De auto werd gestolen en in brand gestoken. De verzekeraar wil geen schade uitkeren, omdat na de diefstal de dekking zou zijn vervallen. De kantonrechter oordeelt echter dat de brandschade wél gedekt is en de verzekeraar de dagwaarde van de auto, €12.500, daarom alsnog moet uitkeren.

Diefstal autosleutels

 • WA-dekking
  Geen dekking
 • WA+dekking (beperkt casco)
  Bij vrijwel alle autoverzekeraars valt diefstal van autosleutels onder de beperkt cascodekking. Maar als je je autosleutel zelf verliest, heb je met een WA- of een beperkt cascoverzekering geen recht op een vergoeding. Je betaalt nieuwe sleutels dan uit eigen zak.
 • Allriskdekking (volledig casco)
  Met een volledig cascoverzekering kun je de sleutels doorgaans wel claimen. Als je een vervangende sleutel laat maken na diefstal, heeft dat geen gevolgen voor je bonus-maluspositie. Maar als je hem zelf bent kwijtgeraakt wel, wat ook gevolgen heeft voor je schadevrije jaren.

Lees ook:

Test autoverzekeringen