icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade door joyriding

Als je auto is misbruikt voor het maken van een joyride, of je hebt schade geleden door een joyrider, hoe krijg je dan je schade vergoed? Dat hangt af van de situatie. Lees wat je kunt doen.
Nanni Tempelman
Nanni Tempelman

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  18 april 2018

autosleutels-in-huis

Joyriding is rijden in een voertuig zonder dat de eigenaar hier toestemming voor geeft. Dit komt zeker 300 keer per jaar voor. Omdat de joyrider meestal geen rijbewijs heeft, gebeuren daarbij vaak ongelukken.

Schade na joyride zonder geweld

Lagen je autosleutels makkelijk voor het grijpen of zaten ze nog in het contactslot van je auto? Als je auto vervolgens gebruikt wordt voor een joyride, spreken we van ‘joyriding zonder geweld’. Je autoverzekeraar keert de schade uit die de joyrider met je auto aan derden heeft veroorzaakt. Joyriding zonder geweld valt namelijk onder de WA-dekking van je autoverzekering.

Schade na joyride met geweld

Van een joyride met geweld is sprake als bijvoorbeeld een autoruit wordt ingeslagen of je je auto onder bedreiging moet afstaan. Schade die de joyrider vervolgens met je auto aan (eigendommen van) een ander veroorzaakt, wordt in dat geval niet door je autoverzekeraar vergoed.

De eigenaar van de auto waarmee de joyride plaatsvond hoeft natuurlijk niet voor de schade op te draaien. De schade aan derden kan alleen verhaald worden op de joyrider. Je kunt daarvoor je rechtsbijstandsverzekeraar inschakelen als je die hebt. Lukt dat niet of niet voldoende? Dan kun je de schade (laten) verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade aan de auto waarmee joyride plaatsvond

Schade aan de auto die gebruikt is voor een joyride, valt niet onder de WA-dekking van je auto. Heb je een beperkt casco of allriskverzekering voor je auto, dan krijg je de schade aan je auto wel vergoed via je autoverzekeraar. Het maakt daarbij niet uit of het ging om een joyride met of zonder geweld. 

Heb je alleen WA-dekking dan kun je proberen de schade te verhalen op de joyrider. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan die je daarbij helpen, of je kunt je richten tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Heeft de joyrider je auto meegenomen zonder geweld te gebruiken, dan kun je de schade aan je eigen auto niet claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Is een minderjarige met je auto gaan joyriden?

  • Schade die (je) kinderen tot 18 jaar bij joyriding zonder geweldpleging veroorzaken aan derden, valt (net als bij meerderjarigen) onder de WA-dekking van je autoverzekering. Schade aan je eigen auto is niet gedekt op de WA-dekking.
  • Heeft een jeugdige joyrider je de auto mét geweldpleging bemachtigd en daarbij schade aan derden veroorzaakt? Dan valt die schade onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) van de ouders.

De meeste AVP-verzekeraars bieden ook een (beperkte) dekking voor de schade aan je eigen auto, wanneer de minderjarige joyrider je auto met geweldpleging heeft bemachtigd. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je alleen een WA-dekking hebt voor je auto. De maximale uitkering varieert van €5000 (Aon Direct, Hema, ING) tot €15.000 (Nederlanden van Nu, Delta Lloyd, InShared, Klaverblad, Generali, Ohra).

Kun je de schade claimen op een andere verzekering (bijvoorbeeld een autoverzekering met beperkt- of volledig cascodekking) dan keert de AVP niet of slechts deels uit. De AVP van Centraal Beheer, NowGo en Zelf keert nooit een vergoeding uit voor schade aan de eigen auto.

Let op:  Lees altijd de aanvullende voorwaarden die verzekeraars hanteren. Sommige verzekeringen eisen (in hun aanvullende voorwaarden) dat je aangifte van joyriding doet bij de politie. Gaat het om je eigen kind dan kun je dus voor een moeilijke keuze komen te staan.

Praktijkvoorbeeld: 14-jarige joyrider ramt kebabzaak

In Zandvoort rijdt een 14-jarige jongen een kebabzaak binnen en richt daarbij een ravage aan. Naar verluidt was hij op de vlucht geslagen voor de politie na het negeren van een stopteken. De jeugdige joyrider vliegt uit de bocht, raakt een geparkeerde scooter, een bloembak en ramt vervolgens de kebabzaak.

De jongen wordt aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De eigenaar van de kebabzaak en zijn gasten komen gelukkig met de schrik vrij. Maar hoe wordt de aangerichte schade vergoed?

Joyride zonder geweld
Omdat blijkt dat de 14-jarige jongen zonder problemen aan de autosleutels van zijn moeder is gekomen, is er verzekeringstechnisch sprake van een joyride zonder geweld. Schade die daarbij aan derden - zoals de eigenaar van de scooter en eigenaar van de kebabzaak - wordt aangericht, valt onder de WA-dekking van de autoverzekering.

Helaas heeft de moeder van de jongen minder geluk met alleen een autoverzekering met WA-dekking. De schade aan haar eigen auto is dan uitgesloten van de dekking. Met een beperkt casco- of een allriskverzekering had ze de schade wel kunnen claimen.

Omdat de jongen geen geweld heeft gebruikt om de auto te bemachtigen, kan zijn moeder ook geen vergoeding krijgen via haar aansprakelijkheidsverzekering, ook al is haar zoon nog minderjarig.

Test autoverzekeringen