! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Familiebank: zo regel je een lening binnen de familie

De familiebank biedt veel voordelen, maar je moet er wel even rustig voor gaan zitten. Hoe regel je een onderhandse lening binnen familie voor de eigen woning en waar moet je allemaal aan denken?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 oktober 2020

familiebank-lening

3 highlights uit het artikel

1. Lang niet altijd een notaris nodig

Als ouders een hypotheek als onderpand willen, dan is er een notaris nodig bij het optuigen van een familielening. Maar anders kan het ook zónder notaris. We helpen je daarbij op weg met praktische tips en belangrijke aandachtspunten.

2. Rente is aftrekbaar

Als je de lening voor je woning gebruikt, mag je de rente aftrekken in de belastingaangifte. Een van de belangrijkste voorwaarden voor renteaftrek is dat je jaarlijks een stukje van de lening aflost. We beschrijven ook enkele situaties waarin dat niet hoeft, want dan levert de familielening extra voordeel op. Als er moet worden afgelost, ligt annuïtair aflossen meer voor de hand dan lineair aflossen.

3. Kies het rentepercentage bewust

Of je nu een renteloze lening wil of een rente van 10%, het kan allemaal. In het algemeen geldt: hoe hoger de rente, hoe groter het voordeel van de familielening. Het kind krijgt dan meer renteaftrek. Maar de fiscus kan bij een onzakelijk hoge rente de renteaftrek beperken en soms schenkbelasting heffen.

Het is financieel erg aantrekkelijk om je kinderen geld te lenen voor de eigen woning. Tenminste, als de lening slim is ingericht. Deze zogenoemde 'familiebank' is een onderhandse lening. Deze lening ook mogelijk tussen andere familieleden, bijvoorbeeld tussen grootouders en kleinkinderen. En zelfs tussen personen die geen familie van elkaar zijn.

In dit artikel gaan we er steeds van uit dat ouders geld lenen aan hun kind, omdat dat veruit het vaakst voorkomt.

Familiehypotheek zonder gedoe

Afspraken over de lening kun je het best vastleggen in een schriftelijke overeenkomst. Dan is het voor alle partijen duidelijk wat de spelregels zijn. Niet alleen voor de ouders en het kind, maar ook voor broers en zussen. Dat kan gedoe in de familie voorkomen.

Een schriftelijke overeenkomst biedt ook uitkomst als de Belastingdienst om een toelichting vraagt. Dit kan mét of zonder tussenkomt van een notaris. De gegevens over de onderhandse lening die je afsluit bij je ouders geef je via je belastingaangifte door aan de fiscus.

Is er recht op renteaftrek?

Als je als kind de lening gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, is de rente op de lening aftrekbaar als je je aan alle regels houdt. Een hypotheekrecht is geen voorwaarde voor aftrek.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Word lid van Geld & Recht en krijg toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue