! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stappenplan uitvaart regelen

Rondom een overlijden moet je van alles regelen. Het begint al direct met het regelen van de uitvaart. Wat moet je regelen vóór en tijdens de uitvaart?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 mei 2021

uitvaart-regelen

Regel een verklaring en doe aangifte van overlijden

Bel de huisarts als iemand is overleden. Hij of zij komt dan langs om een verklaring van overlijden af te geven. Overlijdt iemand in het ziekenhuis? Dan doet de behandelend arts dit.

Er moet ook aangifte gedaan worden bij de gemeente. Je krijgt van de ambtenaar van de burgerlijke stand een uittreksel van de akte van overlijden. Maak van deze akte van overlijden kopieën. Je hebt deze nodig als je zaken moet regelen. Veel instanties vragen er een op te sturen of af te geven. Geef nooit de originele akte weg.

Vaak doet de uitvaartondernemer de aangifte van overlijden bij de gemeente. Ook vraagt hij dan meestal direct toestemming om de overledene te laten begraven of cremeren. Voor deze toestemming heeft de uitvaartondernemer de verklaring van overlijden nodig. Vraag de uitvaartverzorger of hij dit inderdaad regelt.

Ga na of er al zaken geregeld zijn door overledene

 • Heeft de overledene zijn wensen kenbaar gemaakt aan nabestaanden, op papier of al besproken met een uitvaartondernemer?
 • Had de overledene een uitvaartverzekering of een andere financiële regeling?
 • Was de overledene lid van een uitvaartvereniging?
 • Is er een testament of wilsbeschikking?
 • Is er een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten?

Als je niet weet of de overledene een verzekering had, of je kunt het polisblad niet vinden, dan kun je bij het Verbond van Verzekeraars een aanvraag indienen om een polis te zoeken. Het Verbond van Verzekeraars gaat dan bij de aangesloten verzekeraars na of de overledene verzekerd was.

Neem contact op met een uitvaartverzorger

 • Bedenk of je een uitvaartondernemer wilt die is aangesloten bij het Keurmerk Uitvaart.
 • De kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk oplopen. Kijk of je zaken zelf kunt regelen en informeer naar de kosten.

Tip: Neem de tijd om een uitvaartondernemer te kiezen. Soms denken nabestaanden dat ze direct na het overlijden een uitvaartondernemer moeten bellen, maar dat is niet nodig.

  Verder regelen voor de uitvaart

  Als je de uitvaart door een uitvaarverzorger laat regelen, doet deze het meeste werk voor je. Maar denk ook na over wat je wilt tijdens de uitvaart.

  • Wil jij zelf iets zeggen tijdens de afscheidsbijeenkomst? Zijn er andere naasten die iets willen zeggen?
  • Welke muziek wil je dat er gedraaid wordt?
  • Wil je foto’s laten zien tijdens de afscheidsbijeenkomst?
  • Bedenk na over de verschillende manier van condoleren. Kies je voor een condoleanceregister dat bezoekers voor aanvang van de uitvaart kunnen invullen? Of kies je een andere vorm, zoals een online condoleanceregister? En hoe wil je bezoekers van de uitvaart de nabestaanden laten condoleren? Vaak vormen de bezoekers van de uitvaart een rij, maar tegenwoordig kiezen nabestaanden er vaker voor om zelf rond te lopen.

  Tijdens de uitvaart

  Sommige inbrekers houden in de gaten wie er een uitvaart heeft en dus niet thuis is.

  • Zet geen adresgegevens in een rouwadvertentie in de krant of op social media. Gebruik het adres van de uitvaartondernemer als correspondentieadres.
  • Vraag mensen uit de buurt om op de dag van de uitvaart een oogje in het zeil te houden.

  Ook na de uitvaart moet je ook nog van alles regelen. 

   

  Doe mee met de Consumentenbond

  De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen rondom uitvaart. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

  Word lid

  Lees verder

  Nieuw & interessant

  • grafrechten-begraafplaats
   28 mei.

   Besparen op grafrechten

   Gemeentelijke begraafplaatsen rekenen hoge kosten voor een graf. Kijk je verder dan de begraafplaats om de hoek, dan betaal je misschien een stuk minder.
  • yarden
   5 mei.

   Veelgestelde vragen over Yarden

   Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
  • Home header erven en schenken

   Erven en schenken

   Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.

  • Praat mee op de Community

   Over onze inkomsten

   De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een uitvaartverzekering via de keuzehulp uitvaartverzekering. Ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking. Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.