icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Handige rekenhulpen bij de aangifte

Je hoeft niet alles zelf uit te rekenen. Een overzicht van de belangrijkste rekenhulpen van de Belastingdienst nu je bij Mijn Belastingdienst geen gratis rekenhulp meer kunt downloaden.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel handige rekenhulpen

Inkomstenbelasting berekenen

Sinds je alleen nog via Mijn Belastingdienst digitaal aangifte kunt doen, kun je geen gratis rekenhulp meer downloaden. Dat is onhandig als je bijvoorbeeld een ander wilt helpen zonder dat je in je eigen aangifte inlogt.

De Consumentenbond ontving veel signalen van teleurgestelde leden hierover, maar heeft de Belastingdienst helaas niet kunnen overtuigen tóch zo’n rekenprogramma inkomstenbelasting beschikbaar te stellen. Je hebt nu altijd een DigiD of een machtiging nodig.

Met je DigiDi kun je uiteraard wel je eigen belasting over dit jaar berekenen door een voorlopige aangifte in te vullen. Er staat in dat geval niets van te voren ingevuld, dus die klus is groter dan een aangifte indienen over het voorgaande jaar in maart of april.

Als je de berekening af hebt, kun je er voor kiezen of je de voorlopige aangifte wel of niet wilt indienen. In dat opzicht is de berekening toch nog vrijblijvend.  

Fiscaal voordelig sparen met een lijfrente

Ga na hoeveel je mag aftrekken als je spaart met een lijfrente, bijvoorbeeld voor de aanvulling van je pensioen.

Bijleenregeling

Bij aankoop van een nieuwe woning krijg je soms te maken met de bijleenregeling. Die komt er kortgezegd op neer dat je een deel van de rente voor de lening voor een nieuw huis (of verbouwing) niet mag aftrekken als je de overwaarde op je vorige woning niet in je nieuwe huis stopt. 

Bereken de maximale hypotheek met hypotheekrenteaftrek na aankoop van een nieuw huis (die wordt hier ‘eigenwoningschuld’ genoemd).

Hypotheek aflossen

Heb je in of na 2013 een eerste of hogere lening gesloten voor je eigen woning? Dan moet je (voor het meerdere) voldoen aan de aflossingseis om je recht op hypotheekrenteaftrek niet te verliezen.

Bereken hoeveel je minimaal afgelost moet hebben op 31 december van elk jaar. De bank berekent dit automatisch voor je, maar bij een lening van je ouders moeten jullie dit zelf doen.

Middeling

Als je de afgelopen 7 jaar sterk wisselende inkomsten had, kun je soms een flinke som geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat geldt bijvoorbeeld vaak als je:

 • in die periode je eerste goedbetaalde baan kreeg;
 • ruim voor je pensioendatum stopte met werken;
 • een sabbatical nam;
 • een ondernemer bent met sterk wisselende inkomsten.

Levert middeling je een leuk bedrag op? Print de berekening dan uit en stuur hem als bijlage bij een verzoek om middeling naar de Belastingdienst.

Toeslagen berekenen

Heb je een zorgverzekering, huurhuis of kinderen? Dan kun je, afhankelijk van je inkomen, misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Met deze rekenhulp van de belastingdienst kun je een proefberekening maken van de toeslagen waar je mogelijk recht op hebt.

Er zijn 4 toeslagen

Je kunt ook je toetsingsinkomen berekenen, dat van belang is bij de vraag of je recht hebt op een toeslag.

Belasting over schenking

Reken uit hoeveel belasting je moet betalen over ontvangen schenkingen.

Belasting over erfenis

Reken uit hoeveel belasting je moet betalen over een ontvangen erfenis.

Motorrijtuigenbelasting

Reken uit hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen.

Meer over belasting:

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Afbeelding-brief-Belastingdienst
  Nieuws  |  12 dec.

  Laat je niet misleiden

  Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten.