icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Handige rekenhulpen bij de aangifte

Je hoeft gelukkig niet alles zelf uit te rekenen. Wij zetten de belangrijkste rekenhulpen van de Belastingdienst en andere aanbieders voor je op een rij.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 januari 2019

Artikel handige rekenhulpen

Inkomstenbelasting berekenen

Sinds je alleen nog via Mijn Belastingdienst digitaal aangifte kunt doen, kun je geen gratis rekenhulp meer downloaden van de Belastingdienst. Dat is onhandig als je bijvoorbeeld een ander wilt helpen zonder dat je in je eigen aangifte inlogt.

De Consumentenbond ontving veel signalen van teleurgestelde leden hierover, maar heeft de Belastingdienst helaas niet kunnen overtuigen tóch zo’n rekenprogramma inkomstenbelasting beschikbaar te stellen. Je hebt nu altijd een DigiD of een machtiging nodig om erachter te komen hoeveel inkomstenbelasting iemand moet betalen.

Met je DigiD kun je uiteraard wel je eigen belasting over dit jaar berekenen door een 'voorlopige aanslag' in te vullen in Mijn Belastingdienst. Er staat in dat geval niets van te voren ingevuld, dus die klus is groter dan het indienen van de aangifte over het vorige jaar, wat je doet in maart of april. Je vindt deze voorlopige aanslag in Mijn Belastingdienst, onder de tab ‘Inkomstenbelasting’, bij het ‘Belastingjaar 2019’. Je hebt daar de mogelijkheid om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen of te wijzigen.

Vul de aanvraag voor de voorlopige aanslag in om erachter te komen hoeveel belasting en premies je moet betalen in jouw situatie. Als je de berekening voor dit jaar af hebt, kun je er voor kiezen of je de aanvraag voor een voorlopige aanslag wel of niet wilt indienen. In dat opzicht is de berekening toch nog vrijblijvend.  

Fiscaal voordelig sparen met een lijfrente

Bouw je (in de ogen van de fiscus) weinig pensioen op? Dan kun je dit pensioentekort fiscaal voordelig aanvullen. Het bedrag dat je fiscaal voordelig mag inleggen, is de jaarruimte. Deze jaarruimte mag je ook op een later moment gebruiken, via de reserveringsruimte. Dit is het totaal van de jaarruimten die je afgelopen zeven jaar nog niet benutte. Er geldt wel een maximum. Met deze rekenhulpen ga je na hoeveel je in de aangifte inkomstenbelasting  mag aftrekken als je spaart met een lijfrente:

Tip: Blijkt uit de berekening dat je jaarruimte hebt én nog reserveringsruimte overhebt? Het is dan raadzaam om de reserveringsruimte te gebruiken voordat je de jaarruimte aanspreekt. Dat levert mogelijk voordeel op in komende jaren.

Bijleenregeling

Bij aankoop van een nieuwe woning krijg je soms te maken met de bijleenregeling. Die komt er kortgezegd op neer dat je een deel van de rente voor de lening voor een nieuw huis (of verbouwing) niet mag aftrekken als je de overwaarde op je vorige woning niet in je nieuwe huis stopt. 

Bereken de maximale hypotheek met hypotheekrenteaftrek na aankoop van een nieuw huis (die wordt hier ‘eigenwoningschuld’ genoemd).

Hypotheek aflossen

Heb je in of na 2013 een eerste of hogere lening gesloten voor je eigen woning? Dan moet je (voor het meerdere) voldoen aan de aflossingseis om je recht op hypotheekrenteaftrek niet te verliezen.

Bereken hoeveel je minimaal afgelost moet hebben op 31 december van elk jaar. De bank berekent dit automatisch voor je, maar bij een lening van je ouders moeten jullie dit zelf doen.

Middeling berekenen

Als je de afgelopen 7 jaar sterk wisselende inkomsten had, kun je soms een flinke som geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat geldt bijvoorbeeld vaak als je:

  • in die periode je eerste goedbetaalde baan kreeg;
  • ruim voor je pensioendatum stopte met werken;
  • een sabbatical nam of ander onbetaald verlof;
  • een ontslaguitkering kreeg
  • een ondernemer bent met sterk wisselende inkomsten.

Bereken of middeling je een leuk bedrag oplevert. Is dit zo? Print de berekening dan uit en stuur hem als bijlage bij een verzoek om middeling naar de Belastingdienst.

Netto salaris of uitkering berekenen

Een salarisaanbod komt meestal in de vorm van een bruto voorstel. Bereken met een snelle check wat je netto ongeveer overhoudt met de bruto/netto check op loonwijzer.nl Hierbij wordt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld ingehouden pensioenpremie of uitbetaalde reiskostenvergoeding.

Krijg je een uitkering? Bereken zelf wat je netto overhoudt van een bruto-uitkering.

Toeslagen berekenen

Heb je een zorgverzekering, huurhuis of kinderen? Dan kun je, afhankelijk van je inkomen, misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Met deze rekenhulp van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken van de toeslagen waar je mogelijk recht op hebt.

Er zijn 4 toeslagen

Je kunt ook je toetsingsinkomen berekenen, dat van belang is bij de vraag of je recht hebt op een toeslag.

Belasting over schenking

Krijg je een schenking? Dan moet je soms schenkbelasting betalen. Reken uit hoeveel belasting je moet betalen over ontvangen schenkingen. Lees ook over de vrijstellingen voor schenkbelasting.

Belasting over erfenis

Heb jij een erfenis ontvangen? Reken uit hoeveel belasting je moet betalen over deze erfenis. Lees ook meer over erfbelasting en nalatenschappen.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting) is afhankelijk van de provincie waarin je woont en het voertuig waarin je rijdt. Reken uit hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen.

Bekijk ook:

Nieuw & interessant