icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek voor je eerste huis: stappenplan

Je eerste huis kopen, een grote stap. Leuk en spannend, maar tegelijk ook lastig om je weg te vinden. Heb je een mooie woning op het oog? Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 2 maanden. Wij helpen je op weg: de route naar een hypotheek en daarmee je koophuis verloopt meestal via deze stappen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:17 januari 2018

hypotheek

Stap 1: Bepaal je budget

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel kan ik lenen? Een goede berekening vooraf geeft duidelijkheid en voorkomt dat je in de verkeerde prijscategorie gaat zoeken. Neem in je berekening ook alvast de rentevaste periode mee. Bij 10 jaar of langer mag je namelijk veel meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Begin dus met uit te rekenen wat je maximale hypotheek is en wat de gunstigste rentevaste periode is voor jou.

Stap 2: Vergelijk hypotheektarieven

Zoek uit welke hypotheekaanbieder de laagste rente biedt. Let daarbij niet alleen op de rente maar kijk ook naar de voorwaarden.

Hypotheekrente vergelijken

Je eerste huis kopen? Weet direct welke geldverstrekker de laagste rente biedt, en de beste score heeft.

Vind de laagste hypotheekrente

Huiskopen-starter

Stap 3: Ga na hoeveel eigen geld je nodig hebt

Omdat de hypotheek nooit alle kosten dekt waarmee je te maken krijgt bij de aankoop van een huis, heb je altijd eigen geld nodig. De aanvullende kosten bedragen ongeveer 6% van de aankoopprijs. Bekijk wat de eenmalige kosten van je eigen huis zijn.

Tip: Heb je geen eigen geld voorhanden? Check of jouw gemeente een Starterslening biedt. Of misschien kun je door de financiële steun van je ouders toch een huis kopen.

Stap 4: Breng je eventuele schulden in kaart

Kredietfaciliteiten, zoals een privélimiet op je betaalrekening of een creditcard, en openstaande schulden verminderen je maximale hypotheek. Beperk de kredietlimiet bij je bank en op je creditcard om een hogere hypotheek te krijgen. Vraag je BKR-score eventueel op bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je ten onrechte een achterstandscodering hebt, teken dan protest aan. Ook studieschuld vermindert je maximale hypotheek.

Stap 5: Zelf afsluiten of met hypotheekadvies?

timestaped artikel Stappenplan hypotheek2Je kunt je hypotheek afsluiten via een adviseur; je kunt ook je hypotheek zelf afsluiten zonder advies. De Consumentenbond raadt je aan om je te laten adviseren door een goede hypotheekadviseur. Een adviseur helpt je onder andere bij je keuze voor de juiste hypotheekvorm: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Ook kijkt hij of je in aanmerking komt bijvoorbeeld voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of de Starterslening.

Stap 6: Waar moet je nog meer aan denken?

Taxatierapport

Heb je definitief tot aankoop besloten, kies dan een taxateur en laat zo snel mogelijk zelf een taxatierapport maken. De hypotheekverstrekker accepteert alleen een taxatierapport voor de hypotheek als je hiervoor als koper zelf de opdracht hebt gegeven.

Verzekeringen

Houd er rekening mee dat de bank voor een deel van de hypotheek (meestal het deel dat uitkomt boven 80% van de woningwaarde) een overlijdensrisicoverzekering kan eisen. En er zijn nog meer verzekeringen die je nodig hebt voor je eerste huis.

Beding voldoende ruimte

Laat je niet opjagen. Beding bij de verkoopmakelaar voldoende ruimte om de hypotheek te regelen. Een voorbehoud van financiering van 2 tot 3 weken is vaak te weinig om een definitief akkoord van de bank te krijgen. Probeer 6 tot 8 weken te krijgen voor het rondkrijgen van de hypotheek.

Regel de papieren op tijd

nieuws-geld-verdienen-andermans-hypotheekBekijk in onze handige checklist voor de hypotheekaanvraag welke documenten je nodig hebt voor je hypotheekverstrekker of -adviseur, hoe je ze moet aanleveren en waar je verder nog op moet letten.

Stap 7: Beoordeel de hypotheekofferte

Een hypotheekofferte is een bindend aanbod. Ga je akkoord dan zitten jij en de bank er beide aan vast. Het is dus verstandig de offerte goed door te nemen. 

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Bekijk onze videoserie Nieuw huis

Adil en Laura kochten hun eerste huis. Hiervoor moest er veel geregeld geworden. Denk maar aan het in orde brengen van verzekeringen en het afsluiten van een hypotheek. Volg Adil en Laura voor tijdens en na de verhuizing in de videoserie Een nieuw huis, een nieuw avontuur.

Nieuw & interessant

 • Robuust-ZZP-Hypotheek
  Eerste indruk  |  8 okt.

  Robuust Hypotheken

  Robuust Hypotheken is een nieuwe hypotheekaanbieder. Het bedrijf richt zich uitdrukkelijk ook op ZZP’ers en mensen met een flexibel arbeidscontract.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  8 okt.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.