icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

KeePass: wachtwoordkluis workshop

Goede, unieke wachtwoorden bedenken is best een klus. En dan zijn het er ook nog zo veel! Gelukkig zijn er wachtwoordmanagers. Dit zijn programma's die jouw wachtwoorden veilig voor je opslaan. Hoe werkt dat? We helpen je op weg met het gratis programma KeePass.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:11 januari 2024

Wij hebben meerdere gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest. Welke programma’s kregen de hoogste scores? Bekijk voor het antwoord onze test wachtwoordmanagers.

Workshop wachtwoordmanager KeePass

In deze workshop leggen we je stap-voor-stap uit hoe de wachtwoordmanager KeePass werkt. KeePass is niet de meest uitgebreide wachtwoordmanager en ook niet de meest gebruiksvriendelijke. Maar het is wel een wachtwoordmanager die helemaal gratis (en open source) is. Ook is het een programma dat de wachtwoorden in een bestand op de eigen pc opslaat, dus niet op internet. Vandaar dat we KeePass aanraden aan computergebruikers die hun (zeer) belangrijke gegevens liever niet op een internetserver bewaren.

KeePass is Engelstalig en er is alleen een officiële versie voor Windows. Voor andere besturingssystemen zijn er versies die door de makers aangeraden worden.

  1. Download & installeer KeePass
    Je vindt KeePass op http://keepass.info/download.html. We raden de 'professional' versie aan (versie 2.x). Op dezelfde pagina vind je ook de versies voor andere besturingssystemen, zoals Mac OS en Linux.
  2. Maak een nieuwe wachtwoordkluis aan
    Een wachtwoordkluis heet in KeePass een 'database'. Je maakt een nieuwe kluis via File->New. Geef het bestand een naam, bijvoorbeeld 'wachtwoorden.kdbx' en bewaar het op een logische plaats.
    Je moet nu een moederwachtwoord voor je kluis opgeven. Dit wachtwoord moet je onthouden en kun je niet opslaan. Kies een sterk wachtwoord of een lange wachtzin, herhaal het wachtwoord en klik op 'OK'.

    Keepass-stap1test

    Eventueel kun je in het volgende scherm je kluis een naam geven en hem voorzien van commentaar. Dit is niet noodzakelijk. Klik op 'OK'.

    Keepass-stap2test
     
  3. Maak een nieuwe groep aan
    Binnen je kluis in KeePass kun je wachtwoorden groeperen. Als voorbeeld maken we een groep aan voor webwinkels. Klik met de rechtermuisknop op de naam van je wachtwoordkluis en kies 'add group'.

    Keepass-stap3test

    Typ in het volgende scherm de naam, bijvoorbeeld 'Webwinkels' en klik 'OK'.

    Keepass-stap4test
     
  4. Voeg een wachtwoord toe
    We gaan nu een wachtwoord toevoegen aan de groep 'Webwinkels'. Selecteer de groep 'Webwinkels', klik met de rechtermuisknop in het rechterdeel van het venster en kies 'Add Entry'.

    Keepass-stap5test

    Vul nu de gegevens in: de titel, de gebruikersnaam en eventueel het internetadres. Het wachtwoord wordt automatisch voor je gegenereerd. Je kunt het wachtwoord bekijken en wijzigen als je op het icoontje met de 3 bolletjes klikt. 

    Keepass-stap6test
    Je kunt eventueel een nog sterker wachtwoord laten genereren als je op het icoontje daaronder klikt en kiest voor 'Open Password Generator'. 

    Keepass-stap7test

    Klik als je klaar bent op 'OK'.
     
  5. Sla de kluis op
    Klik op het diskette-icoontje om je kluis, met het nieuwe wachtwoord, op te slaan.
     
  6. Knip en plak het wachtwoord
    We hebben nu een kluis met een opgeslagen wachtwoord. Als je het wachtwoord nodig hebt, kun je op de regel gaan staan, met de rechtermuis klikken, en kiezen voor 'Copy Password'. Je kunt ook direct de toetscombinatie Ctrl+C gebruiken. 

    Keepass-stap8test

    Je hebt nu 12 seconden om het wachtwoord te plakken op de juiste plek. Dit is in de basis de manier waarop KeePass en andere wachtwoordmanagers werken. Er zijn andere wachtwoordmanagers die het je nog makkelijker maken. Bijvoorbeeld door de wachtwoorden automatisch voor je in te vullen via een browseruitbreiding. Sommige oplossingen zijn gratis, andere niet. Lees voor meer informatie onze test wachtwoordmanagers.

Documenten veilig opslaan 

KeePass biedt ook nog de interessante optie om bestanden als 'attachment' in de kluis toe te voegen. Deze bestanden worden met de wachtwoordkluis meeversleuteld, en ze zijn dus ook alleen te lezen als je de kluis en het moederwachtwoord hebt. Dat is handig voor gevoelige documenten die je toch vaak nodig hebt, zoals een scan van je paspoort. Klik met de rechtermuisknop op een wachtwoord en kies 'Edit/view Entry'. Ga naar het tabje 'Advanced' en kies Attach->Attach File(s).
 

Keepass-extra-test

 

Nieuw & interessant

  • DMA geeft consumenten meer rechten
    7 mrt.

    Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

    Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Threads en je privacy
    18 dec.

    Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

    Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.