icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Aftrekbare vervoerskosten bij extra kilometers door ziekte

Met een ziekte of handicap ben je in het dagelijks leven eerder aangewezen op je auto dan andere mensen. Bijvoorbeeld als je moeizaam meer dan 50 meter kunt lopen. Misschien moet je ook langere afstanden rijden voor vergelijkbare dingen. Zoals voor (rolstoel)sport. De Belastingdienst biedt belastingaftrek voor die extra vervoerskosten, maar het is een hele klus om uit te rekenen of je er recht op hebt.
Nelleke Rookmaaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  24 augustus 2016

Bijgewerkt op:  27 maart 2017

aftrekbare vervoerskosten extra kilometers belasting

Extra vervoerskosten in vergelijking met anderen

Je kunt voor de berekening van deze aftrekbare 'leefkilometers' helaas niet gewoon de werkelijke kosten bij elkaar optellen van de kilometers die je extra rijdt door je handicap. Je mag namelijk pas een aftrekpost opvoeren voor extra kilometers in het dagelijks leven, als je kunt aantonen dat je in een jaar meer hebt uitgegeven aan vervoer dan iemand die geen ziekte of beperking heeft en, op die handicap na, in een vergelijkbare positie verkeert. Als je minder energie hebt dan een gezond persoon zonder handicap en er daarom de rest van het jaar juist minder op uit gaat, heb je dus helaas geen recht op een aftrekpost voor de extra kilometers.

Je moet voor de aftrekpost kunnen aantonen dat je over het hele jaar gezien extra kosten hebt gemaakt én dat die extra kosten zijn veroorzaakt door je ziekte of beperking. Vooral dat eerste wekt vragen op. Hoe weet je hoeveel een ander gewoonlijk rijdt in een jaar en wat hij hieraan kwijt is? En met wie moet je jezelf vergelijken? 

Stappenplan berekening

Iederin (een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte) schreef een duidelijk stappenplan voor de berekening van de aftrekbare kosten voor deze zogeheten ‘extra leefkilometers’. Wij onderschrijven dit stappenplan. 

Te ingewikkeld

De Consumentenbond betreurt het dat de berekening van vervoerskosten zo ingewikkeld is. Spijtig genoeg schiet de Belastingdienst niet te hulp met aanvullend beleid of rekenhulpen waarmee burgers makkelijker de aftrekpost kunnen krijgen die de wetgever hen heeft toegekend. Integendeel, de Belasting geeft geen handvaten, maar is soms wel bijzonder kritisch op de berekening die je maakt. Er is een aantal rechtszaken geweest waarin de belastinginspecteur alle details uit de kast haalt om berekeningen onderuit te halen. Overigens niet altijd met succes. De rechter geeft aan dat de rekenmethodes die de Belastingdienst zelf gebruikt ook veel te wensen overlaten.

Praktisch

Wij raden aan de berekening naar eer en geweten zo goed mogelijk te doen met het stappenplan van Iederin. Gooi de handdoek niet in de ring omdat het te ingewikkeld is. De meeste aangiftes worden nog steeds zonder controle door de Belastingdienst geaccepteerd en als de Belastingdienst vragen stelt, moet je hooguit (een deel van) de aftrekpost inleveren. De Belastingdienst zal de aanslag niet verhogen met een boete als ze de berekening betwist. Geen reden dus om dan maar helemaal geen aftrekpost op te voeren.  

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • huis-te-koop
    Nieuws  |  5 jul.

    Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

    Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
  • schenkbelasting
    Eerste indruk  |  1 jun.

    Aangifte Schenkbelasting

    Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.
  • belastingaangifte-maart
    Nieuws  |  2 mei.

    Belasting spaargeld omlaag

    De omstreden vermogensrendementsheffing gaat in 2018 en 2019 verder omlaag. Met name spaarders met een vermogen tussen de €25.000 en €100.000 gaan hierdoor minder belasting betalen.
      2 reacties
  • belastingtelefoon
    Nieuws  |  6 apr.

    BelastingTelefoon grijpt in na onderzoek Consumentenbond

    Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer op 5 april geïnformeerd dat fouten die de Belastingtelefoon maakt, niet ten koste gaan van de burger die aangifte doet.
      1 reactie