icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij extra kilometers door ziekte

Met een ziekte of handicap ben je in het dagelijks leven eerder aangewezen op je auto dan andere mensen. Bijvoorbeeld als je moeizaam meer dan 50 meter kunt lopen. Misschien moet je ook langere afstanden rijden voorbijvoorbeeld (rolstoel)sport. Van je de Belastingdienst mag je die extra vervoerskosten aftrekken, maar het is een hele klus om uit te rekenen of je er recht op hebt.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:24 augustus 2016

aftrekbare vervoerskosten extra kilometers belasting

Extra vervoerskosten in vergelijking met anderen

Je kunt voor de berekening van deze aftrekbare 'leefkilometers' helaas niet gewoon de kosten bij elkaar optellen van de kilometers die je extra rijdt door je handicap. Je mag namelijk pas een aftrekpost opvoeren voor extra kilometers in het dagelijks leven, als je kunt aantonen dat je in een jaar meer hebt uitgegeven aan vervoer dan iemand die geen ziekte of beperking heeft en, op die handicap na, in een vergelijkbare positie verkeert. Als je minder energie hebt dan een gezond persoon zonder handicap en er daarom de rest van het jaar juist minder op uit gaat, heb je dus helaas geen recht op een aftrekpost voor de extra kilometers.

Je moet voor de aftrekpost kunnen aantonen dat je over het hele jaar gezien extra kosten hebt gemaakt én dat die extra kosten zijn veroorzaakt door je ziekte of beperking. Vooral dat eerste wekt vragen op. Hoe weet je hoeveel een ander gewoonlijk rijdt in een jaar en wat hij hieraan kwijt is? En met wie moet je jezelf vergelijken?

Stappenplan berekening

Iederin (een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte) schreef een duidelijk stappenplan voor de berekening van de aftrekbare kosten voor deze zogeheten ‘extra leefkilometers’. Wij onderschrijven dit stappenplan.

Ben je niet ziek of invalide? Dan kun je volgens de Belastingdienst voor vervoerskosten uitgaan van de cijfers van het Nibud of het CBS.

Te ingewikkeld

Wij vinden het jammer dat de berekening van vervoerskosten zo ingewikkeld is. De Belastingdienst helpt jammer genoeg niet met beleid of rekenhulpen zodat je makkelijker de wettelijke aftrekpost kunt krijgen. Integendeel, de Belastingdienst geeft geen handvaten, maar is soms wel bijzonder kritisch op de berekening die je maakt. Er is een aantal rechtszaken geweest waarin de belastinginspecteur alle details uit de kast haalt om berekeningen onderuit te halen. Overigens niet altijd met succes. De rechter geeft aan dat de rekenmethodes die de Belastingdienst zelf gebruikt ook veel te wensen overlaten.

Praktisch

Wij raden aan de berekening naar eer en geweten zo goed mogelijk te doen met het stappenplan van Iederin. Gooi de handdoek niet in de ring omdat het te ingewikkeld is. De meeste aangiftes worden nog steeds zonder controle door de Belastingdienst geaccepteerd en als de Belastingdienst vragen stelt, moet je hooguit (een deel van) de aftrekpost inleveren. De Belastingdienst zal de aanslag niet zo snel verhogen met een boete als ze de berekening betwist. Geen reden dus om dan maar helemaal geen aftrekpost op te voeren.

Laag inkomen? Extra hoge aftrekpost!

  1. Iedereen in Nederland heeft te maken met een soort 'fiscaal eigen risico'. Dit heet het drempelbedrag. Pas als (en voor zover) de aftrekbare zorgkosten boven deze drempel uitkomen, betaalt de fiscus hier via de aftrekpost voor zorgkosten aan mee. De hoogte van de drempel scheelt per persoon en is vooral afhankelijk van je inkomen (en dat van je partner). Hoe lager het inkomen, hoe lager de drempel en hoe hoger dus de aftrekpost.
  2. Als je in 2019 (samen met een eventuele partner) minder inkomen hebt dan €34.817, wordt de aftrek voor een aantal zorgkosten (waaronder deze vervoerskosten) vermenigvuldigd met 1,4 of 2,13. Die 2,13 geldt als je op 1 januari 2019 de AOW-leeftijd had. Die 1,4 voor als je jonger was.

Maar let op: Heb je de AOW-leeftijd én een inkomen lager dan €34.817, dan is het profijt hebt van de hogere aftrekpost niet zo groot. Dat komt omdat je in een lager belastingtarief valt. En de besparing door de aftrek wordt bepaald door de aftrekpost te vermenigvuldigen met je belastingtarief.

Lees ook: