! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage zorginstelling

Heb je veel vermogen? Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven je tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 juni 2019

vermogende-bejaarde

3 highlights uit het artikel

1. Schenken op papier is een aantrekkelijke optie

Met een schenking op papier houd je de volledige beschikking over je geld en kun je de eigen bijdrage bij een toekomstige opname direct verminderen. En het heeft nog een heleboel voordelen. Je kunt de gift bijvoorbeeld alsnog helemaal zelf opmaken, mocht je dat later willen. En je kunt je kinderen er later heel veel erfbelasting mee besparen.

2. Lagere eigen bijdrage vragen aan CAK

Ben je opgenomen en is je vermogen en/of inkomen inmiddels fors lager dan 2 jaar geleden? Vraag het CAK dan of ze je eigen bijdragen opnieuw vaststellen. Anders betaal je een onnodig hoge bijdrage.

3. Andere manieren om eigen bijdrage te verlagen

Je kunt de eigen bijdrage ook verminderen door groen te beleggen. Of door slim om te gaan met de verkoop van de woning na vertrek naar de zorginstelling. Of door kleinkinderen op te nemen in je testament.

Heb je veel vermogen, dan betaal je een hoge eigen bijdrage bij opname in een verpleeghuis of verzorgingshuis. De kans is groot dat je de eigen bijdrage omlaag kunt brengen.

  • Je eigen bijdrage kan omlaag als je meer vermogen hebt dan het heffingsvrij vermogen.
  • Je eigen bijdrage kan zeker niet omlaag als je jaarinkomen hoger is dan €100.000.

Mensen met veel vermogen betalen een veel hogere eigen bijdrage dan mensen met een laag vermogen. Dat is niet altijd eerlijk. Zo betaalt iemand die zelf spaargeld opzij heeft gezet voor later, een veel hogere bijdrage dan iemand met een regulier pensioen. Voor wie de eigen bijdrage een doorn in het oog is, bespreken we mogelijkheden om de bijdrage te verlagen.

Eigen bijdrage verpleeghuis

Je eigen bijdrage verlagen heeft alleen zin als je momenteel méér belastbaar vermogen hebt dan heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrije vermogen is in 2020 €30.864 voor alleenstaanden en €61.692 voor stellen.

Met de eigen bijdrage rekenhulp bereken je hoe hoog je eigen bijdrage voor het verpleeghuis of verzorgingshuis is. Vul de rekenhulp 2 keer in: een keer met je eigen grondslag sparen en beleggen (dat is het vermogen waar je belasting over betaalt) en een keer met ‘0’ als grondslag sparen en beleggen.

Blijft de bijdrage hetzelfde? Dan kun je je eigen bijdrage niet verlagen. Verschilt de bijdrage? Dan kun je besparen als je je eigen vermogen (dat is de grondslag sparen en beleggen) verlaagt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue